Gyerek

Tolltartók, temperák, ceruza akadt fent a fogyasztóvédelem rostáján

Eddig még nem zajlott ilyen volumenű vizsgálat a tanszereknél. A gyerekek védelme kiemelten fontos, így most már fokozottan figyel majd a fogyasztóvédelmi hatóság erre a termékcsoportra is.
2017. Augusztus 21.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálaton színes ceruzákat, zsírkrétákat, temperákat, vízfestékeket és tolltartókat ellenőriztek, az 59 ellenőrzött termék közül hat nem felelt meg a követelményeknek – közölte az NFM pénteken az MTI-vel.

A fogyasztóvédelmi hatóság intézkedett arról, hogy a nem megfelelő temperakészletek, tolltartók és színes ceruza készlet lekerüljön az üzletek polcairól, és a termékeket a vásárlóktól is visszahívják.

A közlemény szerint kilenc tolltartóból három az egészségre káros tiltott lágyítószert tartalmazott, a tíz tempera készlet közül kettőben a zöld és kék festékek réztartalma magasabb volt a megengedettnél. A húsz színes ceruza készletből egy termék zöld mintaelemének ólomtartalma haladta csak meg a biztonsági határértéket. Ugyanakkor a szakemberek egyetlen vízfestéknél vagy zsírkrétánál sem találtak problémát.

A közleményben Keszthelyi Nikoletta, a tárca fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára kifejtette: az iskolaszerek ilyen széleskörű hatósági ellenőrzésére korábban nem volt példa. A minisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri ezt termékkört a fogyasztóvédelmi szempontból különösen kiszolgáltatott célcsoport, a gyerekek védelme érdekében.

A fogyasztóvédelem tanácsai a tanszervásárláshoz:

– Kerüld azokat radírokat, amik lágyítószert tartalmaznak, ezek szájon át vagy a bőrön keresztül felszívódhatnak.

– Kockázatot jelenthetnek a krétákban, ceruzákban előforduló nehézfémek is.

– A kisebbeknél balesetveszélyesek lehetnek a gyümölcsformájú, illatos radírok. Fulladást okozhatnak.

– Érdemes szaküzletben vásárolni, és a jobb minőségű terméket választani, így nagyobb valószínűséggel kerül a kosárba olyan termék, ami nem tartalmaz egészségre veszélyes alapanyagot.

Kevesen tudják, hogy 2 év szavatossági jog illeti meg a vásárlót a tanszerek, írószerek kapcsán is, ez idő alatt a “garancia jegy” felmutatásával bármikor jelezhetjük a boltban a minőséggel kapcsolatos kifogásunkat.

Forrás: MTI - NFH