Egyéb

A gyermekkozmetikumok biztonságossága

Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozunk azzal a téves információval, hogy a babakozmetikumok ártalmasak lehetnek a babák bőrének. Felmerül a kérdés: vajon szükségük van-e egyáltalán a babáinknak kozmetikumok alkalmazására?
2010. November 15.

Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász főorvos véleménye szerint igenis elengedhetetlenül szükséges a bababőr megfelelő tisztítása, ápolása.

“A víz önmagában nem távolít el minden szennyeződést a bőr felszínéről! Harminc másodpercig hidratálja a bőrt, és ezután már szárító hatással bír. A kemény víz és az ekcéma megjelenési gyakorisága között összefüggés van. A napjaink tudományos eredményeit felhasználó, korszerű gyermekkozmetikai termékek (fürdetők, samponok) a szappanmentességüknél fogva képesek ellensúlyozni a kemény víz nem kívánt hatásait. A kíméletes tisztítás mindig egy finom és kényes egyensúly megtalálását jelenti a bőr tisztítása és a bőr homeosztatikus (stabil belső állapotot jelentő) tulajdonságának megőrzése között.

A babák bőrének a felnőttekéhez képest eltérő szerkezete és tulajdonságai miatt hamarabb veszít nedvességtartalmából, ezért a tisztítást követően, a bababőr különleges igényeinek megfelelően kialakított ápolószerek, testápolók használata javasolt. Alkalmazásuk célja a szervezet természetes védelmi vonalának megtartása illetve a fejlődő bababőr érési folyamatának védelme a károsító hatásokkal szemben. Természetes, hogy a néhány hónapos korban kialakuló, örökletes hajlamon alapuló atópiás dermatitisz, közkeletűbben ekcéma okaként valamilyen külső ártalmat, anyagot keres a gondos szülő, ezért gyakran – ok nélkül – a babafürdető és ápoló termékeket hibáztatja.

A kozmetikumokban jelenlevő tartósító rendszerek (általában több anyag együttesét jelenti) a közvélekedéssel ellentétben ugyanúgy megtalálhatók a patikai, illetve a felelős hozzáállással előállított natúrkészítményekben – ha nem így tennének, az esetlegesen a levegőből bekerült vagy kezünkkel bevitt kórokozók elszaporodnának bennük. A natúrkészítmények alapanyagainak minősége gyakran ellenőrizhetetlen, és a különféle, allergizáló növényi összetevők (körömvirág, aloe vera, kamilla, teafa-olaj stb.) szintén addicionális kockázatot jelentenek a bevizsgált és egyenletesen magas minőségű szintetikus vagy fél-szintetikus összetevőkhöz képest. Az egészséges bőrű gyermekek számára előállított kozmetikumoknál, az egyéb készítményekkel ellentétben mindig elérhető használati utasítás és a biztonságot szolgáló kiegészítő információk, illetve a felhasználhatóság dátuma is pontosan és egyértelműen jelzett.

Egy kozmetikumokat gyártó vállalat célja a természetes állapot fenntartása, a bőr egészségének megőrzése. Ezért alapvető fontosságú a gondosan kiválasztott összetevők engedélyeztetése, ellenőrzése. Bármely megalapozottnak tűnő gyanú esetén lehetőség van a termékek visszahívására, soron kívüli további vizsgálataira, és ha szükséges, az adott komponens kiváltására. A gyártás minőségbiztosítási rendszerbe szervezett, a felhasznált alapanyagok kiválasztásától a termék csomagolásáig a teljes folyamat ellenőrzött körülmények között zajlik – mindez egy nagyon magas szintű termékbiztonságot eredményez. Formuláikban (receptúráikban) kifejezetten kisbabák számára fejlesztett, számukra megfelelő összetevőket használnak.

A termékekkel kapcsolatos célzott tudományos kutatások, a gyermekgyógyászok és bőrgyógyász szakorvosok által végzett klinikai értékelések segítségével felismerhetők és szinte teljesen kivédhetők a korai irritációk, allergiák, nem kívánt hatások” – mondja a doktornő.

A gyermekkozmetikumok biztonságossága

Egy felelős kozmetikai vállalat fejlesztői és gyártója a legfőbb prioritásnak a biztonságot tekinti.Szakértője a babák és gyermekek bőrápolásának, ugyanis folyamatos alap és alkalmazott kutatásokat folytat a bababőr sajátosságait illetően. Korszerű összetevő-stratégiát folytat, azaz termékeiben csökkenti az összetevők számát, és ezzel párhuzamosan fejleszti, korszerűsíti is azokat.

A fentiek alapján mondhatjuk, hogy a szülők bizalommal alkalmazhatják a baba és gyermekkozmetikumokat, hiszen a felelős gyártók messzemenően szem előtt tartják a “Nil Nocere”, azaz az orvosi esküben foglalt ‘Ne árts’ alapelvet.

A kozmetikumhasználatot mindig annak fényében kell megítélni és mérlegre tenni, mit hoz az egészségmegőrzés számára – a felelős gyártók által előállított korszerű gyermekkozmetikai termékek a hatékony tisztítás és hidratálás mellett segítenek megőrizni az egészséges bababőr fizikai és kémiai tulajdonságait, és így a babák-gyermekek természetes védelmi vonalának sértetlenségét.