Terhesség

Íme a magyar névválasztási trendek!

Anna és Bence hegemóniája, de vajon mik a legújabb magyar trendek?
2012. Január 31.

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete 1997-ben állította össze azt a több ezer utónévből álló listát, amelyet anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített. A törvény szerint legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehet választani a MTA által összeállított utónévjegyzékből.

Ez persze nem egyszerűsíti le nagyon a dolgunkat, hiszen a névadásnál rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk, hiszen gyermekünk egy életen át viselni fogja a kiválasztott nevet. Egy sor kritériumnak kell megfelelnie: jól passzoljon a vezetéknévhez, de ne legyen több belőle a nagycsaládban. Így elkerülhetőek a mosolyfakasztó bemutatkozások, hogy Cserepes Virág, Kasza Blanka, Major Anna, Szemölcs Ödön, Mikorka Kálmán vagy Piros Arany. Új divat kezd hódítani a névadásban: a szülők nem határozzák el előre, hogyan hívják majd gyermeküket, hanem megvárják, hogy megszülessen a baba, s így arcát, főbb jellemvonásait megismerve próbálnak egy szerintük hozzá illő nevet találni.

Anna és Bence hegemóniája megtört

Hosszú éveken keresztül, egészen 2009-ig az Anna név uralta a népszerűségi listát a lányok körében, csak ekkor tudta átvenni a vezető pozíciót a Jázmin utónév. 2009-ben már a hasonló hangzású Hanna is lekörözte, valamint igen kedvelt lett a kislány utónevek körében a Nóra, a Noémi, az Emma, a Lilla és a Gréta is.2012-ben a divatos hangzású nevek népszerűségi listáját az Alexandra, a Ramóna, a Vanessza, a Dzsenifer vezeti, de a Letícia és Melissza nevek is alig maradnak le mögöttük.A hagyományos nevek közül manapság az Olga, a Mara, a Gitta, a Léda és Zsuzsa a legközkedveltebbek, az elmúlt években szinte teljesen eltűntek az óvodákból.

Fiúnevek esetében érdekesség, hogy a nevek lassabban „használódnak el”, a friss szülők körében még mindig igen népszerű a generációk óta használt Bence és Máté mellett az ősmagyar Levente. A fiús szülőknél továbbra is sikert aratnak a férfilakosság nagy százalékát kitevő József, János, illetve Zoltán utónevek is.

Névválasztási trendek

A névválasztást hazánkban nagyon sok minden befolyásolja, sokféle hatás éri a névadó szülőket. Sokan azért választják az idegen nevet, mert gyermekük életét később külföldön képzelik el. Aztán vannak, akik a régi magyar neveket kutatják fel, így vették fel a Csente, Sáfély, Hunóra női, Gyeke, Tegze férfineveket a hivatalos névjegyzékbe. Kétségtelen, hogy a celebvilág is jelen van, énekesek, színészek, sportolók, s nem ritka, hogy egy-egy filmhős neve is szerepet játszik a névválasztásban – állítja Dr. Raátz Judit nyelvész.Jól megfigyelhető a listán például a televízió hatása: szappanoperák ihlették a Dolóresz és az Eszmeralda leányneveket, de kisfiúnevekben is nagy a kínálat: Leándrosz és Enrikó. A névadási mánia a filmekből is merített ihletet, így A Gyűrűk Ura nyomán már adhatók a Gandalf és a Frodó nevek, a Csillagok háborúja hatására pedig az Anakin és az Amidala.

A kérvényezett nevek között egyre gyakoribb bibliai vagy mitológiai név választása, mint Sifra, Jemima, Kéren, a görög eredetű Damjána és Szüntüké. Igen nagy hatással van az internet is a névadásra. Gyakran fordul elő, hogy kislányoknak valamilyen becéző formát választanak a szülők, az utóbbi két évben ezeknek száma ugrásszerűen megnőtt: ilyen például a Lüszi, a Tinka, a Heni, a Holli, a Móni, a Tündi, a Zelka, a Mirka, a Titti, a Lulu, a Lilu, a Ziza, a Veca, az Émi és a Nóra. De egyre többször kérik a kettős női nevek különböző formáit is: Annadóra, Annaróza, Annamira, Emmaróza.

Megnőtt az igény az egzotikus nevekre, így Zahira, Heszna, Szalima, Johara és Damjanati utóneveket is bejegyeztek már. De a régihez, hagyományoshoz való visszatérés is újra divat lett, így hamarosan találkozhatunk Ankissza, Ünige nevekkel az óvodákban – véli az Akadémia tudományos munkatársa.

Szokatlan hangzású utónevekből sincs hiány, ezek állatok, növények, gyümölcsök nevei közül kerülnek ki, például a Galamb, a Petúnia, a Barack, a Búzavirág, a Fahéj, a Zsálya, az Eper, a Borostyán vagy a Gesztenye, illetve a Gyömbér, a Szamóca és a Rozmaring.

Amennyiben a hosszú listát végigolvasva sem találtunk rá a megfelelő névre, akkor hivatalos eljárás keretében kérhetjük az általunk választott név bejegyzését. Ezt követően egy szakmai bizottság számos szempontot megvizsgálva dönt az elfogadásáról. Ilyenkor többek között azt is nézik, hogy a név káros lehet-e a gyermek személyiségfejlődésére a hangzása vagy a jelentése miatt, esetleg csúfolhatják-e őt ezért a későbbiekben. Ha ezen a szűrőn is átment a név, akkor azt bejegyzik, méghozzá a kiejtésének megfelelően a mai magyar helyesírás szabályai szerint, tehát a Catherine Ketrin lesz, a Justin pedig Dzsasztin.

Forrás: hír24.hu, nport.hu, MTA