Egyéb

Ha fáj a pocak: probiotikum a gyerekeknek is

Szülőként szinte mindent megtennél gyermeked azonnali gyógyulásáért, ha hasfájásra panaszkodik, netán napokon át elhúzódó hasmenés kínozza? Ilyenkor jusson eszedbe az, amit a felnőtt háziorvos is mindig a lelkedre köt: a probiotikumok segíthetnek!
2010. November 15.

Az antibiotikumos kezelések mellett a hasfájásos, puffadásos, hasmenéses panaszokért ugyanúgy felelős lehet egy-egy bölcsődében, óvodában végigsöprő vírusfertőzés, esetleg valamilyen táplálkozási zavar, vagy akár a szorongás is. Ilyenkor az emésztés egyensúlya megbomlik, és ez kihat a kicsik közérzetére is, különösen azokban a korai években, amikor a bélflóra még rendkívül sérülékeny.

Ha szeretnél végre véget vetni a (vissza-visszatérő) panaszoknak, a gyermekorvosos kálváriának, elfelejteni a kellemetlen panaszokat, akkor jó hírünk van: létezik megoldás.

Jótékony bacilusokkal az egyensúlyért

A fentebb felsorolt panaszok, tünetek esetén természetes segítséget jelentenek a probiotikumos készítmények, amelyek megfelelő számban tartalmaznak élő, speciálisan kiválasztott, a bél szempontjából hasznos mikroorganizmusokat. Ilyen a kifejezetten gyermekeknek szánt Lactiv Baby® is, melyben öt jótékony baktérium (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium breve) található.

Tudta? A magzati bél a születés időpontjáig steril, a magzat csak a szülőutakon áthaladva találkozik először baktériumokkal, amelyek megtapadnak és elszaporodnak az újszülött bélcsatornájában. A bélflóra összetétele az életkor előrehaladtával megváltozik, a tápszeres és vegyes táplálásra történő átállás során a bifidusos flórát vegyes flóra váltja fel.

Mi történik a probiotikumok hatására a belekben?

Az American Academy of Pediatrics című folyóiratban 2010 augusztusában közzétett tanulmány szerint a probiotikumok hatásosak lehetnek a csecsemőkorban gyakran jelentkező hasfájásos panaszokra (infantilis kólika) is. Az olasz és svéd kutatók által végzett felmérés eredményei azt támasztották alá, hogy a jótékony baktériumok hatására a csecsemők sokkal kevesebbet sírtak, a probiotikum pedig nem befolyásolta sem a súlygyarapodást, sem a székelési gyakoriságot.Mivel a Lactiv Baby® baktériumtörzsei a gyomorsavval és az epesavakkal szemben ellenállóak, a szervezetbe, illetve a bélbe jutva elősegítik a bélflóra természetes sokszínűségének fenntartását, egyensúlyának helyreállását. Ezek a baktériumok ugyanis a bélben a kórokozók szaporodását gátló anyagokat termelnek, serkentik az immunválaszt, illetve jótékonyan befolyásolják az emésztési folyamatokat, a vitamintermelést, azaz rendkívül kedvező hatással vannak a kicsik szervezetére.

Hogyan alkalmazd a Lactiv Baby®-t?

A kellemes ízű készítményt kifejezetten a 7 év alatti gyermek számára fejlesztették ki, alkalmazását az antibiotikumos kezelés kezdetekor javasolt azonnal elkezdeni, illetve az antibiotikum szedésének befejezését követően további egy hétig folytatni. A szokásos adagolás 7-10 nap, ez 1-7 év közötti gyermekek esetében napi egy ampullát jelent, melyet lehetőleg még reggel célszerű beadni, mielőtt bölcsődébe, óvodába, iskolába indultok.