Baba

A mosható pelenka

Érdemes-e mosható pelenkát használni? - olvashatjuk a kérdést bármelyik babás fórumon. Nem kell több segítséget kérni, most bemutatjuk a mosható pelenkát, így eldöntheti, használni fogja-e, vagy sem!
2009. Január 21.

Sokan úgy gondolják, hogy nemcsak érdemes, hanem szinte kötelező mosható pelenkát használni. Nagyon sok érv szól mellette: környezetbarát, vegyszermentes, kényelmes, praktikus, és még sorolhatnánk. Mégis az egyik legnyomósabb érvként szolgálhat, hogy míg az eldobhatóból kb. négy-hatezer darabot használunk el – ha naponta négy-hét darabbal számolunk a pelenkás korszak végéig -, addig a mosható pelenkából összesen ötven-hatvan darabra van szükség ugyanerre a 27-30 hónapra vetítve.

Nem utolsó szempont, hogy ez az ötven-hatvan darab nem csak egy gyereket szolgálhat ki. Nemhiába mondják, hogy ha textilpelenkát használunk, nagy lépést teszünk egy szebb és tisztább világért!

Léteznek azonban merőben ellentétes vélemények, melyek szerint ez az állítás több szempontból helytelen: egyrészről mérhetetlenül sokat kell mosni, amivel vizet és energiát fogyasztunk (valószínűleg ma már nem kézzel mosnak az anyukák), és rengeteg mosóport használunk, ami szintén nem környezetbarát, másrészről tapasztalatok szerint a textilpelenkák a használatban elég korán elvesztik fehérségüket. Foltosan, barnán és csúnyán pedig nemhogy a második gyerekre, de még az elsőre sem adja rá a pelenkát egy valamit magára adó anyuka.

Nagyon sok anyukától hallottam, csak a lustaság tartja vissza őket attól, hogy mosható pelenkát használjanak. Ezeknek az anyukáknak van egy jó tanácsom – a mosható pelenkák modernizálódtak, kényelmesebbek és nagyobb nedvszívásúak lettek. Már nem csak használatuk egyszerű, de mosásuk is sokkal könnyebb lett.

A mosható pelenkák három részből állnak: nadrágpelenka, pelenkabetét és külső nedvességzáró. Elsőre egy kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az! Tekintsük át röviden a mosható pelenkák részeit.

Nadrágpelenka

A mosható pelenka

A nadrágpelenka alkotja a mosható pelenka legbelső részét. Ez a pelenka legfontosabb része, mert ez biztosítja a nedvszívást. A különböző nadrágpelenkák többféle módon biztosítják a legmegfelelőbb nedvszívást. Létezik olyan, amibe bevarrnak egy nedvszívó magot, még más pelenkákba több (4-8) rétegű nedvszívó részt építenek be. Mind a két megoldásnál arra törekednek, hogy minél nagyobb nedvszívó hatást érjenek el.

Felépítés

Nadrágpelenka szabása és rögzítése hasonlít az eldobható pelenkáéhoz. Egyes nadrágpelenkák mérete patenttel állítható. Ez azért nagyon praktikus, mert nem kell külön a baba méretének megfelelő pelenkát vásárolni. Vannak ugyanakkor olyan nadrágpelenkák is, amelyek a baba testsúlyának megfelelő változatban kaphatók. A derékméret szabályozása tépőzárral történik, ami a kényelmes használatot biztosítja. A megfelelő lábgumírozás védelmet nyújt az esetleges szivárgás ellen. A nadrágpelenka anyaga 100% pamut flanel. A baba bőrével így csak a természetes, tiszta pamut érintkezik.

Szín és méretállás

A nadrágpelenkák többsége fehér alapszínnel és különböző mintákkal kapható. Általában két méretállással készítenek nadrágpelenkát.

1, 4-10 kg

2, 10-20 kg

Kezelés

A nadrágpelenkákat elég 60 fokon kimosni, de moshatók 90 fokon is. Kifőzni, főzőprogramon mosni tilos! Vasalni nem kell és nem is szabad!

Ár: 2000- 6000 Ft/db

Ajánlott mennyiség: kb. 10 darab

Pelenkabetét

A pelenkabetétek két típusát különböztetjük meg: vannak moshatók és eldobhatók. A betét használata nagyon egyszerű. A pelenkabetétet a mosható nadrágpelenkába kell behelyezni, ami még nagyobb nedvszívó hatást biztosít. Vannak olyan nadrágpelenkák, amelyek tartalmazzák a betétet, de többnyire külön kell megvásárolni.

Mosható pelenkabetét

A mosható pelenka

A mosható pelenkabetét anyaga 100% pamut, tiszta flanel. Mint a nadrágpelenkáknál, ebből is kétféle változat kapható. Létezik olyan, amibe bevarrnak egy nedvszívó magot, még más pelenkákba több rétegű flanelrészt építenek be. A jobb nedvszívó hatás érdekében javasolt egy vagy két betétet elhelyezni.

Ár: kb. 450-3000 Ft.

Eldobható pelenkabetét

A mosható pelenka

Az eldobható betét anyaga általában vékony, bőrbarát papíranyag. Segítségével könnyen eltávolítható a széklet a pelenkából.

Ár: 499-1500 Ft.

Külső pelenka

A külső pelenkát a nadrágpelenkára kell feladni. A külső rész feladata, hogy meggátolja a nedvesség kiszivárgását. Ugyanolyan fontos szerepet lát el, mint a nadrágpelenka, ha nem fontosabbat, hiszen a nedvesség kiszivárgását kell megakadályoznia. Van olyan külső pelenka, amit nem csak a saját nadrágpelenkájával lehet használni, hanem hagyományos textilpelenkával is.

Felépítés

A mosható pelenka

A külső részt kétféle módon lehet rögzíteni; tépőzárral és patenttel. A széles tépőzárak és patentok biztonságosan rögzítik a külsőt. A rögzítők között jól szellőzik a külső. A patentok és tépőzárak segítségével megfelelően be lehet állítani a derék szélességét.A derékrész elején és hátulján lévő gumírozás kényelmessé, ugyanakkor tökéletesen illeszkedővé teszi a külsőt pelenkát, amely a különleges lábkivágás kialakításának és a comb gumírozásának köszönhetően jól záródik. A külső pelenkarész anyaga PVC-mentes alapanyagból készül. Anyaga a legszigorúbb szabványok szerint bevizsgált, minden káros anyagtól mentes.

Szín és méretállás

Fehér és színes mintás változatban kapható.

Mini/ S: 3-6 kg

Midi/M: 6-10 kg

Maxi/L: 10-16 kg

Junior/XL: 16-20 kg

Kezelés

A külsőket nem szabad maró hatású vegyszerrel mosni, áztatni, erőteljes dörzsölésnek, csavarásnak, hő hatásának (pl. fűtőtest, tűző nap stb.) kitenni. Vasalni, vegytisztítani, fehéríteni tilos!

Ár: 1700-5000 Ft/db.

Ajánlott mennyiség: méretenként 3-4 darab.

Kombinált pelenkák

A kombinált pelenkáknál nem kell pelenkakülsőt használni, mert ezekre a nedvességzáró rész rá van dolgozva. Ezt a fajta nadrágpelenkát gyorsabban és könnyebben fel lehet adni a babára. Tisztántartása is egyszerűbb, mert a két rész egymástól elválaszthatatlan, nem igényel külön kezelést.

Végül tegyünk említést az eldobható pelenkák előnyeiről:

Mivel a gyermek egész napját pelenkában tölti, nagyon fontos, hogy kiváló minőségű, praktikus és kényelmes terméket válasszunk számára. Az eldobható pelenkákra jellemző, hogy

  • finom, puha, kényelmes anyagból készülnek
  • nedvszívó betétjük hosszú ideig szárazon tartja a babapopsit
  • külső, korszerű légáteresztő rétegüknek köszönhetően a baba bőre könnyen lélegezhet, ezáltal elkerülhető a piros, gyulladt popsi
  • rugalmas, puha derékgumírozásával, széles, erős, többször visszazárható tépőzárával maximálisan igazodnak a gyermek testéhez, így nincs helye a szivárgásnak
  • hasznosak a baba csípőizületének fejlődése során
  • széles méretválasztékban kaphatók, így minden gyermekre megtalálható a legmegfelelőbb típus
  • használatuk egyszerű
  • A mosható pelenkákról további információkat a www.monapel.hu és a www.spelta.hu oldalakon olvashat.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Mosható pelenka: a tévhitek nyomában
  • Miért jó a mosható pelenka?
  • Válaszd a moshatót!
  • Mosható pelenkák
  • Forrás: HáziPatika.com