Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A B1-vitaminhiány (beri-beri) tünetei

2016. november 18.

Forrás: babaszoba.hu

A beri-beri nevű betegséget B1 -vitamin hiánya okozza. A hiánytünetek a szív- az izom- az emésztő- és az idegrendszert egyaránt érintik. A B1-vitamin hiányában kialakuló betegség a felnőtt korosztályt és az 1-4 hónaposokat érinti leginkább.

A B1-vitaminhiány (beri-beri) tünetei

A betegséget a Távol-Keleten (ahol az első leírása is történt a beri-berinek, majdnem ötezer évvel ezelőtt) egészen más okozza, mint a hazánkban: míg a Távol-Keleten a hántolt rizs előkészítése során, a hántolás alkalmával eltávolítják a rizsszemekből a B1-vitamint, addig nálunk elsősorban az alkoholbetegség okozza a beri-berit.
Egészen pontosan az alkoholfogyasztás csökkenti a B1-vitamin raktárokat, így azokat pótolni kell. Más esetben a beri-berit az is okozhatja, hogy a gyomor-és bélrendszerből nem megfelelő a felszívódás, pl. hasmenés következtében.
A B1-vitamin (más néven thiamin) elégtelen bevitele is okozhatja a vitamin hiányában fellépő betegséget. Persze az is előfordul, hogy megfelelő mennyiségű B1-vitamin bevitel mellett sem hasznosul jól a vitamin, például súlyos májbetegség esetén, illetve ha a szervezet vitamin szükséglete megnő, terhesség, szoptatás, láz vagy pajzsmirigy túlműködés következtében.
Ha a szoptató anya B1- vitaminhiánnyal küzd, akkor a babában is kialakul a betegség.

A beri-beri tünetei, kezelése

Hányinger, étvágytalanság, gyengeség, fáradtság, aluszékonyság, hasi fájdalom jellemző, de a betegség korai szakaszában már idegrendszeri károsodás is járhat: lábujjak zsibbadása, lábgörcsök, lábfájás formájában jelentkeznek a tünetek. Hosszú távon ez izomsorvadáshoz, idegbénulásokhoz vezethet.
Súlyos B1-vitaminhiány következtében szívelégtelenség alakulhat ki visszértágulattal, nehézlégzés, tüdő- és a végtagok ödémájával.
A beri-beri leggyakrabban egy komplex (B-) vitaminhiány része, ezért kezelésére teljes B-vitamin pótlás szükséges. A vitamin pótlásával teljes gyógyulás érhető el, leszámítva a tartósan fennálló, súlyos szívizom-károsodással járó eseteket.
A megelőzés a megfelelő táplálkozást, vitaminpótlást jelenti.
A B1-vitamin forrásai a teljes kiőrlésű gabonák, a főzelékfélék, szárított élesztő, diófélék.

Hozzászólások

Így aludhat jobban a baba

Ha a baba boldog és kiegyensúlyozott, az édesanyja is az - ez az összefüggés pedig fordítva is fennáll.

Biztonságos, pihentető éjszaka a babáddal? Rajtad is áll!

Tudtad, hogy az alvási környezet megfelelő kialakítása nagyban befolyásolhatja babád alvását, ezzel együtt pedig a te éjszakádat is? Hol és hogyan érdemes altatni, hogy mindenkinek komfortos legyen?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések