Kisgyerek

Ezt már ne add oda a gyereknek

Ha leszedem a penészt a lekvár tetejéről, még megeheti a gyerekem? Meghámozzam a gyümölcsöket? Tények és tévhitek, élelmiszerbiztonság a gyermekeknél.
2016. Július 01.

Ezt már ne add oda a gyereknek

1. Penészes ételek. Nagyanyáink rosszul tudták?

A régi felfogás szerint a fehér penészt csak le kellett kaparni az ételről (pl. a lekvárról), és a maradékot nyugodtan megehettük. Anyukám is így tanította még nekünk.A Nébih szerint azonban ez a mélyen gyökerező tévhit sajnos komoly megbetegedést okozhat, akár azonnali tüneteket produkálva. A penészes ételek elfogyasztása allergiás tüneteket válthat ki (viszkető szem, tüsszögés, fejfájás), sőt súlyos esetekben ételmérgezés is előfordulhat.Valljuk be őszintén, az ételen megjelenő penészről a szakavatott szülői szem sem tudja eldönteni, hogy veszélyes lehet-e gyermeke egészségre, ráadásul ha le is szedjük például a tetejéről a penészréteget, attól még az megfertőzhette az étel belsejét is.Ha tehát penészes lett a nyári melegben a kenyér, penész került a lekvárba, befőttbe, penészes lett a hűtőben a sajt, vagy bármilyen általunk készített ételen megjelent a penész, akkor ne kísérletezgessünk, mindenképpen dobjuk ki.Kisgyerekek esetében ez különösen fontos szabály!

2. Nyers tojás, avagy a betiltott palacsinta esete

Tudjuk jól, hogy igazi házi majonéz elképzelhetetlen nyers tojás nélkül, és számtalan krémhez is alapvető ennek a nyersanyagnak a használata. De nem gyerekeknél!A tojás egyébként is az egyik legveszélyesebb alapanyagunk, amit csak kellő hőkezelés (sütés-főzés után) tálalhatunk. Hogy miért?Mert a nyers tojással sajnos szalmonella kerülhet az ételbe, ami – minél kisebb gyermekünk – annál nagyobb veszélyt jelenthet egészségére, a főzés-sütés viszont elpusztítja a baktériumokat és vírusokat.Amikor a lányom makacs bélfertőzéssel küszködött, az orvosunk közölte, hogy ő nemes egyszerűséggel betiltaná a rántottát és palacsintát, mert ezekben nem lehet megfelelően hőkezelni a tojást. No, de azért nem eszik ilyen forrón a kását.Mire figyelj, ha tojásos ételt készítesz gyermekednek?Ha tojással dolgozol, minél gyakrabban moss kezet, és ügyelj arra, hogy a nyers tojás ne érintkezzen más alapanyagokkal!Tudtad?Bár én bőszen mosogattam és fertőtlenítettem a tojásokat mikor kisebbek voltak gyermekeim, a Nébih oldalán azt az információt találtam, hogy a tojást nem kell felhasználás előtt megmosni, mert a mosással megsérülhet a tojás külső védőrétege, és a baktériumok számára átjárhatóvá válik. Az ajánlás szerint igyekezzünk szárazon megtisztítani azokat.Ha véletlenül szobahőmérsékleten maradt az el nem fogyasztott tojásos étel, dobd ki, mert az ételmaradékban már felszaporodtak a baktériumok!

3. Héjában van a vitamin?

Ugye ezt a mondatot már a te gyermeked is ismeri? Pedig az ő esetükben igenis fontos lehet a zöldségek, gyümölcsök hámozása.A lányom két-három éves lehetett, amikor az akkor KÖJÁL-nál dolgozó nagynéném látogatóban volt nálunk. Kis híján elájult, amikor meglátta, hogy az uborkát egy alapos mosást követően csak felszeleteltem, és a gyerek kezébe adtam.Ekkor magyarázta el, hogy bizonyos növényvédőszer maradékok mosással és hámozással nagyon jól eltávolíthatók, vagy csökkenthetők, és gyerekek esetében erre mindenképp érdemes odafigyelni.Szintén rendkívül fontos az alapos mosás és öblítés, különösen a leveles -és gyökérzöldségek esetében. A folyóvizes öblítés mellett én vízbe is teszem sokszor a gyümölcsöket, zöldségeket, hogy leoldódjanak a szennyeződések, majd ezt követően újra lemosom folyóvízzel valamennyit.

4. Jó lesz az még! A lejárt szavatosságú termékek felhasználhatósága

Adhatunk-e lejárt szavatosságú terméket a gyerekeknek?-örök dilemma a szülőknek. Ehhez fontos megértenünk, hogy a szavatossági idő nem feltétlenül jelenti a termék fogyaszthatóságának idejét is. Mindössze annyit garantálnak, hogy az adott élelmiszer minőségét addig tudják szavatolni számunkra. A száraz termékek esetében (pl. liszt, kakaópor, keksz, rizs) nem okoz gondot, ha kissé kicsúsztok a szavatossági időből , mint ahogy-tapasztalatom szerint- például joghurtok esetében 1-2 napos elcsúszás szintén nem okoz kellemetlenséget.Ilyenkor egyszerűen teszteld az ízét, állagát, és nyugodtan megeheti a gyerkőc is. Vannak ételek azonban, amelyekkel nem szabad kísérletezni, ezek közül különösen a húsféleségeket emelném ki. Az előre csomagolt, tálcás húsokon egyértelműen fel van tüntetve a lejárati idő. Semmiképp ne használd már fel, ha kicsúsztatok a szavatossági időből!Amikor még csak épp hogy elkezditek a hozzátáplálást, problémás lehet a húsfélék tárolása, felhasználása, hiszen olyan keveset kóstolgat belőle a pici. Erre remek megoldás, hogy megfőzöl egy kisebb darab húst (zöldégekkel), majd összeturmixolod, és jégkockatartóban lefagyasztod. Étkezéskor 2-3 kockányi elegendő lesz, és nem kell aggódnod amiatt sem, hogy megromlik az étel.A nyári melegben fokozottan figyelj az élelmiszerbiztonságra: az ételek megfelelő hűtésére és tárolására, valamint a picinek szánt ételek kellő hőkezelésére! Kapcsolódó cikkeink: