Baba

7 szuper stratégia, hogy felgyorsítsd a fogyást szoptatás alatt

Szeretnél megszabadulni a terhesség alatt felszedett pluszkilóktól? Sajnos attól még, hogy szoptatsz, nem fog automatikusan leolvadni a felesleg. A következő tippekkel azonban rásegíthetsz a folyamatra!
2017. Május 05.

A szoptatás is fogyaszt

“Rengeteg tévhit él a köztudatban a szoptatással és a terhességi pluszkilóktól való megszabadulással kapcsolatban” – mondja Jennifer Ritchie, szoptatási tanácsadó. “Sokan azt gondolják, hogy pusztán azzal, hogy szoptatnak, minden egyes felszedett kiló hirtelen leolvad róluk. Mások szerint viszont épp, hogy nehezen megy a fogyás, ha anyatejjel táplálják a babájukat.”

Nos, egyik sem teljesen igaz. A szoptatás valóban éget kalóriát – körülbelül 850-et naponta, hogy pontosak legyünk. (Hoppá!) Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy ettől függetlenül nem biztos, hogy turbófokozaton égetjük a zsírt ebben az időszakban, ugyanis a szoptatás sajnos remek étvágyjavító is. A kialvatlan, éhes kismamák pedig hajlamosabbak egyszerű szénhidrátbombákkal csillapítani az étvágyukat – emiatt pedig sokan egy dekát sem fogynak, vagy esetleg még híznak is a szoptatás alatt.

“Amikor egy egészséges felnőtt krónikus kialvatlansággal küzd, ennek ellensúlyozására jellemzően rossz szénhidrátokat vesz magához a nap folyamán” – mondja Ritchie. “Egyszerűen fogalmazva, zöldségek és gyümölcsök helyett akár egy egész sütisdoboz tartalmát képes eltüntetni.”

Adj időt magadnak

Sajnáljuk, de el kell, keserítsünk: több mint valószínű, hogy egyből szülés után nem fog rád jönni a régi farmered. “Ahhoz, hogy képes legyél megszülni egy kisbabát egyszerűen minden egy kicsit megnő a testeden” – mondja Ritchie. “Kitágul a csípőd, a mellkasod. Jó 9 hónap kellett ahhoz, hogy felkússzanak azok a pluszkilók, ezért adj magadnak legalább ugyanennyi időt, hogy meg is szabadulj tőlük.”

Próbálj meg tudomást sem venni a feleslegedről az első két hétben. “Őszintén szólva a baba születése utáni első két hét maga lehet a rémálom. Leginkább egy katonai kiképzőtáborhoz lehetne hasonlítani. Ezért ebben az időszakban koncentrálj inkább a babádra, mintsem, hogy a súlyod miatt aggódj.”

Sőt, igazából a szülés utáni hat hét a vízválasztó, hiszen ennél hamarabb nem is szabad aktívan a fogyáson dolgozni (elfelejtheted a fogyókúrákat és az intenzív sportolást). “Ezt a néhány hetet nem véletlenül hívják gyermekágyas időszaknak. Ilyenkor alkalmazkodsz testileg és lelkileg az új babás életedhez, szemed fénye pedig egyáltalán ahhoz, hogy megszületett erre a bolygóra. A fogyókúrával járó stressz az utolsó dolog, amire ilyenkor szükségetek van.”

Helyettesíts okosan

Egy tál csokis keksz helyett majszolj el néhány szem datolyát vagy aszalt sárgabarackot (ez utóbbi remek vasforrás is!). A reggeli cukros kukoricapelyhet pedig cseréld le mandulatejben főtt zabkására. “A zabkása remek reggeli lehet a szoptatós kismamáknak, akik szeretnének megszabadulni némi feleslegtől, hiszen sokáig eltelít és stabilan tartja a vércukorszintet” – javasolja Ritchie. A keményítőtartalmú zöldségek, mint például a sült burgonya vagy édesburgonya is nagyszerűen csillapítják a szénhidrátok utáni sóvárgást. A barna rizs vagy a vadrizs szintén nagyon jó köretek ebben a kívánós időszakban.

Készülj rá

Egy kis előre tervezéssel megkönnyítheted a saját dolgod. Tarts előre meghámozott és felszelelt gyümölcsöket és zöldségeket a hűtődben. Készíts olyan egyszerű egytál ételeket, amiket kisebb porciókban le tudsz fagyasztani, és később csak ki tudsz kapni a mélyhűtőből. “A lényeg, hogy legyenek kéznél olyan finom, egészséges falatok, amikkel gyorsan csillapíthatod az éhséged. A chipseket, sütiket, kekszeket pedig inkább hagyd a szupermarket polcain, hiszen ha nincs otthon, nem is fogsz belőlük habzsolni.”

Egyél gyakrabban, kisebb adagokat

“Ha a kismama sok időt hagy két étkezés között, a hormonjai megkergülnek, és bezavarnak a tejtermelésbe” – mondja Ritchie. “A szervezet a tartalékokhoz nyúl, ami csökkenti az inzulinszintet, ez pedig befolyásolja a pajzsmirigy hormon termelődését. Kevesebb prolaktin képződik, ami egy olyan hormon, ami a tejtermelést szabályozza.” Mikor már halálosan éhes vagy, valószínűbb, hogy olyasmi kerül a tányérodra, aminek nem kellene… Ezért megelőzésképpen hat kisebb étkezést iktass be egy nap, hogy szinten tartsd a hormonműködésed.

Csökkentsd a kalóriabevitelt – de ne túlságosan

Szoptatás alatt is csökkentheted az energiabeviteled. Ez teljesen rendben van, amíg megvan a napi 1800 kalória és mindez változatos, tápanyagokban gazdag ételekből származik.

Mozogj

Szülés után hat hetet mindenképp várj a komolyabb sportolással! Ezután viszont szabad az út, ha te is késznek érzed magad rá. Azonban amennyiben komolyabb, kimerítő edzésekbe fogsz fontos, hogy sportolás előtt fél órával egyél valamilyen egészséges szénhidrátfélét. “Ez lehet például egy fél sütőben sült édeskrumpli – ami futás előtt fogyasztva segít a tejtermelésed szinten tartásában is.”

Tarts ki

Mindenki más ütemben szabadul meg a terhesség alatti pluszkilóktól. Ezért ne keseredj el, ha lassabban nyered vissza a szülés előtti formád, mint a legfelkapottabb celeb mamik. “Egy egészséges étrendet követve a szoptatós anyukák nagyjából hetente fél kilót veszítenek a súlyukból” – mondja Ritchie. Ami nagyszerű, hogy a saját életmódodhoz igazíthatod, hogy inkább csökkented a kalóriabevitelt vagy többet mozogsz a fogyás érdekében.

“Addig, amíg több kalóriát égetsz, mint amennyit beviszel, biztosan fogyni fogsz. Ha tehát nem szeretnél megválni a kedvenc ételeidtől, néhány adag plusz babás sétával ellensúlyozhatod az energiabeviteled.”

Kapcsolódó cikkek: