Baba

A gyerek jobban tudja, mikor kell lefeküdni?

Egy kutatás kimutatta, hogy az alvásidőt a csecsemők sokkal jobban ki tudják jelölni maguk számára, mint a szülők.
2014. Január 07.

Amerikai tudósok megállapították, hogy a legtöbb totyogó korú gyerek azért nem alszik el, mert a szülők túl korán fektetik le őket.

Noha a korai lefekvés a szülők számára felüdülés lehet, ha a gyerek órákig ébren fekszik az ágyában, akkor azt a helyet nem fogja az alváshoz kötni, ehelyett újra és újra meg fog jelenni a nappaliban, és legközelebb még nehezebb lesz letenni aludni. Amint azt a Colorado Egyetem szakemberei a Mind, Brain and Education című lapban kifejtették, ahhoz, hogy egy gyerek jól aludjon éjszaka, fontos, hogy a szervezetében megemelkedjen a melatonin szintje, ami a belső órát is szabályozza. Ez nem minden gyereknél jelentkezik ugyanabban az időben, függ attól is, hogy mekkora fény van, ám attól is, hogy milyen a gyerek testi felépítése. Ha tehát olyan időpontban akarjuk alvásra kényszeríteni a kicsiket, amikor a szervezetük még nem jelzi annak szükségét, azzal sem nekik, sem magunknak nem teszünk jót, hosszú távon pedig azok a kisgyerekek, akik álmatlanul töltik az éjszakát, érzelmi és viselkedésbeli problémákat fognak produkálni. A kutatás során a szakemberek 14 harminc és harminchat hónapos kor közötti gyereket kísértek figyelemmel hat egymást követő éjszakán át, mely során többször ellenőrizték melatonin-szintjüket, megfigyelték, mennyi idő alatt aludtak el, illetve azt is, hogy hogyan viselkedtek. Általánosságban megállapították, hogy a legtöbb gyereknél 7 óra 40 perc körül emelkedett meg a melatonin szintje, és ha a szülők ezután még vártak fél órát az ágyba tevéssel, akkor a gyerek harminc percen belül el is aludt.

Ha azonban azokat is lerakták ugyanebben az időben, akiknél csak később emelkedett meg a melatonin szintje, akkor nekik sokkal tovább tartott elaludniuk, és nagyobb valószínűséggel keltek fel újra, vagy kezdtek el rosszalkodni. A kutatást vezető Monique LeBourgeois pszichológus úgy véli, ha nem a biológiai órája szerint alszik el valaki, az alvászavarhoz vagy súlyos álmatlansághoz is vezethet. Míg a felnőttek maguk dönthetik el, mikor akarnak aludni, a gyerekeknek erre nemigen van lehetőségük, pedig a rosszul megválasztott lefekvési idő sok problémát okozhat mind a gyermek, mind a szülő számára. Leegyszerűsítve a dolgot, minél fáradtabban teszünk le aludni egy gyereket, annál hamarabb fog elaludni, és ezzel számtalan felesleges gond elkerülhetővé válik.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Hogyan alszunk, mennyit alszunk?
  • A babák alvásigénye
  • Kérdések a baba alvásáról
  • 5 tipp, hogy jól aludjon a gyerek
  • Ezért fontos a rendszeres fektetés
  • Forrás: Medipress