Baba

5 házi praktika, hogy szép maradjon a kezed

Mosogatás, súrolás, áztatás újra és újra. Kisgyerekes családokban nem ritka, hogy naponta akár százszor is mosószeres vízbe nyúlsz, ami óhatatlanul is kiszárítja a bőröd, törékennyé teszi a körmöd. Szánj egy kis időt a kézápolásra!
2011. Június 17.

A gyógyszeripari, a kozmetikai és plasztikai iparág rengeteg megoldási lehetőséget kínál bőrünk frissen és fiatalon tartására. A kéz öregedését azonban nem lehet megállítani, ezért a bőr könnyen elárulhatja valódi életkorunkat. Éppen ezért kézbőrünknek olyan vitaminokra, nyomelemekre és ásványi anyagokra van szüksége rendszeresen, melyek elősegítik annak természetes védelmét, egészségét és szépségét.

Ezen kívül rendkívül fontos, hogy olyan bőrápolókat használjunk, amelyek a bőr mélyebb rétegeibe juttatnak hatóanyagokat. Kézmosás után lehetőség szerint használj kézkrémet. A bőr típusa és igénybevétele alapján számos lehetőség közül választhatsz: kaphatóak hidratáló, UV védő, öregedésgátló és védőréteget képző kézkrémek.

A hidratálókrémek tartalmazhatnak omega 3 zsírsavat, állati fehérjét (pl. kaviárt), növényi olajakat (kókusz-, avokádó-, mandulaolajat, kakaóvajat), állati zsírsavak glicerinnel alkotott vegyületeit, valamint gyógynövényeket (kamilla, körömvirág). A védőkrémek nem szívódnak fel teljesen, hanem védőréteget képeznek a bőrön. Mindemellett fontos, hogy olyan tisztítószereket alkalmazz a házimunka során, amelyek kímélik a kezet.

Az otthoni kézkezelés lépései

Eszközök: reszelő, bőrfeltoló, bőrvágó olló

1. Moss kezet alaposan!

2. Reszeld formára a körmöket!

3. Radírozd végig bőrradírral a kezd!

4. Moss kezet ismét puha körömkefével!

5. Told fel a körömágybőrt!

6. Kocka alakú tömbreszelővel óvatosan polírozd fel a körmöket!

7. Portalanítsd nedves körömkefével, vagyis távolítsd el a körömágyból a körömport!

8. Zárd a műveletet Omega 3-at tartalmazó kézpakolással! Kend fel a pakolást, utána húzz cérnakesztyűt (gyógyszertárban árusítják), és hagyd 20 percig, hogy a hatóanyagok mélyebbre szívódjanak!

Kézápolás – házi praktikák

Sós radírozás

Ha ápolt kezeket szeretnél, akkor a kéz bőréről is ajánlatos időnként eltávolítani az elhalt hámréteget. A radír kikeveréséhez egy evőkanál finom szemű tengeri sóra és körülbelül két evőkanál olívaolajra van szükség. Ezt a kettőt keverd össze, hogy sűrű, krémszerű állagot kapj, ezzel dörzsöld át a kezed. Utána langyos vízzel mosd le, végül kend be zsíros hidratálókrémmel. Ha sérülés van a kezeden, ne használj sós bőrradírt, mert csípni fogja.

Gyógyír a beszakadt körömágyra

A körömágy akkor szakad be, ha száraz a bőrünk, és ha huzamosabb ideig be van szakadva, akkor könnyen be is gyulladhat. A megoldás ebben az esetben is a hidratálás, tehát megint jöhet az olíva. Ezúttal viszont barna cukrot tégy bele, annyit, hogy kenhető masszát kapj. Ha ezzel átkened a kezed és körülbelül negyed órán keresztül rajta hagyod, akkor elmúlnak a fájdalmas, gyulladt bőrsérülések. Akinek nagyon repedezett a körömágya, használja ezt a kézpakolást heti kétszer-háromszor.

Elszíneződött körmökre

Kevés olyan szerencsés nő van, akinek olyan szép fehér körme van, hogy francia manikűr nélkül is vállalhatóan néz ki, de lehet segíteni a dolgon. Ha van egy fél citromod, nyomd a körmeidet a húsába. Már öt-tíz perc után meg lesz a haszna, körmöd kifehéredik tőle.

Extra száraz bőrre

Aki már sokféle hidratálókrémet kipróbált, és még mindig nagyon száraz a bőre, az vesse be a szezámolajos dunsztot. Erre a célra a szezámolaj azért jobb, mint az olíva, mert könnyebben be tud szívódni a bőrünkbe. Langyosra melegítve kend át vele a kezed, húzd rá a már jól bevált cérnakesztyűt, és hagyd is rajta húsz-harminc percig. Az a legjobb, ha egész éjszakára a kezeden tudod hagyni.

További hasznos tippek:

  • Találd meg a stílusod!
  • Szépségápolás és várandósság
  • Anyából újra nő
  • Apró trükkök sebek ellen
  • Forrás: Merlin Communications Magyarország Kft