Baba

5 aljas időrablót lepleztünk le

Ma már szerencsére mindenki tudja, hogy egy újszülött mellett az anyukának a legfőbb dolga a pihenés, amikor csak teheti.
2012. Március 20.

Természetesen egy kicsi babával rengeteg teendő van akkor is, ha nem akarunk Tökéletes Anyák és Tökéletes Háziasszonyok lenni, így fontos, hogy differenciálni tudjuk.

Ehhez pedig nem árt, ha tudjuk, mik azok a tevékenységek, amiket régebben elengedhetetlennek tartottak ugyan, de mára feleslegesnek bizonyultak. (Persze lehet, hogy van, akinek egyik-másik elvi kérdés, vagy annyi segítsége van, ami mellett bőven belefér valami, de akinek nem, ne érezze rosszul magát!)

Házimunka gyerek mellett - nem egyszerű!

Külön mosás

A csecsemő ruháit nem kell külön és magas hőfokon mosni (Persze, ha valamelyik családtagnak, mondjuk, bőrbetegsége van, az más helyzet, de egyéb esetekben bőven elég a 40 fok is, és a sima mosógépprogram.)

Vasalás

A baba ruháit nem kell vasalni. (Mint az előző pontban írtuk, kivételes esetekben szükség lehet a fertőtlenítő célú vasalásra, de ez egyébként csak esztétikai kérdés.) Sok kicsi ráadásul igen sűrűn igényel ruhacserét, így nem is tudunk hosszan gyönyörködni a tükörsima ruhákban – amiket méretük, anyaguk és mennyiségük miatt nem is könnyű vasalni.

Napi pancsi

A kicsit nem kell naponta fürdetni. Az újszülöttek még a legnagyobb melegben sem izzadnak, erős fényre se visszük őket, hogy a ragacsos naptejet le kelljen mosni róluk, koszosak se lesznek. Sőt, nem is ajánlott heti két alkalomnál több pancsolás, mivel még a fürdetők nélküli víz vagy a visszazsírozó hatású kencékkel végzett fürdetés is szárítja a bőrt. És a legtöbb egész pici gyerek nem szereti sem a vetkőztetést-öltöztetést-törölgetést, sem magát a vizet. (Később persze megkedvelik, és tagolja is a napot, az elején azonban sokkal egyszerűbb az élet, ha ezt nem erőltetjük.)

Fertőtlenítés

Nem kell sterilizálni semmit, ha a gyerek szopik, és nem használ cumit. Vírusos időkben persze a kilincseket letörölhetjük időnként valamivel, de ezen kívül elég, ha a K-vitamin beadásához használt kanalat forró vízbe mártjuk használat előtt, nincs másra szükség.

Fejés

Nem muszáj rutinszerűen fejni, ha nincs szükségünk a lefejt tejre. Tejszaporításra a hosszabb és gyakoribb mellretétel jobb megoldás lehet, ha pedig az etetés után csomót érzünk, vagy érezhetően nem üríti ki a gyerek a mellet, akkor más vagy több pozícióból is szoptathatunk. (Ezzel nemcsak időt és kellemetlenséget spórolunk, hanem a szívó mosogatását és sterilizálását is megússzuk.)