Baba

A bukfenctől a mászásig

Igen, a méhen belüli életben bukfencezni is tud a magzat, de születése után egészen más körülmények között kell boldogulnia.
2011. Augusztus 30.

A magzat hónapokon keresztül élvezi a súlytalanság korlátlan szabadságát: a tér három dimenziójában forog, akárcsak az űrhajósok a világűrben. Bár az utolsó hónapban érezhetően szűkebb a hely, az igazi megrázkódtatást a világrajövetel jelenti számára. Hirtelen ránehezedik a saját súlya, végtagjai oldalra esnek, a legkisebb helyzetváltoztatás is kibillenti egyensúlyából.

Hátára fektetve a legelesettebb, hiányzik a biztonságos magzatpóz. Egész teste összerándul a legkisebb mozdulatra is. A központi idegrendszer még csak lassan tudja feldolgozni a mozgásokról beérkező információkat, és eltart egy ideig, amíg a test újra megnyugszik.

Az első mozgásokat reflexek irányítják: ha megérinted a baba arcát, abba az irányba fordítja a fejét és tátog. Ha tenyerébe dugod az ujjadat, rázárul a kis marok. A születéskor minden izom a helyén van, de működni még nem mindegyik képes. Genetikai program szerint, fentről lefelé haladva állnak munkába. Először a tarkó izmai emelik meg a hason fekvő baba fejét.

Amikor három hónaposan már kitartóan nézeget felemelt fejjel, hát- és karizmai is rásegítenek: a baba feltámaszkodik, hogy még messzebbre, kényelmesebben és hosszabban nézelődhessen. Hat hónapos kora táján a csípő és a láb izmai következnek: segítségükkel a baba megfordul, felül, mászni kezd, majd feláll, és tizenöt hónapos korára jár.

Mire van szüksége a babának?

A szülők persze sokat segíthetnek kisbabájuknak ebben a folyamatban. Például azzal, hogy nem ültetik vagy állítják fel, amíg erre magától nem képes, mert ez túlzottan megterheli az izmokat, a csontokat és a gerincoszlopot, sőt még a lelket is. Bosszantó ugyanis, ha az ember saját erejéből nem képes arra, ami pedig az imént apával már olyan jól ment.

Adj elegendő teret a mozgáshoz!

Az a legjobb, ha puha takaróra fekteted a földre. Innen biztosan nem gurul le, és a tágas tér szinte hívogatja. Maradj mindig a közelében, így biztonságban érzi magát.

Változtass a testhelyzetén!

Alvás közben a háton fekvés a legbiztonságosabb, amikor ébren van, fordítsd a hasára. Így felemelheti a fejét, feltámaszkodhat a karjára, és ebből a helyzetből indul majd el négykézláb. Autósülésben vagy pihenőszékben legfeljebb háromnegyed órát töltsön naponta. Így többet lát ugyan a világból, de mozgása korlátozott.

Hagyd szabadon a tagjait!

Kényelmes, laza ruházatban könnyebben tud mozogni, ám a túl bő holmikba belegabalyodhat. Fürdés előtt vagy jó időben akár hosszabb időre is meztelenre vetkőztetheted, hogy teljes bőrfelületével érzékelhesse környezetét.

A bukfenctől a mászásig

Keltsd fel érdeklődését!

A kisbabát minden érdekli. Az első hónapban a szemével követi a játékot, három hónaposan már nyúlkál felé, hat hónapos korától kezdve utána is mászik. Tegyél mellé karnyújtásnyira néhány érdekes játékot. Elérheti, de csak némi igyekezettel – ez pontosan testre szabott feladat számára.

A bukfenctől a mászásig

Mindig kéznél van a legérdekesebb játékszer, a kisbaba saját keze-lába.

Nem gurul el, mint a labda, és lábemelgetés közben a hasizmok is erősödnek

Fotó: Rátkai Éva

Kapcsolódó cikkeink:

Mozgásfejlődés

Az ugrálás okosabbá tesz

Mozgás és finommozgások

Így fejlődik a mozgás

Forrás: Kismama magazin