Gyerek

Érett az óvodára?

Hamarosan indul az ovi. Mi lesz az én apró csemetémmel, hiszen még ott a tojáshéj a fenekén? Sok szülő teszi fel ezt a kérdést mostanában. És ha nagyon aggódik, azt is kimondhatjuk: lehet, hogy ő maga sem óvodaérett.
2011. Április 26.

Érett az óvodára?

Szobatisztaság

A leglátványosabb elvárás az óvodákban a szobatisztaság. Bár nem köti ki sem törvény, sem rendelet, hogy csak szobatiszta gyereket vehetnek föl oviba, az intézmények többsége ragaszkodik ahhoz, hogy a gyerkőc pelenka nélkül is működjön – legalább nappal.

– Előfordul, hogy az óvó nénik elnézőbbek, és a délutáni alvás alatt megengedik a pelenkát, de ez nem általános – mondja Csiszár Andrea, a törökbálinti Nyitnikék Óvoda Katica csoportjának óvónője. – Ám azt, hogy néha-néha becsorog alvás közben, mindenki természetesnek veszi, nem szokták szigorral kezelni. Gyakran előfordul, hogy az egyébként szobatiszta gyerek az óvodai beszoktatás ideje alatt visszaesik, és éjjel, esetleg napközben is bepisil. Ez idővel el szokott múlni.

Volt olyan gyerek a csoportomban, aki napi rendszerességgel bekakilt az oviban, játék, evés közben, és még csak nem is szólt. Pedig amikor elkezdett járni, nem volt ilyen gondja. Olyan is akadt, aki az oviban nem volt hajlandó kakilni, hanem hazavitte. Minden gyerek másként reagál az elszakadásra, és ha nem görcsölünk rá a témára se mi, se a szülők, akkor jó esetben elmúlnak ezek a dolgok. Ha nem, akkor már szakemberé a terep.

Tipp: Ha még a közelében sem jártok a szobatisztaságnak, kérdezzétek meg az oviban, mennyire rugalmasak, kell-e erőltetni a dolgot. Ha már alakul, bízhatsz abban, hogy a nyári hónapok során, amikor kevés ruhában könnyen elérhető a bili, véglegesen szobatiszta lesz a gyereked. Ha mégsem javulna a helyzet, érdemes júliustól némi jutalmat kilátásba helyezni a jó helyre csurgatott pisiért. Ez sose legyen általános elv a nevelés során, csak szükséghelyzetben alkalmazd!

Óvoda: cumiűzőben

Sok oviban a cumit is száműzik a gyerek életéből, higiéniai okok miatt (nehogy egymás cumiját a szájukba vegyék), sőt van, ahol a kedvenc játékot sem engedik bevinni. Ez nagy hiba, hiszen éppen most lenne a legnagyobb szükség a szülőpótlóra.

– Ez nekünk is fejtörést okoz – mosolyog Andi néni. – Ha otthon csak cumival hajlandó vagy tud aludni a gyerek, akkor az oviban mi legyen a délutáni alvásnál? Egy darabig kolléganőmmel kitartottunk amellett, hogy nem lehet cumit behozni. Napokig hangosan sírt a kicsi, a többiek sem tudtak tőle aludni. Jól van! Feladtuk az elveinket. Így mindenki megnyugodott.

– Nálunk úgy csinálják, hogy reggel a gyerekek beleteszik a cumit a kis cumitartóba, anélkül játszanak. Az alvás előtti átöltözés után meg kiszaladnak a zsákjukhoz, be a cumit a szájba, és mennek mesét hallgatni. Az én gyerekeim közül egyik se cumizott, de a gyerekek így csinálják az oviban – írja Enikő egy internetes fórumon.

Tipp: Ha nálatok is száműzendő a cumi, próbálj beszélni a vezető óvónővel, hogy legalább az alváshoz engedjék meg a használatát. Ha nem, keress másik ovit… Ha ez nem járható út, kénytelen leszel leszoktatni, ami komoly következetességet igényel. A kistesót meg, ha lehet, már rá se szoktasd!

Beszéljünk rengeteget neki az oviról!

Nem árt, ha egyedül tud enni, és valamennyire képes egyedül öltözni. De ami a gyerek és az óvó néni számára is nagyon fontos, az a kommunikáció. Fontos, hogy legalább az alapvető igényeit ki tudja fejezni az óvónő és a többi gyerek előtt. A hároméves gyerekek többsége jól beszél már, így a készségeik megvannak ahhoz, hogy megmondják, mit szeretnének, mi bántja őket. Harminc gyerek között bizony nehéz dolga lenne a pedagógusnak, ha neki kellene kitalálnia az összes lurkó gondolatait.

Bár a legkisebbekkel szemben még nem elvárás, azért könnyebb az ovikezdés, ha a többi gyereket már partnerként kezeli, szeret velük együtt játszani, vagy legalább utánozni a többieket – tehát igényli a társaságot. Jó, ha a szellemi és érzelmi fejlődésben már ott tart, hogy el tudja fogadni, ha néhány órát anyukája nélkül kell töltenie, és megérti, hogy nem hagyták ott végleg: anya vagy apa érte jön. Ebben sokat segíthet, ha már volt olyan helyzetben, amikor szüleit nélkülöznie kellett, és mindig érte mentek, amikorra ígérték.

Tipp: A három-négy évesek még nem értik, hogy “majd”, “később”, vagy “háromra” jövök érted. Jobb, ha eseményhez kötjük a dolgokat: ebéd után, alvás után, amikor kimentek az udvarra. Így az óvónő is ugyanezekkel a szavakkal tudja vigasztalni. De a lényeg: az ígért időpontra tényleg menj érte!

…és a szülő óvodaérett?

Talán az eddigieknél is fontosabb, hogy a szülő óvodaérett-e. Azoknak a legnehezebb, akik számára szabad választás, hogy menjen-e oviba a gyerek. Ebben az esetben minden reggel szembe kell nézni azzal, hogy a nyűglődő gyerek “akár itthon is maradhatna”. Ha időre kell dolgozni menni, egyszerűen nincs lehetőség a morfondírozásra, és ezt a gyerek is nagyon jól átérzi, megérti.

– Természetesen van olyan szülő, aki nagyon nehezen hagyja itt a gyereket – mondja Andi. – Többször visszajön puszit adni, integetni, az ajtóban sokáig búcsúzkodik, még az ablakból is benéz, és úgy kell elhessegetni. Ha a gyerek figyelmét sikerül elterelni, akkor már nincs gond. De ezek az állandó “visszanézések” csak nehezítik a helyzetet. Mindig azt szoktuk mondani az ilyen szülőnek, hogy a mi dolgunk megnyugtatni a gyereket, bízzon bennünk. Persze nem mindenkinél válik be.

Tipp: Ha te is a nehezen elengedő szülők közé tartozol, sokat segíthet, ha jobban megismered az óvodát, az óvó néniket, a napirendet, a játékokat, sőt még az étrendet is. Talán lehet szó arról, hogy nyáron bemenjetek az ovikertbe, miközben a többi gyerek is ott van, és néhány órát együtt töltsetek. Ami ismerős, az megbízhatóbbnak tűnik. Ha pedig megbízhatónak látod, könnyebben elengeded majd a pöttömöt.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com