Egyéb

Télen is süt a nap!

Az angolkór megelőzése télen, avagy a csecsemőkori D vitamin-hiány prevenció Magyarországon.
2010. December 02.

Az elmúlt években a környezeti / éghajlati változások miatt a csecsemők direkt napsugárzástól való védelme még hangsúlyosabbá vált. A korai és kumulatív UV sugárzás csökkentése végett alkalmazott eljárások és fényvédő krémek alkalmazása miatt még nagyobb jelentősége van a csecsemők garantált D vitamin pótlásának. Továbbá különös figyelmet igényel a garantált D vitamin bevitel a magasabb bőrpigment tartalmú rasszok (ázsiai, afrikai…) közismerten fokozott D vitamin igénye miatt.

A csecsemőkori rachitis, angolkór kockázata napjainkban elsősorban az alábbi tényezőktől függ:

  • anyai D vitamin raktárak
  • a csecsemő táplálékában található D vitamin mennyisége
  • a csecsemőt érő napfény (ultraibolya sugárzás) mennyisége
  • a csecsemő bőrszíne.

A mérsékelt égövön, így hazánkban is a csecsemőkori rachitis megelőzésére napi 200 – 800 E D vitamin bevitel szükséges. A D vitamin iránti individuális igény laboratóriumi vizsgálatok nélkül nem pontosítható. Mivel a fenti dózis tartományban a D vitamin adagolásának biztonságosságával szemben sok évtizedes tapasztalat alapján nem merült fel kétely, indokolatlan és káros az egészséges csecsemők esetében az egyéni D vitamin igény vizsgálatára irányuló laboratóriumi vizsgálatok kezdeményezése.Vitaminok és ásványi anyagok

A rachitis prevenció Magyarországon több évtizede könnyen kivitelezhetően, egységesen, az egészségügyi ellátásban résztvevők és a szülők számára egyértelmű egyszerű módon, hatásosan és biztonságosan valósul meg.

A hatásos prevenciók egyik fontos eszköze az alkalmazott eszköz egyszerűsége. Ma Magyarországon a legelterjedtebb a csepp gyógyszerforma, de kapható D vitamin tabletta is. A legújabb kiadású gyermekgyógyászati tankönyvek (Maródi, Oláh Éva ) hasonlóan az elmúlt három évtized tankönyveihez egyöntetűen és konkrétan a “mindennap egy csepp D3 vitamin” adagolási mód javaslatot tartalmazzák. A jelenleg érvényben levő, az adagolás módját is pontosan előíró, szakmai irányelv megváltoztatását szükségessé tevő adat nem látott napvilágot, így nem indokolt az ettől való eltérés.

Végül, indokolt, hogy az orvos betegének, gondozottjának a legalacsonyabb költségű megoldást javasolja. Az érvényben levő gyógyszer-támogatási jogszabályok alapján jelenleg Magyarországon a csecsemőkori rachitis profilaxis szakmai irányelvek szerinti megvalósítása legolcsóbban a vényre kapható D vitamin készítménnyel valósítható meg.

Dr. Szabó Miklós PhD

Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika

Forrás: HáziPatika.com