Baba

Hamarosan új fogamzásgátló kerülhet kifejlesztésre

A Kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói egy új fogamzásgátló és esemény utáni készítmény kifejlesztésén dolgoznak, melyek alapját a gyógyászatban már régóta ismert vegyületek alkotják.
2017. Május 23.

A szakembereknek sikerült beazonosítaniuk azokat a molekulákat, melyek meggátolják a spermiumokat abban, hogy a petesejtbe történő behatoláshoz szükséges sebességet elérjék, méghozzá azáltal, hogy a spermiumok farkán található kationcsatornát gátolják. Márpedig, ha a hímivarsejt nem elég gyors, akkor nem képes magát átfúrni a petesejt külső héján, vagyis nem tud létrejönni a megtermékenyülés.

Amint arról a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett kutatást vezető Polina Lishko beszámolt, az újonnan vizsgált vegyületek tízszer hatékonyabbak, mint a jelenleg kapható fogamzásgátló készítmények, ráadásul mellékhatásokkal sem járnak.

Mindemellett az is nagy áttörésnek számítana, hogy ezeket a molekulákat akár már az aktus előtt, vagy közvetlenül utána is be lehetne juttatni a szervezetbe, vagyis lényegében sürgősségi fogamzásgátlóként is alkalmazni lehetne őket, de bőrre ragasztható tapasz vagy vaginagyűrű formájában tartós fogamzásgátlóként is működhetnének.

Kapcsolódó cikkeink:

Kiderült, kinél okoz mellékhatásokat a fogamzásgátló

Tények és tévhitek a fogamzásgátlásról

Forrás: Medipress