Baba

5 bevált eszköz hasfájás ellen

A hasfájós baba sajnos nem kellemes lakótárs. Persze, tudtad, hogy nem lesz fenékig tejfel a dolog, de most félig sem az. Nézzünk körül együtt segítségért a virtuális bababoltban!
2013. Augusztus 31.
5 bevált eszköz hasfájás ellen (Fotó: Getty Images)

Melegítőpárna

Ősi gyógymód a hűtés és a melegítés. Kisbabáknál, gyerekeknél inkább a melegítést használjuk fülfájás,

hasfájás esetén. A legtöbb baba szereti, ha finoman masszírozzák a pocakját meleg meggymag-párnával, vagy ha csak rátesznek egy sópárnát. Ha szoptatsz, és túltelítődik a melled, tejcsatorna elzáródásod van, vagy nehezen indul be a tejleadó-reflex, akkor is segíthet.Én a téli estéken a lábamhoz is szívesen teszem. életmentő lehet húgyúti gyulladás esetén. Készülhet tehát meggymag töltettel , megtölthetsz egy zoknit sóval, vagy vásárolhatsz sópárnát. Mikróban vagy sütőben melegítheted. Vannak szintetikus melegítőpárnák is, gyönggyel vagy speciális zselével töltve. Ha nagy a baj, és gyorsan kell meleg puha párnácskát létrehoznod, egy jó minőségű, eldobható nadrágpelusba is tölthetsz forró vizet.

Hordozókendő

Legyél te magad a melegítőpárna, hordozd a babát. A hasfájós kisbabának nem csak a meleg tesz jót, de megnyugtatja a szülő közelsége, a ringatás, és a függőleges testhelyzet. Az első néhány hónapban az elől keresztben kötést szeretik legjobban a kisbabák, később a hátadra is kötheted. Nagyon fontos, hogy megfelelő hordozóeszközt használj, amely békatartásban tartja a baba lábát, és jól megtámasztja minden porcikáját. Ha szeretnéd kiválasztani a számodra megfelelő hordozóeszközt, látogass el a Hordozóházba, itt kölcsönözhetsz is, nem kell első látásra semelyikbe beleszeretned, megalapozhatod a kapcsolatot egy-két hét ismerkedéssel.

Hinta

Van az a pillanat, amikor azt kívánod, hogy senki se érjen hozzád, egyszerűen vége az erődnek, megsülsz, szétizzadtál, és különben is eleged van. A legjobb, ha már ez előtt átadod a babát az anyukádnak, a párodnak, a barátnődnek, a nagyobbik gyereknek vagy a szomszédnak, hiszen egy gyerek felneveléséhez az egész falura szükség van. Ha netán a fent említett pillanatban nincs a környezetedben senki, lehet, hogy a legjobban egy kényelmes bébihintával jársz.

Zene, zörej, zaj

Sok anyatársat hallottam arról beszámolni, hogy ahogy bekapcsolta a porszívót, turmixgépet, elektromos mellszívót a baba közelében, a kisded azon nyomban abbahagyta a bömbölést és elaludt. A baba kilenc hónapon át hallotta a szíved dobogását, a gyomrod és egyéb belső szerveid munkazaját és a nagy vénák, artériák suhogását. Talán ez az oka annak, hogy a porszívózás számára otthonos környezetet teremt. Ha nem akarsz minden nap porszívózni – amit megértünk – beszerezhetsz olyan hanghordozót, amelyen fehérzaj, tengermorajlás, szívdobogás vagy éppenséggel valami jó zene van. Egyes babák a zenével is beérik, bizonyos kutatások szerint olyan zenével leginkább, amilyet te hallgattál a várandósság alatt.

Pólyázókendő

Talán ha egy generáció maradt ki az általános pólyázásból. Maradinak tekintettük, és most újra javasoljuk? Igen, próbáld ki, ha beválik, nagy segítség lehet a babának, és neked is. Naná! A babák képesek arra, hogy öntudatlan mozgásukkal felébresszék, és megijesszék magukat. Ha bepólyázzák őket, a testükhöz simuló végtagok, a meleg, a kendő ölelése nyugtatóan hatnak, segítenek az elalvásban és az alvásban. Természetesen nem szabad szorosan bebugyolálni lázas, beteg babát, ne pólyázz hőségben, és persze akkor se pólyázz, ha a baba nem szereti, tiltakozik ellene.Nem kell a régi fodros pólyát használnod, elég egy rugalmas, vékony takarót elővenni, és betekerni vele a kisbabát.

Az 5S módszer

Amerikában népszerű az 5 S módszer. Az 5S – Swaddling (pólyázás), Side pozition (oldalt fekvő helyzet), Shushing sounds (susogó hangok), Swinging (ringatás) és Sucking a dummy (cumizás) – mind az anyaméhben töltött időre emlékezteti a babát. Az öt eljárást egyszerre javasolják, a szerzők szerint pár perc alatt garantáltan elaltatja a gyereket. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a legutóbbi időkig nem javasolták szoptatott babák esetében a cumizást, bár a tiltás az utóbbi időkben enyhült. Mindenesetre egészen piciknél, ha még nem állt be a kereslet-kínálat elve, ne erőltessük a cumizást.Kapcsolódó cikkeink: