Terhesség

Várandósok így védekezzenek a H1N1 influenza ellen!

Fontos tudnivalók a H1N1 elleni oltásról és a megelőzésről azoknak, akik gyermeket várnak, vagy a szezonális vagy pandémiás (H1N1) influenzajárvány idején tervezik a teherbeesést.
2009. Október 27.

A H1N1-oltás megvédi a magzatot is

Mivel az eddigi adatok szerint várandósokra különösen veszélyes a H1N1 (pandémiás, eredetileg sertésinfluenzának nevezett) influenza, ezért a gyermeket várók térítésmentesen kapják meg az új influenza elleni védőoltást. Ugyanez vonatkozik azokra, akik tudatosan készülnek gyermekvállalásra a következő hónapokban (például lombikbébiprogramban vesznek részt). Ők is ingyenesen vehetik fel az oltást.

Az oltást a háziorvos adja be, nála kell megjelenni a rendelésen az oltásra elkülönített időben, hogy nehogy éppen akkor kapja el valaki a fertőzést betegektől, amikor épp védekezni szeretne ellene.

A H1N1-vírus elleni oltás nem tartalmaz élő vírust, nem okozhat megbetegedést, és nem veszélyes a magzatra – ezt magyar és amerikai járványügyi hatóságok is hangsúlyozták, Amerikában az oltóanyag klinikai vizsgálata alatt várandósokat is oltottak, és nem okozott problémát – a legfrissebb ajánlások szerint a terhesség egész ideje alatt lehet oltani H1N1 ellen. Fontos tudni, hogy minden oltási szezonban vannak olyan nők, akik úgy kapták meg a vakcinát, hogy bár már állapotosak voltak, erről még nem tudtak az oltás időpontjában! Ezekben az esetekben sem volt problémás a terhesség, és nem okozott rendellenességet a babánál.

A család azzal tehet a legtöbbet a kismama és a magzat egészségéért, ha az összes családtag beoltatja magát, bár jó tudni, hogy kézen, tárgyakon az influenza vírusa több óráig életképes, így hazaérés után mindenki mosson kezet, a használati tárgyakat pedig időnként le kell fertőtleníteni.

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismamaA szezonális és a H1N1 elleni injekciót egyszerre fel lehet venni, csak két különböző testtájra (például a két karba.) A nemzetközi szakirodalom egyetért abban, hogy H1N1-influenza-fertőzés esetén nagyobb a magzati károsodás kockázata, mint annak az esélye, hogy az oltástól baja lesz a születendő gyermeknek. Az eddigi tapasztalatok szerint ráadásul a világban (százalékosan) a terhesek körében volt a legtöbb szövődmény és haláleset a H1N1-es influenzától – számszerűsítve: legalább tízszer (!) gyakoribb a szövődmény a gyermeket várók között, mint a nem várandósoknál, és a halálozás is sokkal magasabb. A legfrissebb amerikai adatok ennél is riasztóbbak: a H1N1 miatt intenzív osztályra került 44 kismama közül 8 (!) meghalt.

A terhesség során beadott influenza elleni védőoltás megvédi a csecsemőt is a fertőző légúti betegségtől: egy nyomonkövetéses vizsgálat szerint az oltott anyák gyermekei 63 százalékkal kevesebb eséllyel kapnak laboratóriumi vizsgálattal megerősített influenzát, mint a nem oltott anyák csecsemői – erről bővebbet itt olvashatsz.

Változtass eddigi szokásaidon a H1N1 miatt!

A helyes kézmosásEzenkívül, illetve az oltás beadásáig is az alábbi megelőző óvintézkedéseket tartsd be, és ezekre hívd fel a környezeted figyelmét.

  • Minden gyermek és felnőtt az eddiginél gyakrabban mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozható, hogy a kézről a szabad szemmel nem látható kórokozók (a H1N1 is!) tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak, amennyiben legalább 60 százalékos alkoholtartalmúak.
  • Influenzajárvány idején érdemes kerülni az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
  • Lehetőség szerint kerüljétek a betegekkel való kontaktust.
  • Rendszeresen tisztítsd meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (például asztalt, számítógép billentyűzetét, kilincset stb.), és erre hívd fel a környezeted figyelmét is.
  • Zárt terekben gondoskodj a gyakori, alapos szellőztetésről.
  • Járvány esetén lehetőség szerint kerüljétek a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, a liftek használatát, illetve viseljetek szájmaszkot. Ma már kapható olyan szájmaszk is, amely vírusölö anyaggal van kezelve, így még hatékonyabb védelmet nyújt utazáskor.
  • Ha lehet, tarts nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől – hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Ha már megfertőződtél H1N1-gyel

    Várandósok így védekezzenek a H1N1 influenza ellen!
  • Mivel a kismamák fokozott kockázatnak vannak kitéve a H1N1-influenza szövődményeit tekintve, ezért influenzaszerű tünetek esetén azt javasolják a szakemberek, hogy hívják fel háziorvosukat, és tartsák be a tőle kapott utasításokat. Szükség esetén az orvos vírusszaporodást gátló gyógyszeres kezelést ír fel.

    Amennyiben az influenza tüneteit észleled magadon, ha lehet, maradj otthon, és ha megoldható, akkor az orvos menjen házhoz.

  • Használj eldobható szájmaszkot olyankor, amikor feltétlenül szükséges a lakást elhagynod, vagy másokkal közeli kontaktusba kerülsz, esetleg betegvizsgálatra várakozol. Ezzel megelőzheted mások megfertőzését.
  • Köhögéskor vagy tüsszentéskor tarts zsebkendőt a szád és az orrod elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatodba, és ne a tenyeredbe köhögj, tüsszents). Ezzel megelőzhető, hogy mások elkapják a fertőzést. Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata.
  • Használat után a zsebkendőt dobd a szemétgyűjtőbe.
  • Tüneteid enyhítésére csak olyan készítményt használj, amelyet az orvos vagy a gyógyszerész ajánl, és ebben az esetben is figyelj oda, hogy különböző néven azonos hatóanyagú készítmények vannak forgalomban, így több gyógyszer egyidejű szedésekor túladagolás következhet be!

InfluenzaA krónikus alapbetegségük miatt orvos által rendszeresen ellenőrzött, gondozott személyek (tüdőbetegek, asztmások, továbbá szív- és érrendszeri, vese- és májbetegek, anyagcsere-betegségben szenvedők, például cukorbetegek, immunrendszert érintő vagy rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők) súlyos lefolyású – akár kórházi ápolást is igénylő – megbetegedésnek vannak kitéve.

Fontos, hogy a környezeted is tudja: ha a várandós anya légzése nagyon szapora lesz, ha felületessé válik akár fizikai aktivitás, akár pihenés közben is; ha kifejezett nehézlégzés alakul ki nála, illetve az ajkai elkékülnek, ha a köpete véres vagy elszíneződik, ha mellkasi fájdalmat érez, ha megváltozott a tudatállapota, félrebeszél, ha csillapíthatatlan láza van, ha a vérnyomása csökken, akkor feltétlenül azonnal orvost kell hívni, és tájékoztatni kell az anya nőgyógyászát is!

Az érdeklődők az ÁNTSZ telefonos ügyfélszolgálatán munkanapokon 8 és 16 óra között, munkaszüneti napokon 9 és 13 óra között a 06-80-204-217 ingyenes telefonszámon kaphatnak választ H1N1-gyel kapcsolatos kérdéseikre.

H1N1-el foglalkozó anyagok gyűjtőhelye: h1n1.lap.hu

Felhasznált irodalom:

ÁNTSZ influenzajárvány elleni információi

Medipress hírügynökség

Infektológiai Szakmai Kollégiumnak “Az új A(H1N1)v influenzával kapcsolatos klinikai megfigyelések és aktualizált terápiás ajánlása” 2009. szeptember

Az egészségügyi miniszter, az OGYI, az országos tiszti főorvos és a gyártó rendkívüli sajtótájékoztatója.

Forrás: HáziPatika.com