Egyéb

Őssejtek – A vérünkben van

Dr. Balogh István - mikrobiológus, Közép-Európa legnagyobb őssejtbankjának vezetője, a Házipatika.com állandó szakértője. Az őssejtekről, gyakorlati hasznukról, illetve a neves intézményről gyakran feltett kérdésekre adott válaszai segítenek eligazodni.
2009. November 02.

Mit érdemes tudni a Krio Intézetről?

1998-ban kezdte működését a Krio Intézet, akkor még csak spermabankként funkcionáltunk, méghozzá olyan férfiak részére, akik önmaguknak akartak hímivarsejtet tároltatni az esetleges betegségek, és az azok kezelése miatti károsodás kivédése érdekében. 2000-ben indítottuk donorbankunkat, amely technikailag megegyezik az előbbi szolgáltatással, pusztán az a különbség, hogy ebben az esetben a minta tulajdonosa lemond hímivarsejtjeiről, így olyan meddő párok vehetik a későbbiekben igénybe, ahol a férfi terméketlen. Köldökzsinórvér eredetű őssejt tárolásával 2004-től foglalkozunk.

Hol tart ma a Krio Intézet?

A tárolt minták száma alapján – a FamiCord Group tagjaként – Európa negyedik legnagyobb cégcsoportja vagyunk, a kizárólag nálunk tárolt minták alapján pedig Közép-Európa legnagyobb őssejt- és szövetbankjaként tartanak számon bennünket. Összesen – donor, sperma és őssejt – 12 000 mintát tárolunk jelenleg. Természetesen büszkék vagyunk erre az eredményre, de távolról sem az a célunk, hogy mindezt elmondhassuk magunkról..

Egyre többet hallani az őssejt-transzplantációról, mégis nagyon keveset tudunk erről az eljárásról.

Magyarországon 250-300 őssejt beültetés történik évente, a műtéteket a TB teljes mértékben finanszírozza! Tehát, ha valaki mondjuk leukémiás, és őssejt-transzplantációra lenne szüksége – ha nincs eltároltatott saját köldökzsinórvér eredetű őssejtje, kaphat családtagtól is -, azt minden további nélkül, ingyen és bérmentve elvégzik nála. Ez az operáció az orvosi gyakorlat részét képezi, majdhogynem rutin eljárásként tartják számon a műtéteket. A beavatkozások egy része gyermekeknél történik – évente mintegy 30-50 -, és egyre többször ültetnek be saját, köldökzsinórvér eredetű őssejtet. Lényeges tisztázni, hogy nem egy utópisztikus dologról van szó, az első köldökzsinórvér eredetű őssejt beültetés 1988-ban történt Franciaországban, s azóta mintegy 10 000 esetben került sor a transzplantációra világszerte. Ezek a számok is azt mutatják, hogy nem valamilyen jövőbeli orvoslás lehetőségéről beszélünk!

Őssejt felnőtt szervezetből is nyerhető – csontvelőből -, ehhez képest, milyen előnyökkel rendelkeznek a köldökzsinórvér eredetű őssejtek?

Őssejtek - A vérünkben van

A csontvelőből származó őssejtek pontosan annyi idősek, mint a donor; ezzel szemben, a köldökzsinórvér őssejtjei – mivel a születés pillanatában tárolták el azokat – gyakorlatilag nulla évesek, előnyeik is ebből adódnak. A köldökzsinórvér őssejtjeit lényegesen magasabb élettartam és jobb osztódási képesség jellemzi, mint a felnőtt csontvelőből származó, hasonló sejteket. A másik fontos különbség, hogy a köldökzsinórvér őssejtjei garantáltan fertőzésmentesek, hiszen gondosan kivizsgáljuk az édesanyát, illetve a levett mintát is. Sajnos a csontvelő eredetű őssejtekről ezt nem lehet elmondani…

Az élet során rengeteg fertőző betegséggel találkozik szervezetünk, és ezeknek a vírusoknak a lenyomatait ott hordozzuk magunkban, többek között a csontvelőben található őssejtjeinkben is. Ezért van az, hogy tíz csontvelőből származó minta közül, négyet eleve lehetetlen beültetni a gyógyítandó szervezetbe (ugyanez az arány a köldökzsinórvér eredetű őssejt esetében 0,1%!). A harmadik óriási előny pedig akkor mutatkozik, amikor “idegennek” kell beültetni az őssejteket. A köldökzsinórvérből nyert őssejtek nagyon fiatal, ún. naiv sejtek, ezért a szervezet sokkal könnyebben befogadja őket. Az “adó” és a “kapó” fél egészen távoli rokonsága esetén is sikerrel zárul az eljárás, míg a csontvelő őssejtjeinek transzplantációjakor ez sokkal kényesebb ügy.

Mit tegyen az a várandós kismama, aki szeretné levetetni és eltároltatni születendő gyermeke őssejtjeit?

Őssejtek - A vérünkben van

Ha egy kismama úgy dönt, igénybe veszi szolgáltatásunkat, lesznek bizonyos “házi feladatai”!

Szűrővizsgálatokon kell részt vennie, ezek közül némelyik a kötelező terhesgondozás során is elvégzendő. Ideális esetben, a baba születésekor már az eredmények is megvannak, ez azonban nem feltétel, elég, ha elindította a várandós a folyamatot (megtörtént a szűrés, de az eredmény még nem érkezett meg – a szerk.).

Hogyan, milyen formában történik a szerződéskötés? Mik azok a Krio Pontok?

Több lehetőség közül is választhat a kismama. Történhet személyesen, postai úton vagy on-line formában; ezen a téren is igyekszünk kiszolgálni a különböző igényeket, és megtalálni az ügyfél számára legideálisabb megoldást. Ha a személyes találkozó mellett dönt a leendő édesanya, akkor sem kell bejönnie központunkba, ugyanis Budapesten több helyen működnek kirendeltségeink – ún. Krio Pontok -, így bármelyik irodánkban köthet szerződést, illetve, területi képviselőink segítségével az ország más régióiban is lehetősége van erre, a honlapunkon folyamatos tájékoztatást adunk az éppen aktuális helyszínekről.

Hol történik a tárolás?

Bizonyos szolgáltatók külföldön tárolják a mintákat, nálunk mindez helyben történik. Hogy előny-e ez? Az emberek különbözőek, van olyan, akit az nyugtat meg, ha a közelében tudhatja gyermeke őssejtjeit, mások pedig a külföldi megőrzést érzik biztonságosabbnak.

Mennyibe kerül a köldökzsinórvér eredetű őssejtek levétele, eltároltatása?

Minden relatív.. nagyjából 300 000 forint körüli szolgáltatásról van szó. Fontosnak tartjuk, hogy azok a szülők is biztosíthassák gyermekük jövőjét, akiknek az előbb említett összeg egyben történő kifizetése nehézséget jelentene. Igyekszünk minél rugalmasabbak lenni, reméljük, hogy így mindenki megtalálhatja a maga számára legideálisabb megoldást. Természetesen adott a részletfizetés lehetősége, egészségpénztáron keresztül is igénybe vehető szolgáltatásunk, többféle díjcsomagot is kínálunk; sok-sok koncepció közül választhatnak a leendő szülők. A kérdésre visszatérve (t.i. Mennyire drága..? ) megjegyzem, vannak versenytársaink is, hozzájuk képest egyértelműen szerények az áraink, mintegy 25-30 százalékkal kerül nálunk kevesebbe ez a szolgáltatás.

Forrás: HáziPatika.com