Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A köldökcsonk ápolása

Szerző: Kiss Virág

2017. szeptember 12.

Forrás: babaszoba.hu

Lehet, hogy a saját köldököddel is furcsa a viszonyod, most pedig újszülött gyerkőcödét kellene ellátnod szakavatott mozdulatokkal? Azt sem tudod, eszik-e vagy isszák a köldökcsonk-ápolást? Erre kell figyelned!

A köldökcsonk ápolása

Ha a kórházban meg is mutatják és fel is fogod, mit kell tenned, sok-sok pelusozást kell magad mögött hagynod, hogy tényleg azokkal a bátor mozdulatokkal lásd el és tisztogasd meg babádat, amiket a csecsemős modellezett odabent. Egy biztos: megúszni nem lehet, esetleg olykor delegálni a feladatot apának...

Miért fontos ez?

A köldökcsonk nem más, mint egy nyílt seb, vagyis nyitott kapu a különféle kórokozók számára, emiatt kell a teljes leszáradásáig gondját viselned, óvnod. A kórházban még egy egyszer használatos köldökcsat nehezíti a teljes ápolási műveletet, de amint ez lekerül, egyszerűsödik a feladat. Fontos, hogy a köldökcsonk nem ázhat fel, nem érheti víz, fürdéskor így minimális mennyiségben lubickoljon a kicsi, de azzal sem ártasz, ha csupán nedves pelussal törölgeted le.

Eszközigény: semmi!

A köldök ápolásához korábban az alkoholt és a hintőport ajánlották, mert úgy gondolták, hogy megakadályozzák a köldökfertőzést, de mára a legújabb a WHO, az Uptodate.com és a NICE (National Institute for Health and Care Excellence)ajánlásai alapján nincs szükség egyikre sem. Nem hogy használnak, hanem inkább ártanak.
Az alkohol bekerülhet a baba vérkeringésébe, mivel a bőre még nem olyan, mint a felnőtteké. Ez pedig egyáltalán nem tesz jót a baba idegrendszerének. Ugyanígy problémát jelent az alkoholos kezelésnél, hogy a baba érzékeny, vékony bőrét irritálja, kiszáríthatja, a bőr megéghet, elhalhat. Ráadásul, ha alkohollal kenegetjük a köldökcsonkot, akkor jóval később esik le, mivel az alkohol gátolja a természetes folyamatot. És minél később esik le a köldökcsonk, annál nagyobb a fertőzés esélye.
A hintőport alatt könnyebben megtelepszenek a baktériumok. Belélegezve pedig komoly hosszútávú negatív hatást vált ki a tüdőben.
Jódtartalmú ecsetelő sem javasolt a babáknál, mert a jód felszívódik a bőrön át és pajzsmirigy-alulműködést okozhat.

Csak tartsd szárazon és tisztán!

Nincs más dolgod, mint tisztán és szárazon tartani a köldökcsonkot. Az újszülötteket elég hetente egyszer fürdetni, de a legjobb, ha ilyenkor sem kerül víz alá a köldökcsonk. Ha mégis megtörténik, akkor sem kell pánikolni, törölgesd szárazra.
Pelenkázás előtt mindig moss kezet, ezzel is figyelve a higiéniára. A pelenkát hajtsd vissza a has alá, hogy a köldökcsonk képes legyen szellőzni.
Ha vizelet vagy széklet kerül a köldökcsonkra, akkor tisztítsd meg vízzel. Tisztítás után javasolt fertőtlenítő szer használata, de ekkor se alkoholt használj, hanem Octenisept fertőtlenítő sprét. Ennek hatóideje két perc, ezért addig ne töröld le.
Amennyiben a csonkból némi váladék, esetleg pici vér ürül, ne kapj pánikrohamot, ez teljesen normális. Ha a köldöknél szövetdarabkákat, kevés váladékot tapasztalsz, akkor felforralt és lehűtött vízzel, steril gézlappal töröld át. Ha a sebből rothadt káposztára emlékeztető szagot, erős vérzést tapasztalsz, pirosságot, duzzanatot észlelsz, vagy ha a baba lázas lesz, akkor azonnal irány az orvos! Megeshet az is, hogy nehezen szárad, netán begyullad: jelezd a problémát gyermekorvosotoknak, védőnőtöknek!
Amikor a csonk leesik (ez babádnak nem fáj), akkor is lesz egy kisebb seb még a pocakon, de ez sem igényel különösebb ápolást. A leesett köldökcsonkot egyébiránt nagy valószínűséggel pelenkacserekor vagy fürdetés során fogod valahol megtalálni.

Mikor esik le?

A születést követően a köldökzsinór maradványa kb. 5-10 napon belül szárad ki és esik le, amikor a csonk külön válik a kis pocaktól (egyre vékonyodik, vékonyodik a kis "szál", ami tartja), akkor nevezhetjük gyógyulnak a baba köldökét.

Ami még segít

A megfelelő gyógyulását segíti, ha újszülötted minél kevesebbet erőlködik, vagyis nem hagyod sírni, azonnal reagálsz jelzéseire, amint rázendít. Ilyenkor az ideális körülmények kedveznek az erős hegszövet kialakulásának.

Hozzászólások

Babakötvénnyel gyermekeink jövője kényelmesen előfinanszírozható

Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, vagy először kerül szóba párunkkal a gyerekvállalás, ritkán jut eszünkbe, hogy a gyerekek milyen gyorsan felnőnek.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések