Baba

2 fogás, ha dundi a baba

Túlságosan szereti a baba a hasát? Összeállításunkban két olyan fogást ajánlunk, amit nyugodt szívvel adhatsz a dundibb kicsiknek is.
2012. Március 30.

Kelkáposztaleves

Hozzávalók négy személynek:

50 deka kelkáposzta

10 deka zellergumó

egy szál fehérrépa

három gerezd fokhagyma

egy fej vöröshagyma

egy evőkanál olaj vagy kókuszzsír

másfél evőkanál majoránna

egy kávéskanál őrölt kömény

20 deka csirkemellfilé

1 deci zabtejszín vagy 1 deci natúr joghurt

Melegítsd meg egy lábasban a zsiradékot, szórd bele az apróra vágott fokhagymát és hagymát, szórd rá a majoránnát és az őrölt köményt. Párold pár percig folyamatos keverés közben, azután keverd közé a kis kockákra vágott csirkehúst.

Pirítsd együtt néhány percig, közben darabold fel kis hasábokra az időközben meghámozott zellert és fehérrépát. Szórd a húsra ezt is, meg a vékony csíkokra vagdalt kelkáposztát. Sózd meg egészen enyhén. Öntsd fel másfél liter vízzel, és főzd húsz percen keresztül, amíg a kelkáposzta teljesen megpuhul.

Vedd ki a baba adagját, és pépesítsd botmixerrel, ha szükséges. Ha szeretitek úgy, tálalás előtt keverhetsz bele néhány kanál joghurtot is (tehéntejfehérje-allergiásoknak zabtejszínt, amely bioboltokban kapható).

8 hónapos kortól adható joghurt nélkül, joghurttal 10-12 hónapos kortól.

Karalábés fasírt

Hozzávalók két felnőttnek és egy gyereknek:

egy nagyobb karalábé

öt evőkanál hajdina

egy kis fej hagyma

egy gerezd fokhagyma

fél kávéskanál só

egy kávéskanál őrölt kömény

két evőkanál reszelt sajt

zsemlemorzsa

olajspray és sütőpapír a kisütéshez

Mártogatóshoz:

1,5-2 deci natúr joghurt

egy csokor petrezselyem

pár csepp citromlé

Főzd puhára a hajdinát négyszeres mennyiségű vízben, majd hagyd állni fedő alatt. Hámozd meg a karalábét, azután reszeld le nagylyukú reszelőn. A megtisztított hagymát, fokhagymát aprítsd egészen kicsi darabkákra, és keverd a sajttal, sóval, fűszerekkel és az időközben langyosra hűlt hajdinával együtt a reszelt karalábéhoz. Gyúrd össze alaposan, majd formázz belőle fasírtokat, és forgasd zsemlemorzsába. Rakosgasd sütőpapírra, fújd be kevés olajjal, majd süsd meg 200 fokosra előmelegített sütőben fél óra alatt.

Ehhez a kézbe fogható, kevés foggal is elmajszolható ételhez készíthetsz joghurtmártogatóst is: egy pohár natúr joghurtba keverj egy csokor apróra vágott petrezselymet és néhány csepp citromlét. 10-12 hónapos kortól adható, ha már van foga a babának, és szeret rágni.