Gyerek

Megéri felvállalni a véleményünket

Általában könnyebbnek tűnik az árral sodródni, mint kiállni a saját véleményünk mellett, pedig az önálló vélemény felvállalása és a belső értékrendünk felvonultatása kifejezetten pozitív pszichológiai élményt jelent és az egészségünkre is jó hatással van.
2016. Augusztus 24.

Amint arról a Buffalo Egyetemen végzett kutatás végző Mark Seery, az egyetem Pszichológia Tanszékének munkatársa beszámolt, az emberek gyakran nagyon konform módon viselkednek, ám eközben nem feltétlenül boldogok.

A Psychophysiology című lapban közzétett vizsgálatból kiderül, hogy a korábbi kutatások gyakran arról számoltak be, miszerint az egyén gyakran azért hódol be a többség véleményének, és teszi félre saját meggyőződését, mert ez neki így kényelmesebb, ettől jobban érzi magát. Ez azonban nem feltétlenül igaz, mivel az alanyok érzéseit csak saját későbbi beszámolóik alapján térképezték fel a szakemberek, ez pedig könnyen lehet pontatlan.

A mostani vizsgálat során éppen ezért Seery és munkatársai közvetlenül az adott helyzetben mérték az alanyok szív- és érrendszeri állapotát, és ezek alapján szűrték le, valójában hogyan érzik magukat akkor, ha megalkuvó magatartásra kényszerülnek. A kísérlet során négy csoportra osztották az alanyokat, mindenhol az volt a cél, hogy vagy alkalmazkodjanak a csoport politikai nézetéhez, amellyel ők maguk nem értenek egyet, vagy hangoztassák egyéni véleményüket.

A mérések során kiderült, hogy azok, akik behódoltak a többségnek, és nem álltak ki a saját véleményük mellett, ugyanolyan állapotba kerültek, mintha valamilyen fenyegetettségnek lennének kitéve, míg azok, akik felvállalták nézetüket a többiekével szemben, mindezt inkább kihívásként élték meg, ami erőt adott számukra és fellelkesültek tőle.

A kutatók mindezt azért is tartják fontos megfigyelésnek, hiszen Amerikában elérkeztek ismét az elnökválasztás évéhez, amikor sokakkal megtörténhet, hogy a környezetükben élők, netán a családtagjaik is egészen mást gondolnak, mint ők maguk, így nem árt, ha mindenki tisztában van vele, hogy még ha látszólag könnyebb is a többség véleményét osztani, a saját közérzetünk szempontjából kifizetődőbb felvállalni azt, amit valójában gondolunk.

Forrás: Medipress