Baba

Babával nyaralsz? Vigyetek bogyókat!

A homeopátia egyik nagy vonzereje, hogy a tünetek alapos feltérképezése után szinte személyre szóló gyógymódot javasol. Ki gondolná, hogy még az utazással összefüggő rosszullét is többféle szerrel kezelhető, mint ahogy a kisbabák hasfájása sem egyforma?
2011. Június 18.

A külföldre utazók leggyakrabban jelentkező problémája az étrendváltásból ered, de az emésztési zavarok legtöbbször rövid időn belül maguktól is rendeződnek. Hányás és hasmenés esetén nagyon fontos a megfelelő folyadék- és ásványianyag-utánpótlás. A homeopátiás szerek tünetek szerint alkalmazhatók, és gyors hatásúak.

  • Ha romlott étel miatt bűzös, rossz szagú, sötétebb színű hasmenés indul el, égő jellegű hasi fájdalommal, az ARSENICUM ALBUM golyócska segít megszüntetni a panaszokat. Ilyen esetekben a has bebugyolálása, a helyi meleg kifejezetten jótékony hatású. Azt tudni kell, hogy ilyenkor a beteg hamar legyengül, levertté válik, gyakran szomjas, kívánja a folyadékot. Kis mennyiségű ételt ki is hányhat, ez tovább gyengíti a szervezetet.
  • Ha erősek a hasgörcsök, és a beteg felhúzott lábakkal fekszik, vagy kétrét görnyed, akkor a COLOCYNTHIS (sártök) golyók javasolhatók. Ez a szer görcsoldó hatású.
  • Ritkább, hogy a görcsöt a hátrafeszített hát, a nyújtózkodás enyhíti, ilyenkor a DIOSCOREA VILLOSA-t javasolják.
  • Megfigyelhető olyan eset is, amikor a fertőzött étel elfogyasztása után a gyomorban és az alhasi régióban is görcsök jelentkeznek, hányingerrel, hányással társítva, a panaszokat azonban csökkenti pár korty hideg víz. Ebben az esetben a CUPRUM METALLICUM fogja meggyógyítani a hasi tüneteket.
  • Sok gyümölcs fogyasztása után igen bőséges, vizes állagú hasmenés kezdődhet, melyet gyomorkorgás, fájdalom előz meg. A PODOPHYLLUM PELTATUM-ot javasolják ilyenkor, mely csökkenti a fájdalmat, illetve ritkítja a hasmenéseket.
  • Éretlen gyümölcs evése is kiválthat laza vagy folyós székletet, sokszor fájdalom nélkül, ezen a PHOSPHORICUM ACIDUM tud segíteni.
  • Ha zöld gyümölcs evése után a csecsemőnél vagy kisgyereknél hasmenést tapasztalunk, és a gyerek a gondos ápolás ellenére is savanykás szagot áraszt, a feje izzad, és nyugtalan, rosszkedvű, akkor a RHEUM OFFICINALE szer szedését ajánlják, melyet a rebarbara gyökeréből készítenek.
  • Nyáron a lehűlés, a hidegebb, csapadékos idő is kiválthat hasmenéses tüneteket, ilyenkor a DULCAMARA segíthet a gyógyulásban.
  • Így alkalmazd

    Érdemes a golyócskákat elszopogatni vagy kevés forralt, lehűtött vízben feloldva beadni a gyereknek. A tünetek erőssége szerint napi 2-4 x 5 golyót javasolnak. Ezek hamar mérséklik a tüneteket. Ne felejtsd el a megfelelő folyadék- és ásványianyag-pótlást se, hiszen ez a gyógyítás sürgős és fontos része!

    Az elviselhetőbb utazásért

    Kerüld az alkohol-, tea- és kávéfogyasztást, mert vizet vonnak el a szervezettől. Az út során igyatok sok ásványvizet!

    A mély, lassú légzés növeli az oxigén mennyiségét a tüdőben, csökkenti a légszomjat. Ha a légzésedre összpontosítasz, ez elvonja a figyelmet a zavaró körülményekről.

    Megelőzhető az utazási rosszullét?

    Annak, aki a tengeri- vagy utazási betegségnek nevezett tünetegyüttesben szenved, az út sajnos rendkívüli megpróbáltatást is jelenthet. Mivel jár az utazási betegség? Mindenki emlékszik az első elszívott cigaretta után jelentkező szédülés, sápadtság, szívdobogás érzésére. Ezek a tengeribetegség gyakori tünetei is.

    A homeopátia a hasonlóság törvénye alapján gyakran dohánynövényből, Tabacumból készült szert rendel a tünetek enyhítésére. Létezik több, jól bevált szert tartalmazó komplex készítmény is, mely mellékhatások nélkül adható kisgyerekeknek és időseknek is. A komplex tabletták megelőzésként is szedhetők.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • A homeopátiáról röviden
  • Gyakori kérdések homeopátiás kezelésekkel kapcsolatban
  • Homeopátia a család egészségéért
  • Forrás: Kismama magazin