Gyerek

Segítenek a dühös madarak

A számítógépes játékokról inkább rosszat szoktunk hallani: mozgásszegény életmódhoz, beszűküléshez, az emberi kapcsolatok ellaposodásához vezetnek állítólag, ha túl sok időt töltünk ilyesmivel. Egy új kutatás megkérdőjelezi ezt.
2011. Augusztus 28.

A számítógépes játékok és egyéb videójátékok fontos szerepet játszanak a társadalmi kapcsolatokban. Azok a szülők, akik gyermekeikkel együtt játszanak, közelebb kerülhetnek hozzájuk, és a családjukban erősödhet a kötődés is.

Sok szülő rossz szemmel nézi, ha gyermeke túl sok időt tölt számítógépes játékokkal. A tiltás helyett azonban jobb, ha a szülők és a gyerekek együtt játszanak. Ez az idő ugyanis így “minőségi időnek” bizonyulhat, ami erősítheti a családi kapcsolatokat is.

A Goldsmiths Egyetem és a PopCap Games közös kutatásából kiderült, hogy azok a szülők, akik együtt játszották gyerekeikkel, 80 százalékban minőségi időnek tartották videójátékkal együtt töltött órákat, valamint egyharmaduk úgy érezte, hogy erősödött a kapcsolatuk is. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy ezek a játékok segítenek megérteni az idősebb generációnak – például a nagyszülőknek is – az új technológiákat. Ráadásul a szülők ötöde – annak ellenére, hogy nem a szabadban játsszák ezeket a játékokat -, azt állította, hogy a gyerekeik mégis többet sportoltak és egészségesebben is étkeztek. A kutatás az úgynevezett “casual” videójátékokra terjedt ki, olyanra mint például az Angry Birds, melyek főként azután lettek népszerűek, hogy az okostelefonokról is elérhetőek lettek.

Ezek a videójáték a kutatók szerint lassan olyan funkciókat tölthetnek be egy család életében, mint a társasjátékok vagy például egy közös film megnézése. “Az a tény, hogy a szülők és a nagyszülők is együtt játszanak a gyerekeikkel, azt sugallja, hogy a videójátékok sikeresen javítják a szociális készségeket és kulcsfontosságúan hozzájárulnak a gyerekek és a szülők fejlődéséhez” – magyarázta Dr. Tomas Chamorro-Premuzic, az egyetem docense.

Forrás: HáziPatika.com