Baba

A depressziós anyák babái stresszesebbek

Több stresszhormonnal a szervezetükben jönnek világra azok a kisbabák, akiknek az édesanyja depressziós volt a várandóssága hónapjai alatt - derült ki a Michigani Egyetem kutatói vezetett kutatásból.
2010. December 27.

Kismama: testi és lelki változások”Ennek pedig az egész életre hatása lehet” – mondta dr. Delia M. Vazquez, gyermekorvos és pszichiáter, a kutatás vezetője. “Egyrészt, ezek a babák felnőve jobban ki lesznek téve a stressz hatásainak, érzékenyebbek lesznek a stresszes helyzetekre és sokkal erőteljesebben reagálnak majd ezekre a helyzetekre.”

A kutatás során azokat az összefüggéseket vizsgálták, melyek az anyai depresszió és a magzat neuroendokrin rendszere között alakultak ki. A vizsgálatban kéthetes babák stresszreakcióit figyelték, és megállapították, hogy a depressziós anyák gyerekei gyorsabban és erőteljesebben reagáltak bizonyos (stresszt kiváltó) hatásokra, például egy éles hangra vagy egy fényhatásra, mint azok a csecsemők, akiknek az édesanyja nem számolt be depresszióról. Emellett az újszülöttek köldökzsinórjából vett vért is elemezték.

“Ezek az eredmények csak részei egy nagyobb egységnek, melyek rizikófaktorat jelezhetnek a várandós nőknél” – tette hozzá a kutatás másik vezetője, dr. Shelia Marcus. “A vizsgálatok elemzése után jobban el tudjuk majd különíteni azokat a nőket, akik több figyelemre szorulnak a várandósságuk alatt, illetve azokat, akikkel többet kell majd törődni a szülés után.”

A tanulmány a Infant Behavior and Development című szaklapban jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Amit a depresszióról tudni érdemes
  • Az idősebb anyák sem depressziósabbak az átlagnál
  • Szülés utáni depresszió
  • Forrás: HáziPatika.com