Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

2 fogás, ha dundi a baba

Szerző: W. Ungváry Renáta

2012. február 29. | Frissítve: 2017. június 27.

Forrás: babaszoba.hu

Kíváncsiak és kezdeményezők, imádják a hasukat, bármit megesznek, és sosem elég. De mi van akkor, ha a zsírpárnák csak növekszenek. Erre az esetre is van néhány tipp!

Mit érdemes a babának adni?

Tényleg túl duci?

Kizárólag szoptatott vagy javarészt még anyatejen élő babáknál természetes és egészséges a bébiháj. Anyatejjel nem lehet túltáplálni a gyerekeket. Gyakori megfigyelés, hogy a két hónaposan már születési súlyát duplázó, félévesen akár tíz kilót is nyomó kisbaba egy-másfél éves korára már az átlagos súlytartományhoz közelít. Szoptatott kisbabát nem kell, de nem is szabad fogyókúráztatni. A szilárd ételek bevezetésekor viszont ügyeljetek néhány fontos szempontra!

Praktikák

- Ügyelj az evéssel kapcsolatos magatartás normális mederben tartására: ne legyen jutalom, unaloműző, figyelemelterelő, hanem csak az, ami: evés az éhség csillapítására.
- Lehetőség szerint csökkentsd az ételek felesleges zsírtartalmát.
- Ne cukrozz semmit, és ne is adj a kicsinek cukrozott ételeket, édességet, desszertet.
- Tartsd be a napi öt étkezést, de a tízórai és az uzsonna legyen nyers gyümölcs vagy zöldség, vagy vegyesen a kettő.
- Etesd gyakrabban könnyű, de azért tápláló levelesekkel.
- Igyekezz magas rosttartalmú ételeket kínálni.

Brokkolipüré almával

Hozzávalók több babaadaghoz (fagyasztóba rakható tartalékok):
50 deka brokkoli,
három szép, savanykás alma,
egy evőkanál jó minőségű olaj,
két evőkanál zabpehely
Az almákat tedd tűzálló tálba, és süsd meg sütőben 200 fokon 20 perc alatt. Mosd meg alaposan a brokkolit, szedd rózsáira, majd kevés vízben párold meg. Ha már puha, nyomd szét villával, főzd össze a zabpehellyel folyamatos keverés közben, amíg egészen besűrűsödik. Ekkor vágd félbe a puhára sült almákat, emeld ki a magházat, majd kanalazd az almák húsát a brokkolipürébe. Ha szükséges, pépesítsd még jobban botmixer segítségével.
7 hónapos kortól adható.

Túrós omlett

Hozzávalók két felnőtt és egy gyerek adagjához:
25 deka sovány, natúr, krémes állagú tehéntúró,
két tojás,
egy evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
só,
vaj vagy kókuszzsír a tűzálló tál kikenéséhez,
egy kisebb tűzálló üvegtál a kisütéshez
Válaszd szét a fehérjét a sárgájától, és verj kemény habot az előbbiből. A sárgáját keverd a túróhoz, sózd meg picit, keverd bele a liszt zömét, majd óvatosan forgasd bele a tojáshabot. A tűzálló tálat kend be vajjal vagy kókuszzsírral, hintsd meg a maradék liszttel. Öntsd bele a masszát, és süsd 180 fokon mindaddig, amíg szép aranybarna lesz a teteje. Utána várj, amíg kicsit hűl, majd borítsd lapos tányérra.
Változatok: ugyanezt elkészítheted reszelt gyümölccsel is, ha nagyon lédús volna, keverj bele két kanál zabpelyhet is.
10-12 hónapos kortól adható.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések