Egyéb

Soha nem volt még ennyi bárányhimlős

Április közepéig mintegy 17 ezer fertőzést regisztráltak, ez az ötéves átlagértéket is meghaladja.
2016. Május 04.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) első negyedéves statisztikái arra utalnak, hogy idén sem csökken a bárányhimlő elterjedtsége – olvasható a Házi Gyermekorvosok Egyesületének közleményében. Tavaly majdnem 41 ezer megbetegedést regisztráltak.

Hangsúlyozták, hogy a bárányhimlő nem csupán a gyermekeket érinti, hanem azokat a felnőtteket is, akik nem estek át a betegségen, különösen a várandós anyákat. A legkritikusabb időszakot a terhesség első húsz hete, valamint a szüléshez közeli napok jelentik: az akkor elkapott fertőzés mind az anyának, mind a magzatnak fokozott kockázatot jelent, a terhesség alatt azonban nem adható védőoltás.

A szakemberek szerint a bárányhimlő elleni védekezésre nem csak gyermekvállalás előtt kell gondolni. Célszerű a betegség megelőzése a többgyermekes családokban, valamint azoknál a serdülőknél és felnőtteknél is, akik gyermekkorukban nem estek át a fertőzésen, mert a második, harmadik gyermekek betegsége általában súlyosabb, a felnőtteknél pedig nagyobb a szövődmények kialakulásának kockázata, és rendszerint súlyosabb lefolyású a bárányhimlő.

A közleményben idézték Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét, aki szerint egyéves kor után, de mindenképpen közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltatni a gyermekeket a betegség ellen. Optimális időzítés, ha 15-18 hónapos korukban adják be nekik a kétadagos vakcinát, minimum 6 hét különbséggel.

Becslések szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 5-10 százaléka nem esett át a bárányhimlőn gyermekkorában, ezek az emberek fogékonyak a fertőzésre.

A betegség elleni védőoltás szerepel az Egészségügyi Világszervezet vakcinációs ajánlásában. Az Európai Unió több tagállama is úgy döntött, hogy a vakcina a kötelező nemzeti oltási program része legyen, így Németország, Ausztria, Ciprus, Luxemburg, Lettország, Görögország, valamint Olaszország és Spanyolország több régiója is.

Az Egyesült Államokban nagyon elterjedt betegségnek számított a bárányhimlő a védőoltás 1996-os bevezetése előtt, ez után azonban egy csapásra javultak a statisztikák. Jelenleg az Egyesült Államok 49 államában az általános iskolai felvétel alapkövetelménye, hogy a gyermek megkapja a fertőzés elleni szérumot – tették hozzá.

Bár Magyarországon is évek óta szó van arról, hogy a vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a bárányhimlő elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású programok segítségével érhető el.

A megyei jogú városok közül elsőként tavaly októberben Hódmezővásárhely döntött egy átfogó védőoltási program elindításáról: az önkormányzat ingyenessé tette a betegség elleni szérumot a településen élő 18 év alatti gyermekeknek és fiataloknak. Idén először Egerben indul hasonló kezdeményezés: májusban kezdik beoltani a 2014. augusztus 1. után született gyermekeket.

Bárányhimlő: nem csak gyermekbetegség!

A kisgyermekeket, a többgyermekes családokat és a betegségen át nem esett felnőtteket, különösen a várandós anyukákat fokozottan veszélyezteti a bárányhimlő-hullám.

  • A legkritikusabb időszak a terhesség első húsz hete, illetve a szülés közeli napok, de terhesség alatt nem adható védőoltás.
  • Tavaly 91.700 gyermek született Magyarországon – a betegség a babára és a mamára egyaránt veszélyes.
  • A tavalyi rekordév után idén is magas a bárányhimlős esetek száma: már 17.000 megbetegedést regisztráltak, ami az ötéves átlagértéket is meghaladja.
  • Itthon akár 1 millió felnőtt is veszélyeztetett lehet, a betegség szövődményeinek kockázata korral emelkedik.
  • A családban másodikként vagy harmadikként megbetegedő gyermekeknél jellemzően súlyosabb a bárányhimlő lefolyása.
  • 2016-ban újabb megyei jogú város önkormányzata tervezi – idősebbekre is kiterjesztett – saját finanszírozású oltási program elindítását.
  • (-MTI-)