Baba

A gyerekek réme: az orrszívó

Az egyik hangos, a másik semmit sem szív. Vinnéd sétához is, de lehet, hogy nem is mobilis? Ha tanácstalan vagy vásárlás előtt, melyik mellett is dönts, segítünk! Orrszívó-mustra pro és kontra.
2013. Október 17.

Mivel az újszülött és a fiatal csecsemő “obligát” orrlégző, azaz csak orron át tud lélegezni, és nem képes az önálló orrfújásra, így a szülő feladata, hogy az aprócska orrból eltávolítsa a váladékot.

Szerencsére a piacon számtalan formában kapható már orrszívó, de készülj fel, bármelyikre is essen a választás, a kicsivel valószínűleg külön harc lesz megszerettetni. Akármennyire is sír vagy hadakozik, orrot szívni márpedig kell, mert a kellemetlen eljárással így is számos szövődménytől óvhatod meg.

Egy egyszerű nátha egyik napról a másikra csaphat át fül- és arcüreggyulladásba, esetleg hörgő- és tüdőgyulladásba. Ha pedig a kicsi lenyeli a váladékot, annak hasfájás, hányás, hasmenés lehet a következménye.

Mikor, hogyan?

Orrot szívni akkor érdemes, ha a kicsinek eldugult az orra, láthatóan váladékozik, vagy levegő híján “szörcsög”, sípol, méghozzá annyiszor, ahányszor egy felnőtt orrot fújna.A vélemények megoszlanak, hogy ehhez melyik készülék a legmegfelelőbb, így segítségül összeszedtük és összegeztük, a jelenleg kapható orrszívók hogy működnek, illetve mennyire gyerek- és szülőbarát a használatuk.

A piacon számtalan formában kapható már orrszívó

Porszívós

Az orrszívó szerkezete ebben a formában a két végén műanyagban végződő gumicső, aminek egyik vége illeszkedik a baba orrába, a másik vége pedig a porszívóhoz csatlakozik.Előnye: Hatékonyan, gyorsan és alaposan távolítja el a váladékot az orrüregből. Mivel darabokra szedhető, könnyen tisztítható, sterilizálható.

Hátránya: A porszívó miatt hangos, és nemcsak a gyereket zavarhatja a hang, éjszaka a szomszédok sem fognak neki örülni. A műanyag verziót talán nehezebb tisztítani, mint ugyanennek az üvegből készült változatát – viszont az üvegből készült eltörhet, kicsorbulhat. A porszívó fogyasztása miatt használata nem túl energiatakarékos.

Vízcsapra köthető

Ez a fajta orrszívó hasonló a porszívós változathoz, annyi különbséggel, hogy itt az orrszívó másik vége vízcsapra szerelhető, és a vízsugár erőssége szabályozza a szívóhatást.Jó tudni! A kicsi valószínű nem tűri majd jól az orrszívós procedúrát, és így könnyű sérülést okozni neki. Ezért érdemes olyan orrszívót venni, ami anyagában puha, kialakításában keskeny, így jól illeszkedik az orrlyukakba. Ha félsz, hogy kellemetlen lesz az érzés, próbáld ki magadon, hogyan is működik, mit fog a babád érezni!Előnye: Nincs hangja, használatakor a gyerek nem riad meg a zajtól. Szívóereje szabályozható aszerint, hogy mennyire nyitod meg a csapot.

Hátránya: Még inkább helyhez kötött, mint a porszívós, azaz együtt jár azzal a macerával, hogy a beteg gyereket minden alkalommal a csapig kell vinned, ha orrot kell neki szívni. És az is kérdéses, hogy hova fekteted a fürdőszobában.

Elemes és elektromos

Az elemes szerkezet egy marokba illeszkedő, kisebb, kézhez álló készülék, hasonló a digitális fülhőmérőhöz. Az elektromos változatok szintén elférnek tenyérnyi helyen, elemmel és hálózatról is működtethetők. Sokszor magát a mellszívót is meg lehet úgy vásárolni, hogy van hozzá orrszívós tartozék is.Orrszívás előtt az orrban fiziológiás sóoldattal érdemes fellazítani a váladékot, orrszívás után pedig használhatsz speciálisan nekik készülő orrcseppet a duzzadt nyálkahártya megnyugtatására.Előnye: Azonnal használható bárhol, bármikor, nem porszívó- (és/vagy konnektor-) függő. Csendes, hatékony, higiénikusan tisztítható. A kíméletesebb szívás miatt – a tapasztalatok azt mutatják – ritkábban okoz orrnyálkahártya-vérzést.

Hátránya: Szívóereje kisebb, mint például porszívós társáé. Az elemes hátulütője, hogy veszíthet hatékonyságából, ha a benne levő elem elkezd merülni. A drágább orrszívók közé tartozik.

Kézi

A gyerekek réme: az orrszívó

A szerkezet első ránézésre egy kis pumpára emlékeztet. Összenyomott állapotban kell az orrlyukba helyezni, majd felengedni. A váladék ezzel a mozdulattal a ballonba, azaz a pumparészbe kerül.Előnye: Nem kell hozzá semmilyen segédeszköz, hordozható, mérete miatt kis helyen is elfér.

Hátránya: Szívóereje jóval kisebb, mint például porszívós társának, tapasztalatok szerint komoly nátha esetén nem sokat ér – mélyről nem szívja ki a váladékot, csak azt, ami amúgy is kifolyna.

Szájjal szívható

Az orrszívó egyik végét a szülő a szájába veszi, a másikat a baba orrába helyezi. A száj szívóereje szabályozza a vákuumot.Előnye: Azon túl, hogy zajtalan, sétához, utazáshoz is könnyen elcsomagolható, nem szükséges hozzá semmilyen kiegészítő felszerelés. A szülő szája szívóerejével szabályozhatja a szívás erősségét.

Hátránya: Kissé bizarr a működési elve, bár a kiszívott váladék egy szűrőnek köszönhetően semmiképp jut a szülő szájába.Kapcsolódó cikkeink: