Baba

6 tipp és babád őszre szobatiszta lesz

Honnan tudhatom, hogy a gyerekem megérett a szobatisztaságra? Mivel és hogyan segíthetem őt ebben? Egyáltalán hogyan kezdjek hozzá? Ha fölmerültek már benned ezek a kérdések, tippjeinket a segítségedre lehetnek.
2014. Július 04.

A gyerekek nagyjából két-három éves kor körül érnek meg a szobatisztaságra. A textilpelenkák korában, harminc-negyven évvel ezelőtt nem volt ritka, hogy már a másfél évesek is biliztek. A mai kényelmes, eldobható pelenkák világában a szobatisztaságra szoktatás valamelyest kitolódott, ami egyáltalán nem baj, hiszen a kisgyereknek el kell érnie az ehhez szükséges fejlettségi szintet.

A túlságosan korai bilire szoktatással anyáink és nagymamáink – akaratukkal ellentétben – a gyerekben szorongást kelthettek, ami egyeseknél akár egész életre kiható székrekedési, székletürítési problémákat okozhatott.

1. Jelzi, ha tiszta pelenkát kér

A pelenkáról leszoktatás legalkalmasabb időszaka a nyár, hiszen a melegben nem kell a kisgyerekről több réteg ruhát lehámoznod. Ha megoldható, akár meztelenül is szaladgálhat az udvarban, és így tapasztalhatja meg a pelenkanélküliség felszabadító érzését. Nagyjából két éves korban a kicsiket már kifejezetten zavarja a nedves vagy kakis pelenka, a legtöbben jelzik, ha cserét kérnek.

Amikor ez az időszak elkezdődik, akkor érett meg gyermeked a szobatisztaság elkezdésére. Lényeges, hogy soha ne hasonlítsd másokhoz a gyermekedet. Kutatások szerint a lányok valamivel előbb lesznek szobatiszták, mint a kisfiúk, de még nemeken belül is mutatkoznak eltérések. A lényeg, hogy soha ne legyen kényszer a bilire szoktatás csupán azért, mert a szomszéd kisgyermeke már az. Természetesen a gyerekek télen is leszoknak a pelenkáról, ha kellően érettek rá, ne erőltesd fölöslegesen csak azért, mert most éppen nyár van.

2. Légy kitartó és következetes!

El kell fogadnod, hogy a szobatisztaságra nevelés nem megy egyik napról a másikra, sőt akár hosszú hetekig is eltarthat. A babák életében hatalmas változás a pelenka elhagyása, és egyáltalán nem biztos, hogy meg tudja érteni, ha elmondod neki, mennyivel kényelmesebb kis alsónadrágot vagy rózsaszínű csipkés bugyit hordani a pelenka helyett. A következetesség azt diktálja, hogy add rá gyermekedre a fehérneműt, de soha ne légy rá dühös, ha nem szól és belepisil. A különbséget érezni fogja, mert a kis alsók nem tartják meg a nedvességet, ennek ellenére előfordulhat, hogy kezdetben azt naponta többször is cserélned kell.

Ha elkezdted a szobatisztaságra szoktatást, légy kitartó és következetes, a gyerek előbb-utóbb szólni fog, amikor ingert érez. Bababoltokban kaphatók erre a célra kifejlesztett leszoktató pelenkák, kipróbálhatod azokat is.

3. Gyereke válogatja

A gyerekek a leszoktatás módjában is eltérhetnek egymástól. Vannak, akik gond nélkül ráülnek a bilire, sőt akár könyveket is szívesen nézegetnek azon ülve, mások inkább a felnőtteket utánozzák, velük érdemesebb WC-szűkítővel próbálkozni. És vannak olyan gyerekek is, akiket kezdetben nem hoz lázba egyik megoldás sem, ugyanakkor egyszer csak váratlanul közlik, hogy nem kell többé pelenka, onnantól kezdve önállóan használják a bilit vagy a WC-t.

Mivel a gyerekek szívesen segítenek az otthoni feladatokban, a szobatisztaságra szoktatáskor engedd meg, hogy a használatot követően jutalomból lehúzhassa a WC-t. Ezért minden gyerek, érdeklődéstől függetlenül, lelkesedni fog.

4. A bili nem játék

A bilizés viszont annál inkább lehet az! A bababoltok bili és WC-szűkítő választéka óriási. Nem feltétlenül kell megvenni a legdrágább zenélő biliket, dinós vagy autósformákat, mert nem játékot veszel a gyereknek. Ugyanakkor, hogy a bilire szoktatás szórakoztató legyen, az már rajtad is múlik. Légy kreatív, találj ki játékokat, például a kiskacsás bilibe pisiléssel “megitatjátok” az állatokat, amit a gyerekek imádnak.

A sikeres használatért mindig jár a dicséret, de akkor sincs baj, ha éppen nem sikerült az ürítés, majd legközelebb újra megpróbáljátok. Az a legfontosabb, hogy mindig ösztönözd a gyereket, azt pedig játékos formában tudod a leghatékonyabban megtenni.

5. A visszaesés természetes

Ne keseredj el, ha a gyerek átmenetileg visszaesik, és újra igényli a pelenkázást. A változások a kicsiket is megviselhetik, és könnyen előfordulhat, hogy a már több hete szobatiszta gyerek újra bepisil. Ne csinálj belőle problémát és főként ne büntesd őt ezért. A visszaesést előidézheti a kistestvér születése, mert ilyenkor a gyerekek még inkább vágynak anyjuk figyelmére, és ezt azzal érik el, ha a kistestvéréhez hasonlóan őket is újra pelenkázni kell. Kibillentheti a gyereket az egyensúlyból, ha bölcsődébe kerül, de felboríthatja a hétköznapokat az is, ha idegen helyre utaztok nyaralni.

6. Éjszaka még szükség lehet a pelenkára

Attól, hogy kisgyermeked nappal megbízhatóan használja a bilit, éjszaka még szükség lehet a pelenkára. Ez az átmeneti időszak négyéves korig, de akár tovább is eltarthat. Amikor reggelenként az ébredést követően azt látod, hogy pelenkája napok óta száraz, megpróbálkozhatsz az éjszakai leszoktatással. Vannak gyerekek, akiknek ehhez arra lehet szükségük, hogy alsóneműben aludjanak.

Ha igényli, nyugodtan add rá. Az éjszakai kellemetlenségeket elkerülheted gumilepedő használatával, de az is segíti a nyugodt és száraz éjszakákat, ha a gyerek lefekvés előtt már nem iszik, és alvás előtt még pisil egyszer.

A szobatisztaságra szoktatás egy folyamat, amit mindenkor a gyerek igényeihez és fejlettségéhez mérten szabad csak elkezdeni. Sok sikert hozzá!

Kapcsolódó cikkeink:

  • Eljön az idő!
  • Búcsú a pelustól
  • Mi a közös a hozzátáplálásban és a szobatisztaságra nevelésben?