Egyéb

Gyerek a kórházban – avagy a beteg gyermekek számokban

Legtöbbször mérhetetlen fájdalom és megrázkódtatás a szülőknek, amikor gyermekük kórházba kerül. A tavalyi évben több mint 187 ezer édesanyának kellett ezzel szembesülnie.
2014. Február 12.

Bár a gyermekek nagy része néhány nap után hazakerült, sajnos több mint 6000-en további kórházi kezelésre szorultak. A február 11-i Betegek Világnapja alkalmából a K&H gyógyvarázs összegyűjtötte a beteg gyerekekkel kapcsolatos legfontosabb adatokat.

2013-ban Magyarországon 3432 gyermekágy műkötött a kórházakban. Ezek kihasználtsága 67 százalékos volt. A tavalyi év során több mint 187 ezer gyermek került kórházba Magyarországon, átlagosan 4,5 napot töltöttek a gyermek-egészségügyi intézményekben. A kis betegek közül 1234 szerencsés még aznap hazamehetett, 181 ezren pedig néhány nap után távozhattak. 6014-en hosszabb kezelésre szorultak, más osztályon folytatták ellátásukat, és sajnos 382-en meghaltak.

Különböző balesetek miatt évente 25 ezer gyerek kerül kórházba. A legtöbb kórházi felvételt az esések okozzák. Ezt követik kisgyermekkorban a mérgezések, az égés vagy forrázás, valamint a félrenyelések, későbbi életkorban pedig a közlekedési balesetek. A halálos kimenetelű gyermekbaleseteket legtöbbször a közlekedési baleset és vízbefulladás okozza.

A leggyakoribb fertőző betegségek gyermekkorban a bárányhimlő, a skarlát és a fertőző hasmenés voltak. A legtöbbször előforduló krónikus gyermekbetegség az asztma, ahol a súlyos, életet veszélyeztető rohamok száma ugyan csökkent, de az enyhébb esetek száma folyamatosan nő.

A K&H gyógyvarázs az elmúlt 11 év (10 pályázati év) során 483 millió forinttal járult hozzá a magyar gyermekegészségügy támogatásához, hogy hozzásegítse az orvosokat az okos döntések meghozatalához, és ezzel hozzájáruljon a kis betegek mielőbbi gyógyulásához. Az összes támogatási összegből 325 milliót vidéki intézmények kaptak, ami átlagosan 17,1 millió forintot jelent megyénként.