Teherbeesés

Influenzajárvány: ezekre figyelj oda!

Az utóbbi évekhez képes korábban érkezett az influenza Európába, így hazánkba is. Magyarországon a 2. héten 31 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
2017. Január 21.

Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

Hazánkban erősödött az influenzavírusok cirkulációja, a 2. héten kétszer annyian fordultak orvoshoz az influenzás panaszokkal, mint az előző héten. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában végzett virológiai vizsgálatok során a betegeknél influenza A vírus okozta fertőzést igazoltak, amelynek döntő többsége H3N2 altípusú influenza A vírus volt.

Az influenza az egészséges személyeknél általában szövődménymentesen zajlik. Az időseknél az influenza A(H3N2) vírus okozhat súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést, míg a fiatalabb korosztályba tartozóknál inkább a 2009. évi világjárványt okozó, jelenleg szezonális influenza A(H1N1) vírus lehet veszélyes. Jelenleg Európában a megbetegedések döntő többségét az influenza A(H3N2) vírus okozza.

Ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a súlyos légúti tünetekkel orvoshoz forduló időseknél gondolni kell az influenza megbetegedés lehetőségére, és javasolt influenza-specifikus antivirális kezelés még akkor is, ha előzetesen influenza elleni védőoltásban részesült a beteg. Az antivirális kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a tünetek megjelenését követő 48 órán belül megkezdődik.

Az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Az influenza elleni védőoltás beadatásának még ilyenkor is lehet szerepe a betegség elkerülésében. Az ebben az időszakban végzett oltások esetén már fennáll a lehetősége annak, hogy az oltott személy azelőtt megbetegszik, hogy a védőoltás kifejtené hatását (10-14 nap). Amennyiben valaki a védőoltás beadatása mellett dönt, lehetőség szerint kérjen külön időpontot háziorvosától, hogy ne kelljen a zsúfolt rendelőben várakoznia, ahol magasabb a fertőződés kockázata Fontos kiemelni azt is, hogy az influenza elleni védőoltás nem okozhat influenzás megbetegedést, hiszen az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, a vakcina teljesen biztonságos.

Influenza járvány idején a fertőződés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. A legfontosabb, hogy amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.

Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a kezével, mielőtt azt megmosná.

Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatba, és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen). Javasolt a papír zsebkendő használata.

-Lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket, zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről.

– Influenzajárvány idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.

A influenzával kapcsolatos részletes szakmai tájékoztató az Országos Epidemiológiai Központ honlapján olvasható, ide kattintva.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Influenzajárvány van Magyarországon
  • Az influenza tünetei
  • Forrás: ÁNTSZ