Baba

5 jel, hogy a babának fülgyulladása van

Kisgyermekek és óvodások már könnyen elpanaszolják, de hogyan deríthetjük ki, ha csecsemőnknek fáj a füle? Az ebben az életkorban előforduló fülgyulladás okairól és tüneteiről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.
2017. November 21.

5 jel, hogy a babának fülgyulladása van

Megfázásból fülgyulladás

A csecsemők gyengébb immunrendszere miatt egy megfázásból is nagyon könnyen kialakulhat fülgyulladás. Ennek kedvez az életkorból adódó anatómiai adottság is, náluk ugyanis még rövidebb és relatíve tágabb az orr-garatüreget a füllel összekötő fülkürt, vagy Eustach-kürt, így a kórokozók is könnyen felvándorolnak. A betegség első tünete az erősödő fülfájás, amit a kicsi viselkedésének megváltozása jelez.

A fülgyulladás tünetei

Fél éves kor alatt általában az éjszakai nyugtalanság, sírás, láz és táplálási nehézség utalhat rá. Nagyobb csecsemő már kapkodhat a füléhez is. Kisgyermekkorban ehhez még a középfülgyulladással együtt járó nagyothallás is figyelmeztető jel.

A lecsengő nátha szövődménye

Gyakori eset, hogy a szülők megkönnyebbülnek, hogy lecsengőben a nátha, ám a szövődmények épp ebben az időszakban jelentkeznek – figyelmeztet dr. Holpert Valéria. Abban az esetben, ha már egyre kevésbé folyik a kicsi orra, de egyre rosszabbul kap az orrán keresztül levegőt, ismét nyűgösebbé válik, mindig gondoljunk egy fülgyulladás lehetőségére is.

Orrmandula megnagyobbodás és reflux is okozhatja

Ha a kicsinél visszatérő fülgyulladások jelentkeznek, akkor ne elégedjünk meg a tüneti kezeléssel, utána kell járni, hogy mi okozhatja a gyakori betegségeket! Az őszi, téli időszakban az elhúzódó náthás állapot, az ezzel együtt járó nyálkahártya duzzanatok mellett az orrmandula megnagyobbodás miatt is gyakran jelentkezhet középfülgyulladás a még nem megfelelő immunitással rendelkező kisdedeknél.A visszatérő középfülgyulladások hátterében gyakran találunk a megnagyobbodott orrmandula mellett krónikus arcüreggyulladást is. Időnként pedig a csecsemő és kisgyermekkorban sem ritka reflux betegség is megbújhat a háttérben. Ilyen esetekben az alapbetegség kezelésével tudjuk elkerülni a kiújuló fülbetegségeket.További cikkeink fülgyulladás témában:

Forrás: Fül-orr-gége Központ