Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

6 kérdés a fejésről és az anyatejtárolásról

Szerző: W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC

2012. július 5. | Frissítve: 2016. február 19.

Forrás: babaszoba.hu

Nagyon fontos, hogy betartsd a tisztaságra, tárolásra vonatkozó szabályokat. Itt megtalálod a legfontosabbakat!

1. Hogyan fejjek?

Minden fejés előtt moss kezet! Mellőzd a nehezen tisztán tartható hosszú körmöt, műkörmöt.
Mosószeres, forró vízben elmosott tartályt és mellszívót kell használni. Mosogatógépben hatékonyan tisztítható ez a felszerelés. Ha nincs mosogatógép, a kézi elmosás után naponta egyszer főzd ki a felszerelést, a mellszívó tejjel érintkező részeit teljesen szétszedve.

Ha nem szoptatsz, akkor legalább naponta hatszor, de inkább nyolcszor fél órát célszerű fejni, alkalmanként körülbelül fél óráig, a melleket váltogatva.

Ha szoptatsz, akkor szoptatás után vagy attól függetlenül is fejhetsz. Ha a tejmennyiség növelése a cél, folytasd pár percig a fejést akkor is, ha már egyáltalán nem jön tej.

2. Miben tároljam az anyatejet?

Szilárd falú, üveg vagy műanyag, légmentesen záródó edényben hosszú távú tárolásnál (például Avent Via tárolórendszer, Medela tejtároló flakonok), vagy anyatejgyűjtő zacskóban legfeljebb 72 órás tárolás esetén, mert kilyukadhat és értékes AT-alkotóelemek tapadhatnak a falához.

3. Hol és meddig tárolhatom?

  • Szobahőmérsékleten 25 Celsius-fokig 6-8 óra.
  • Hűtőtáskában jégakkukkal körülvéve 24 óra.
  • Hűtőszekrényben, a leghidegebb részen, fönt belül max. 4 Celsius-fokon öt napig.
  • Mélyhűtő rekeszben, amely hűtőszekrényhez tartozik, -15 Celsius-fokon két hétig.
  • 18 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékleten, ha ez a hőmérséklet állandó, akkor 3-6 hónapig.
  • Ritkán nyitogatott mélyhűtőben -20 fokon 6-12 hónapig.


4. Hogyan olvasszam fel, hogyan melegítsem?

  • A legrégebbi tejet érdemes először felhasználni.
  • A csecsemőnek szobahőmérsékleten vagy langyosítva kínáld!
  • Egy éjszakára tedd hűtőszekrénybe, vagy tartsd meleg vízsugár alá, vagy helyezd meleg vizes edénybe!
  • Az olvasztáshoz használt víz ne érjen hozzá az üveg szájához!
  • A melegítéshez ne használj mikrót és gáz- vagy elektromos tűzhelyet!
  • Ne rázd, csak kevergesd a tejet!
  • A maradék nem használható fel legközelebb koraszülöttnél. Felengedett tejet csak hűtőben tárolj, legfeljebb néhány órán keresztül.
  • Tilos újrafagyasztani!

Bármikor szükség lehet lefejt tejre, cumisüveges táplálásra



5. Ki adhat tejet más csecsemőnek?

  • Egészséges, anyatejet termelő nő, aki elvégeztette a szükséges vizsgálatokat: HIV-szűrés, hepatitiszszűrés, székletvizsgálat, tüdőszűrés, Wassermann, bővebben itt
  • A következő gyógyszerek, kezelések NEM jelentenek kizáró okot: inzulin, pajzsmirigyhormon-pótlás, orrsprayk, belélegezhető asztmagyógyszerek, kenőcsök, szemcseppek, csak gesztagént tartalmazó fogamzásgátlók, valamint alacsony ösztrogéntartalmú fogamzásgátlók.

FONTOS TUDNI, HOGY KI NEM adhat tejet ideiglenesen

  • Aki bármilyen akut fertőzésben szenved, beleértve a mellgzulladást és a gombás bőrfertőzést is, az ilyen állapotban fejt tejet saját gyerekednek se fagyaszd le. A fagyasztás nem pusztítja el a kandidaspórákat.
  • Akinek a családjában valaki bárányhimlős vagy rubeolás volt, az négy hétig nem adhat tejet.
  • Akinek korábbi fertőzései újultak ki (herpesz szimplex, övsömör, ha a kiütés a mellen vagy a mellkason helyezkedik el).
  • Aki alkoholt fogyasztott, utána 12 órán keresztül nem adhat tejet.
  • Minden gyógyszer szedéséről be kell számolni a tejgyűjtőnek, beleértve a homeopátiás gyógyszereket, gyógynövényeket, ez kizáró ok is lehet.

Különösen értékes, immunanyagokban gazdag a tejük a szüléstől számított egy hónapig az olyan anyáknak, akik a 36. héten vagy korábban szültek!

6. Fel kell forralni a más anyától származó tejet?

NEM! A Holder-pasztörizáció (62,5 Celsius-fokon 30 percig) elpusztítja a CMV-vírust, a HIV-vírust és valamennyi egyéb mikroorganizmust is.
  • Kevesen tudják, de a hőkezelés hátránya, hogy a kórokozók szaporodása felgyorsul a tejben, hiszen a bioaktív védőanyagok száma körülbelül 30 százalékkal csökken a pasztörizációtól, míg a nyers, friss tejben a csíraszám folyamatosan CSÖKKEN.
  • Ennek ellenére nem ajánlják a nyers, más anyától származó anyatej felhasználását, saját gyerek esetében viszont kizárólag nyersen célszerű használni!
  • Érdekesség a tejtárolással kapcsolatban: 15 Celsius-fokon 24 óráig tárolható. A szobahőmérsékleten tárolás nem befolyásolja a fehérjék struktúráját, de a zsíroknál bomlás következik be, ez azonban fontos tényező a baktériumok szaporodásának lassításában.


  • Kapcsolódó cikkeink:
  • Fejés
  • Szoptatás utáni fejés
  • Mellszívó: hogyan válasszunk?
  • Ki kaphat anyatejet?
  • Fejés - kézzel
  • Hozzászólások

    Támogatóink ajánlatai

    h i r d e t é s

    Facebook

    Szponzorált hirdetések