Baba

10 tipp, hogy boldog anya légy

Boldog vagy? - te mit válaszolnál erre a kérdésre? Igen, bár éppen beköszöntött a dackorszak, nem megy a szoptatás vagy hetek óta nem pihentem egy percet sem. Most azok az anyukák mesélnek a szokásaikról, akik magabiztosan vágják rá a fenti kérdésre:IGEN!
2016. Augusztus 25.

10 tipp, hogy boldog anya légy

1. Segítséget kérnek, ha kell

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni: nem szégyen segítséget kérni, ha rászorulsz! A családtól, a nagyszülőktől, a barátoktól vagy éppen egy bébiszittertől, teljesen mindegy, csak merd kimondani: “Segítsetek, kérlek.” Így a teljesen hétköznapi teendők (úgy mint ügyintézés, fodrász vagy manikűr) mellett talán egy-két kettesben töltött randi is belefér majd a pároddal, ahol kiszakadhatsz kicsit az anyaszerepből és újra nőnek érezheted magad.

2. Nem zárkóznak be

Voltál ma már a friss levegőn? Ha a válasz nem, akkor gyerünk! A friss levegő, a napsütés és a természet közelsége (még akkor is, ha csak egy városi parkba tudtok leszaladni) látványosan sokat tud dobni a hangulatodon. Elő a babakocsival vagy a hordozókendővel, és ki a négy fal közül!

3. Összegyűrik a lepedőt

És most nem a teregetésre gondolunk… Az igazán boldog anyukák oldalán egy ugyanolyan boldog apuka feszít – akik bizony nem félnek megosztani egymással a boldogságukat. Ne gubózz be, inkább vedd kezedbe az irányítást, zárd magatokra a hálószobaajtót és bátran kezdeményezz!

4. Bóbiskolnak, szundikálnak, alszanak

Ez persze egy újszülött mellett nem mindig megvalósítható, de ahogy cseperedik a gyerkőc, úgy lophatsz vissza te is egyre több órát az alvásidődbe. Dőlj le te is, ha elaludt a pici, vagy hívd át a barátnődet “babázni” és heveredj le a kanapéra – hidd el, az a pár fél óra is sokat számít!

5. Kedvesek a szomszédokkal

A családi vacsorafőzésnél szinte fel se tűnik, ha plusz egy főre elegendő ételt készítesz, amivel aztán átkopoghatsz a szomszéd nénihez. De ha bevásárolni indultok a totyogóval, akkor is megkérdezheted a házban lakó időseket, kérnek-e valamit a boltból – cserébe számíthatsz rá, hogy sürgős esetben lesz, aki szívesen elvállalja a kicsit, míg neked el kell szaladnod egy órára.

6. Csak magukra figyelnek

Nem hasonlítgatnak, nem versengenek és nem irigykednek (na jó, csak nagyon ritkán…) Még akkor se, ha a szomszéd anyuka kisimultan jelenik meg a játszótéren és arról mesél, hogyan telt az egyhetes vakációjuk, miközben te egy éve a lakás és a park között ingázol. A zöld szemű szörny a boldogság legnagyobb ellensége, úgyhogy szabadulj meg tőle minél hamarabb!

7. Rugalmasan alakítják a szabályokat

Tudod, mi a legjobb dolog abban, hogy te hozod a szabályokat? Az, hogy bármikor személyre szabhatod őket – vagy akár teljesen el is tekinthetsz tőlük. Attól még, hogy otthon nem szívesen látott “vendég” például az édesség, az orvosi rendelőből hazafelé még vidáman megállhattok egy (vagy két) gombóc csokifagyira extra öntettel. De akkor sem dől össze a világ, ha fél órával tovább engeded tévézni, míg veszel egy habos fürdőt.

8. Külön programokat szerveznek

Néha igenis jót tesz, ha ideiglenesen szeparálod a testvéreket, és külön-külön szervezel velük közös programokat. Csak ti, kettesben – így lesz igazán személyre szabott az együtt töltött idő, amikor a legkisebb vagy éppen a legnagyobb is zavartalanul élvezheti a figyelmedet, testvéri rivalizálás nélkül.

9. Megbocsátanak és maguk mögött hagyják a rosszat

Persze mindannyiunkban él egy kép, milyen szülők szeretnénk lenni: kiegyensúlyozottak, mosolygósak és végtelenül türelmesek. Aztán rendszerint eljön az a pont, amikor egyszerre minden összeomlik és azon kapjuk magunkat, hogy hangosan kiabálunk a gyerekkel, majd cukorkával próbáljuk megvesztegetni. Ilyenkor jön a hosszú ideig tartó önostorozás – amitől csak még rosszabb lesz a helyzet. Mindenkinek vannak rossz napjai, és ha belefutottál egybe, egyszerűen bocsáss meg magadnak és lépj tovább.

10. Hangosan, szívből nevetnek

A gyerekek imádják, ha az anyukájuk mosolyog, ráadásul a kutatások is azt mutatják, hogy már a nevetés imitálása (vagyis ha felfelé görbíted a szádat) is beindítja az agyban a boldogságot okozó szerotonin hormonok termelődését. Ha szemed fénye őszintén kacagni kezd, te is csatlakozz hozzá és ereszd ki a hangod!

+1 Barátnős programokat szerveznek

A Boldog Anyák legtitkosabb fegyverei a közeli anyuka-barátnők. Akik ugyanazt élik át, mint ők, nap mint nap. Akikhez bármikor fordulhatnak a cikinek gondolt kérdéseikkel. Akiknek végre jól kipanaszkodhatják magukat anélkül, hogy rosszalló tekinteteket kapnának cserébe. És akikkel egy hosszú nap végén összeülhettek egy üveg bor mellett – csak úgy, csendben kortyolgatva.

Ez is érdekelhet:

Forrás: Kismama magazin