Kisgyerek

Sütemények kicsiknek és nagyoknak

A vaj különös zamatot és szép színt ad a süteményeknek. Helyettesíthető a margarinnal, de sokkal egészségesebb, mert valódi tejszínből készül, természetes eredetű vitaminokat, élő enzimeket tartalmaz és mentes az adalékanyagoktól.
2003. Február 13.
Sütemények kicsiknek és nagyoknak: sünitorta (fotó:Nosalty)

Sütéshez vajból a kevés víztartalmú márkázott vagy teavajat, margarinból pedig a 70 százalék zsiradékot tartalmazó kiszerelést használjuk. Ahhoz, hogy a vajjal készült sütemény magasra nőjön, könnyű, levegős és a babáknak is könnyen emészthető legyen, a vajat és a tojást habosra ki kell keverni, és ajánlatos kevés sütőport (lisztérzékenyek ezt nem használhatják), szódabikarbónát vagy szalalkálit is keverni a liszthez.

Ezek a süteménylazítók a hő hatására vízre és széndioxidra bomló ártalmatlan anyagok. A kiszabaduló levegő a tésztát megemeli, és ezáltal lazává is teszi.

Vajas piskóta

Hozzávalók: 15 dkg vaj (vagy margarin), 15 dkg cukor és 15 dkg liszt, 3 tojás, 2 evőkanál citromlé, 1 sütőpor, vaníliás cukorpor, pici só.

Elkészítése: Habosra keverjük a vajat a cukorral, majd a hozzáadott tojások sárgájával. A sütőport a liszthez keverjük, átszitáljuk, és a tojásos masszába keverjük a citromlével együtt. Könnyen keverhető legyen. Ha túl kemény – az elektromos habverő is nehezen viszi -, akkor 2-3 kanálnyi hideg tejet is keverhetünk bele (mert a massza sűrűségét a tojások nagysága és a liszt minősége határozza meg).

A tojások fehérjét kemény habbá verjük csipetnyi sóval és a vaníliás cukorral, majd villával a vajas masszába forgatjuk. Vajjal kikent, liszttel beszórt tortaformába öntjük, egyenletesen elsimítjuk, a tetejét beszórjuk cukros dióval (ez el is maradhat) és előmelegített sütőben, 200 fokon a piskótánál leírt módon, tűpróbáig sütjük. (Vajas tésztánál a sütési idő kb. 40 perc.)

Ez a sütemény 3 napig is puha marad, mélyhűtőben lefagyasztható, és ízlésünk, fantáziánk szerint töltve számtalan torta alapjául szolgálhat.

Gyümölcstorta

Sütemények kicsiknek és nagyoknak

Hozzávalók a fentieken kívül: 3-4 evőkanálnyi málna, eper vagy meggyszörp a citromlé mellé. A krémhez 10 dkg vajat habosra keverünk 10 dkg porcukorral vagy mézzel, és lassan adagolva belekeverünk 10-15 dkg pépesített aromás gyümölcsöt (málna, eper, meggy). A torta belsejének kenésére alkalmas lehet bármilyen gyümölcslekvár is. Ez esetben a lekvárral azonos szörpöt használjunk a tésztához, és ebből készítsünk színes bevonómázat a tetejére.

Színes máz: 20 dkg porcukrot vagy mézet, 2-2 evőkanálnyi szörpöt és vajat összekeverünk, majd gőz fölött melegítve tovább keverjük, amíg a vaj és a cukor elolvad, a glazúr sűrű és fényes lesz. Ha elkészült, még melegen a torta tetejére csurgatjuk. Ha baracklekvárral kentük meg az elvágott tortát, nagyon illik hozzá a csokoládés túrókrém bevonat. 20 dkg tehéntúróhoz 10 dkg porcukrot vagy mézet és 10 dkg puhított tejcsokoládét adunk. Habosra kikeverjük, és reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorporral ízesítjük.

Citrom-narancs torta

Tésztája azonos a kevert piskótánál vagy a vajas piskótánál leírtakkal. A citromkrém így készül: 10 dkg porcukrot vagy mézet 1 deci vízzel 5-6 percig kevergetve sziruppá főzünk. Ezután habosra keverünk 10 dkg vajat, hozzáadjuk 1 citrom (vagy narancs) lereszelt héját, és 2 evőkanálnyi átszűrt levet, majd tovább keverve belecsurgatjuk a kihűlt szirupot. A két lapra szelt torta alsó részét megkenjük valamilyen aromás lekvárral (ribizli, meggy), erre tesszük a krémet. A tetejét is bevonjuk a krémmel, és reszelt citrom-narancshéjjal díszítjük.

Sünitorta

Úgy készül, hogy a kisült piskótát kockákra daraboljuk. Egy citrom levében feloldunk 2 kanál mézet és 2 kanál lekvárt, és ezzel meglocsoljuk a tésztakockákat, majd a krém felét is a szirupos tésztához keverjük. Egy kivajazott tésztaszűrőbe öntjük, jól belenyomkodjuk, és 1-2 órára behűtjük (azért a tésztaszűrő, hogy a fölösleges lé kicsorogjon). Ha jól összeáll, akkor egy tortatálra borítjuk, bevonjuk krémmel, és kakaós tortadarával tüskéket szórunk a hátára. Szemet, orrot csokoládédrazséból készítünk. Reszelt zöld marcipánnal füvet is szórhatunk köréje.

Csokoládétorta

Sütemények kicsiknek és nagyoknak

A vajas piskóta hozzávalói közül kihagyjuk a citromlevet, ehelyett 10 dkg puhított keserűcsokoládét csurgatunk a vajas, tojásos keverékbe. Ezután adagoljuk a sütőporos lisztet, majd a vaníliás tojáshabot a tésztához. Töltelék nélkül is finom, ekkor tejszínhabbal kínáljuk. De tölthetjük, bevonhatjuk nutellával vagy finom mogyorókrémmel.

Mogyorókrém: 10 dkg vajat habosra keverünk 10 dkg porcukorral vagy mézzel és 10 dkg darált mogyoróval. A bevont tortán nagyon mutatós a színes cukordísz vagy a kókuszreszelék.

Túrós piskótatorta

A vajas piskóta hozzávalói mellett 15 dkg tehéntúró, a citrom lereszelt héja, 2 kanálnyi mazsola (el is maradhat) és nem liszt, hanem 3 evőkanál búzadara és 2 evőkanál hámozott, darált mandula is szükséges. A vajas-cukros-tojásos masszába keverjük előbb a túrót, majd a citromhéjat és a mazsolát, ezután a sütőpor-mandula-búzadara keveréket, végül a vaníliás tojáshabot. Ha elkészült és kihűlt, a tetejét kakaós porcukorral behintjük vagy csokoládémázzal bevonjuk.

Egyszerű csokoládémáz: 5 dkg apróra tördelt keserű csokoládét 2 vaníliás porcukorral és 2 dobozka kávétejszínnel gőz fölött melegítve addig kavargatunk, amíg a csokoládé elolvad, és a máz egynemű, sima és fényes nem lesz. Langyosan a torta tetejére csurgatjuk.

A pékségek sokféle ízletes kalácsot árusítanak, nem érdemes otthon bajlódni vele. Kivételt képeznek az ünnepek, mert kalácstésztából fantáziánk és ügyességünk révén a gyerekek nagy örömére Mikulást, hóembert, malackát, karácsonyfát készíthetünk. Gyerekeinknek, szeretteinknek személyre szóló ehető figurákkal teríthetünk az ünnepi reggelihez. Kicsinyeinknek nem tesz jót az élesztős tészta. Kalács és pogácsa készítéséhez nyugodtan használhatunk sütőport az élesztő helyett.

További cikkeink sütemény témában:

IX.évf./12

Forrás: Anyák Lapja