Kisgyerek

Friss kutatások a cseperedők védelmi vonaláról

Talán már mindannyian hallottunk róla, hogy immunrendszerünk igen fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg, mely védőgátként szolgál a kórokozókkal szemben.
2014. Október 01.

Indulunk a bölcsibe?

Már az első családi látogatás alkalmával lehet szájmaszkot adni a nagyszülőkre, vagy fertőtlenítő kézmosásra kötelezni a nagytesót, de hatásosabb, ha a baba szervezetét közvetlenül segítjük a külvilág kórokozóival szembeni harcban. Érdemes viszont minél előbb elkezdeni a „védőbástyák” felhúzását, nem csak akkor, amikor a baba kikerül az otthon falai közül. Gyakran akkor emlegetjük először a közösségbe kerülést, amikor bölcsödébe vagy az óvodába készül a gyermek, pedig ez elött, már a szülőcsatornán átjutva egy nagy közösséggel találkoznak: a probiotikumokkal.

Táplálkozással a védelemért

A kezdet az anyatej. A tapasztalatok és a kutatások is egyértelműen igazolják, hogy az anyatejet fogyasztó babák ritkábban betegszenek meg, és hosszútávon is kimutatható az anyatej egészséget védő, egészséget meghatározó szerepe. Azonban vannak gyerekek, akiknek ezt a természetes védelmet más módon kell biztosítani, vagy már elég idősek ahhoz, hogy elhagyják az anyatejet. Az anyatejes táplálásban részesülő babák a szoptatás során jutnak a Bifidobaktériumokhoz és Lactobacillusokhoz, vagyis olyan probiotikumokhoz, amik a fejlődő, formálódó immunrendszert támogatják. A tápszerrel, vagy junior gyerekitallal táplált babák számára ezek a jótékony baktériumok a jól megválasztott tápszerrel szintén biztosíthatóak.

Közösségben, betegségben?

Amíg a kicsi ideje zömét otthon tölti, a betegségek gyakorisága (persze gyereke válogatja) nem számottevő. Azonban amikor a szülő szembesül azzal, hogy gyermekét közösségbe kell, hogy adja, vagy a nagyobb gyermek kezdi meg közösségi életét, a betegségek, hurutok, hasbajok egyre gyakrabban környékezik meg a kicsiket.

Egy friss, tudományos vizsgálatban Gutierez és munkatársai arról számoltak be, hogy azok közül a bölcsisek közül, akik egy bizonyos, az anyatejben is előforduló probiotikumot, mégpedig Lactobacillus reuterit kaptak 4 héten keresztül, harmad annyian betegedtek meg, mint azok, akik nem fogyasztották az immunrendszert erősítő Lactobacillus reuterit. Jöhetnek hát a csúf napok, a jól felkészített szervezet, a megfelelő táplálkozás és az immunerősítő probiotikumok átsegíthetik a kicsiket és nagyokat az ősz és tél kihívásain.

Szerző: Dr. Kiss Zsuzsanna gyermekorvos