Baba

3 babás úti cél

Mielőtt első közös utatokra indultok, szerezz be hasznos infókat azoktól, akiknek már vannak tapasztalataik. A legfontosabbakat összegyűjtöttük neked, hogy igazán jól nyaralásra készülhess!
2011. Május 30.

A nyaralás legemlékezetesebb részletei a sokszor elmesélt beszámolók során valóságos családi anekdotává duzzadnak az évek során, akár kempingben, akár bababarát hotelben nyaraltatok. Persze az előbbi több izgalmas meglepetést rejteget, az utóbbi pedig nagyobb kényelmet, több pihenést kínál, de hát mindenki mást szeret. Te és a párod is? Akkor fontos, hogy jó előre egyeztessétek, milyen nyaralást élveznétek mindketten, ráadásul most a kicsi igényeit is figyelembe kell vennetek.

1. Külföldi panzió

Attila és Barbi bababarát panziót választottak egy ausztriai városka közelében.

„Barbi szinte egész nap egyedül birkózik tíz hónapos, örökmozgó kisfiunkkal és a háztartással a lakótelep tizedik emeletén. A zöldbe vágyott és arra, hogy végre ne tortúra legyen a gyerek levegőztetése. Én viszont valami mozgalmasra – a munkahelyemről kiszabadulva nem a homokozó, pancsoló vagy állatsimogató mellett akartam dekkolni egész nap.

Azért választottuk ezt a helyet, mert amellett, hogy Barbinak és a kicsinek valóságos gyerekparadicsom volt, én nagyokat tekerhettem, a környék ideális terep a bicikliseknek. Késő délután aztán már szívesen lubickoltam Botival a medencében, este grilleztünk a kertben…”

Miért sikerült jól?

  • Tisztában voltak saját igényeikkel: a kimozdulás, a mindennapi rutin alóli felszabadulás fontos eleme a nyaralásnak. Más környezet, új élmények – hosszú időre feltankolhatsz belőlük.
  • Figyelembe vették egymás igényeit, megértették, hogy egészen másra van szükségük a feltöltődéshez, mert otthoni életmódjuk is eltérő.
  • Megtalálták azt a helyet, ami mindhármuknak lehetőséget adott a valódi kikapcsolódásra. Legfontosabb, hogy egymásnak is megadták ehhez a szabadságot.
  • Így tervezz te:

  • Mérd fel a hétköznapjaitokat, hogyan telnek. Nyilván arra vágysz, ami ebből hiányzik, amire kevesebb idő és lehetőség adódik. Akár kívánságlistát is írhattok – külön sajátot –, mit szeretnétek a nyaralás alatt.
  • Hasonlítsátok össze elvárásaitokat, írjatok egyet a gyerkőcnek is, hogy ő minek örül, hol érzi jól magát. Veletek ellentétben ő ugyanúgy egész nap játszana, a megszokott idejében enne és aludna, mint otthon, legfeljebb tisztább környezetben.
  • A keresgélés is élvezet, a jobbnál jobb lehetőségek között biztosan találtok minden igényt kielégítőt. Nem

  • kötelező mindig mindent együtt csinálni a szabadság alatt sem! Felváltva biztosítsatok egymásnak „saját időt”, így a felfedezés élményéhez a viszontlátás öröme társul.
  • 2. Kemping sok kirándulással

    Laci és Zita cserkészvezetőként rendszeresen túráztak, nyaranta nomád táborozást szerveztek a fiatalabbaknak. A természet közelségéről szülőként sem akartak lemondani.

    „Na jó, nomád vándortúra meredek lett volna egy kétévessel, de csillagtúraszerűen igazán nem jelentett gondot. A kempingig kocsival mentünk, már valósággal kocaturistának éreztem magam, de a sok csomag miatt ez így volt megoldható. A sátor mellett utazóágy, háti hordozó, jókora készlet pelenkából, bébikajából, vízből… Egyikünk Marcit a háti hordozóban, másikunk az egész napos készlettel felszerelt hátizsákot vitte a hátán. Rövidebb utakat terveztünk több pihenővel, hogy Marci mozoghasson, mi pedig kifújjuk magunkat.”

    Miért sikerült jól?

  • Olyasmire vállalkoztak, amiben már nagy gyakorlatuk volt, jó erőnléttel rendelkeztek hozzá. A „strapás” nyaralás számukra nem jelentett megerőltetést, csak egy új helyzettel kellett számolniuk: a gyerkőccel.
  • Jó felszereltséggel indultak, így helyben nem kellett keresgélni üzletek után.
  • Sok rajtuk kívül álló tényező is ideális volt: nem jött többnapos eső, nem lett beteg a gyerek…
  • Neked is bejöhet, ha:

  • nem a babával próbálod ki azt, amit még sohasem csináltál. A babás nyaralás önmagában is nagy újdonság, a maga feladataival együtt elegendő kihívás. Ha nem erősséged a sátorállítás, tájékozódás, válassz inkább falusi vendégszállást, így is élvezheted napközben a természet közelségét.
  • Ötcsillagos kempingben szinte minden komfortot megtalálsz, míg egy alacsony kategóriásba mindent magaddal kell vinned, emellett kétes tisztasággal, éjjel zajos társasággal találkozhatsz. Nem kérdés, gyerekkel melyiket válaszd.
  • Készíts B tervet „zöld” nyaraláshoz, például egy-egy esős napot átvészelhetsz egy közeli élményfürdőben. A túrákat a kicsi életkorához és tűrőképességéhez igazítsd. Előre, vagy megérkezés után azonnal tájékozódj az orvosi ellátásról.
  • 3. Wellnesshotelben nagyszülőkkel

    Roland és Kriszti hat hónapos és hároméves kislányaikkal tavaly egyhetes nyaralást kaptak ajándékba a nagyszülőktől, velük együtt voltak egy családi wellnesshotelben.

    „El sem lehet képzelni ennél kényelmesebbet: a ruhán kívül semmit nem kellett magunkkal vinni, minden babafelszerelés és szolgáltatás helyben. Babázás és gyerekezés ilyen jól felszerelt helyen álom, és nekünk, felnőtteknek sem csak gyerekszórakoztatásból állt a nyaralás. Babamentes, romantikus zóna, sportpályák, masszázs, szépségkúra – egy hét alatt valóban kipihentük magunkat, és fel is frissültünk. Nem kérdés, a kicsik és a nagyiék mennyire élvezték!”

    Miért sikerült jól?

  • Jó a kapcsolatuk a nagyszülőkkel, így jelenlétük tényleg segítségnek számított: vigyáztak a kicsikre, így a „fiatalok” teniszezhettek, este lemehettek a bárba.
  • Tény, hogy borsos árú egy ilyen ideális családi nyaralás két kis korkülönbséges gyerekkel, nagyszülővel azonban „megérte”, mert igazán ki tudták használni a hotel nyújtotta szolgáltatásokat.
  • Életüknek ebben a szakaszában élvezték a babázást, gyerekezést a nyaralás alatt is. Nagy gyerekkel ezt már nem fogják kipróbálni, akkor jön el a városnézés, utazás ideje.
  • Erre figyelj:

  • Jó ötlet, ha akár nagyszülőkkel, akár barátokkal mentek együtt. Így megoszthatjátok a gyerekőrzést, van társaság egy-egy társasjátékhoz, focimeccshez. Azért teszteld előre egy-egy közösen eltöltött hétvégén, hogy valóban jól kijöttök-e…
  • A legstresszesebb nyaralás akkor vár rád, ha két picivel indulsz. Otthon sem könnyű velük, ezért ideális környezetet válassz magatoknak. Olcsóbb bababarát szállás is beválhat, de pontosan egyeztess előre, mit nyújtanak.
  • Ha magából a babázásból, gyerekezésből van eleged, hagyd a nagyszülőkre a picit. Ha mégis a családi nyaralás mellett döntesz, ne a társasutazások katalógusát böngészd. Nehogy elszalaszd, inkább élvezd ki az életkori sajátosságokat: nem csak a gyerekeknél van ám ilyen!
  • Elérkeztünk a te élménybeszámolódhoz. Csipegesd össze a sok tanulságot, és tervezd meg a ti családi nyaralásotokat, azután írd meg nekünk, hogyan sikerült, mi vált be, mi okozott nehézséget, és mi volt a legnagyobb szenzáció, ami majd családi anekdotává válik!

    Forrás: Kismama magazin