Baba

12 szuperétel szoptató anyáknak

Az egészséges étkezés természetesen mindig hasznos, de ha szoptatsz, különösen oda kell figyelned arra, hogy minden fontos tápanyagot bevigyél a szervezetedbe, amire neked és a kisbabádnak is szüksége van.
2017. Július 12.

A mandula is szuperétel, fogyaszd rendszeresen!

Tudtad, hogy egy nap alatt akár 500 kalóriától is megszabadulhatsz szoptatás során? Nos, ezt pótolnod kell, de nem mindegy, hogy mivel. Egészséges zsírokra, ásványi anyagokra, vitaminokra, antioxidánsokra, tápanyagban gazdag ételekre van szükséged ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű anyatejjel tudd ellátni a kisbabádat a nap 24 órájában.

A fitpregnancy.com összegyűjtött 12 olyan szuperételt, melyek a segítségedre lesznek ebben a csodálatos feladatban.

1. Avokádó

Az avokádó 80%-a hasznos zsírt tartalmaz, melyre szükséged van a szoptatás alatt, amikor megnövekszik a szervezeted kalóriaigénye. Az avokádó nagyon egészséges és hasznos, kiváló B-vitamin, K-vitamin, C-vitamin, E-vitamin forrás, de van benne folsav és kálium is, és nem mellesleg jól telít.

2. Diófélék

A diófélék, például a mandula az egyik legjobb tejelválasztást elősegítő élelmiszernek számítanak szerte a világon. A diófélék nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaznak. Van bennük vas, kalcium, cink, K-vitamin és B-vitamin, természetes forrásai az esszenciális zsírsavaknak és a fehérjének.

3. Hüvelyesek

A babok és hüvelyesek kiváló fehérjeforrások, és különböző ásványi anyagokat is tartalmaznak. Ha eddig nem ettél csicseriborsót, itt az ideje, hogy kipróbáld, már az ókori egyiptomiak is előszeretettel fogyasztották hasznos tápanyagtartalma miatt. A hüvelyesek is segítik a tejelválasztást, egyél belőlük minél többfélét! Aggódsz, hogy rossz hatással lehet a kisbabádra? Figyeld a jeleket! Egyesek úgy tartják, a puffasztó ételek fogyasztása hasfájást okoz szoptatott kisbabájuknál. Ha te azonban nem tapasztalod ezt, akkor semmiképp se nélkülözd ezt a hasznos szuperételt!

4. Gomba

Igen, jól olvasod, a gomba is segíti a tejelválasztást! Vannak bizonyos gombafajták, például a laskagomba, melyeknek magas a béta-glükán tartalma, csakúgy, mint a zabnak vagy az árpának. Ha szereted a gombát, válassz reishi, shiitake, maitake, shimeji vagy laskagombát.

5. Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségekről kimutatták, hogy fitoösztrogéneket tartalmaznak, melyek pozitív hatással vannak a tejtermelésre. Sok anya aggódik a zöldségek, például a brokkoli vagy a káposzta fogyasztásától, mert félnek, hogy hasfájást okoz szoptatott kisbabájuknak, pedig ez egyáltalán nem alátámasztott tény, inkább csak egy hiedelem. Minél több zöldséget fogyasztasz, annál jobbat teszel saját magaddal és a kisbabáddal is.

6. Piros és narancssárga gyökérzöldségek

Évszázadok óta fogyasztják a piros és narancssárga gyökérzöldségeket a szoptató édesanyák. A sárgarépa és a jamgyökér nagyon hasznos tápanyagokat tartalmaznak, melyek jó hatással vannak az anyatej minőségére.

7. Magvak

A magvak igazi ajándékok a szoptató anya számára. Magas a fehérjetartalmuk és olyan esszenciális ásványi anyagokban gazdagok, mint a vas, a cink, a kalcium, az egészséges zsírokról nem is beszélve. Napraforgómag, tökmag, szezámmag – neked melyik a kedvenced?

8. Chia mag

Bár hazánkban csak az utóbbi években hallani a chia mag jótékony hatásairól, pedig már a maják és aztékok is tudták, milyen hasznos étel. Rostban, fehérjében, kalciumban és magnéziumban gazdag, emellett omega-3 zsírsavat is tartalmaz.

9. Kendermag

Omega-3 zsírsav tartalma miatt a chia mag után a kendermag is felkerül a szuperételek listájára. Tökéletes arányban tartalmazza mindazokat az ásványi anyagokat, melyekre szüksége van az emberi szervezetnek. Különösen sok vas és cink található a kendermagban, amire mind az anyának, mind a fejlődő kisbabának nagy szüksége van.

10. Lenmag

Kiváló fehérje-, rost– és omega-3 zsírsav forrás a lenmag. Viszont nem emésztődik meg teljesen, ezért talán jobb, ha olaj formájában használod. A lenolaj könnyű és édes, jól passzol a párolt zöldségekhez. Amellett, hogy az anyatej minőségét is javítod vele, csökkenti bizonyos rákos megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák, gyulladásos betegségek kialakulásának az esélyét.

11. Kurkuma

Bár kutatási eredmények nem bizonyítják, hogy a kurkuma segíti a tejtermelést, mégis szuperételnek számít a szoptató édesanyák körében szerte a világon. Gyulladásgátló hatása van, támogatja az immunrendszert, ezért ha szeretnéd megúszni a megfázásos betegségeket, fogyassz rendszeresen kurkumát.

12. Ashwagandha

Az ashwagandha, más néven az indiai ginzeng egy gyógynövény, melyet elsősorban az ajurvédikus orvoslásban használnak. Hogy miért számít a szoptató anyák körében szuperételnek? Bár tejtermelésre gyakorolt hatásáról nem tudni, de mégis nagyon hasznos növény, mert támogatja a neurológiai, az immun-, az endokrin és a reproduktív rendszert is. A stressz enyhítésében nagyon fontos szerepe van, számos kutatás szerint csökkenti a feszültséget, energiával tölt fel, kitartóbbá tesz. Erre pedig minden édesanyának szüksége van.Kapcsolódó cikkek: