Terhesség

Szülészetbemutató: Vaszary Kolos Kórház

Komárom-Esztergom megye kórháza nem súlyponti kórház, és előnyei talán épp ebből fakadnak. Nincs nagyüzem, nincs kapkodás. (Írásunk a 2009 áprilisi állapotot tükrözi.)
2010. Szeptember 05.

dr. Berbik István

Fotó: MélyvízDr. Berbik István főorvos azonban kicsit lehűti a lelkesedésünket.

– Nem öröm, de azt kell mondanom, szülészetünk csak azoknak a kismamáknak ideális, akik nagy valószínűséggel érett kisbabát fognak világra hozni időre. Ha koraszülés várható, a kismamát lehetőleg olyan szülészetre szállítják, ahol van perinatális intenzív centrum, mert arra törekszünk, hogy a baba az édesanyja méhében jusson a szülés helyszínére.

A létszámhiánnyal függ össze az is, hogy rendkívül magas nálunk a császármetszések aránya. Ügyeletben csak egy szülész, egy gyerekorvos, egy aneszteziológus, egy műtősnő dolgozhat az egész kórházban. Meg kell oldani, hogy éjszaka ne ütközzön egyszerre több sürgős műtét. Ezért kénytelenek vagyunk elkerülni az elhúzódó, kockázatos vajúdást. Nappal is vannak gondjaink, kevés a gyermekorvos, szülészből is elkelne még egy-kettő. Nem kockáztathatjuk, hogy elhúzódó vajúdás után megviselt baba szülessen meg, aki újraélesztést, intenzív ellátást igényel, és azonnal el kell szállítani más kórház intenzív újszülöttosztályára.

Ennek elkerülése érdekében az önálló döntési hatáskörrel rendelkező ügyeletes orvos gyakrabban kénytelen élni a császármetszés lehetőségével. Egyébként megrendelésre mi sem végzünk császármetszést. Sovány vigasz, hogy a műtéti technikánk nagyon jó: minimális éles metszés, több tompa preparálás, kevés és felszívódó varrat jellemzi. Talán furcsán hangzik, de a szülő nők gyors felépülése mellett az is számít, hogy ily módon a varróanyaggal is takarékoskodunk.

Szülészetbemutató: Vaszary Kolos Kórház

A szülőszobák tágasak, világosak

Fotó: MélyvízA Vaszary Kolos Kórház szülészete az országban elsők között kapta meg a bababarát címet, ami egyáltalán nem véletlen. Berbik főorvos – a nőgyógyász szakma részéről – kezdettől ott bábáskodott a Baby Friendly mozgalom hazai elterjesztésénél. Az elveket azóta is szigorúan betartják. Az osztályon 24 órás rooming-in működik, más nincs is, a babák végig az anyák mellett vannak. Igény szerint szopnak, az édesanyákat a rendszeresen bejáró szoptatási tanácsadó segíti.

– Osztályunkon az anyák és a babák együttléte boldogsághormonok özönét szabadítja fel – mondja a főorvos. – Minimálisra csökkent a méhösszehúzók, lázcsillapítók, antibiotikumok felhasználása. Nincs emlőgyulladás, a sebek gond nélkül gyógyulnak. Nincs szájpenész, köldökfertőzés, újszülöttkori szepszis. Legújabban minden kórteremhez saját fürdőszoba tartozik, és Meggyes Tamás polgármester ötlete és támogatása eredményeképpen létrehoztak egy családi látogatószobát, ahol együtt lehet baba, anya, apuka.

Tények, adatok

  • Az éves születésszám 850 volt 2008-ban, enyhén emelkedett.
  • Ma már nemcsak a Dunakanyar lakossága választja az esztergomi kórházat, hanem a Duna túloldaláról, Felvidékről, Párkányból is sokan jönnek.
  • A császármetszések aránya 40 százalék.
  • Két egyágyas, jól felszerelt szülőszobában fogadják a kismamákat, párjukkal együtt.
  • Szülés előtt nem kötelező a beöntés.
  • Ha a körülmények lehetővé teszik, gátvédelemmel segítik világra a babákat.

Forrás: Kismama magazin