Egyéb

DHA: nagyon figyelj rá, ha babát tervezel, vársz vagy szoptatsz!

Természetes formában a tengeri halak húsában található meg, de táplálékkiegészítőként is hozzá lehet jutni. Mostanában igen sok mélyreható tanulmány készült a DHA (dokoza-hexaénsav) többszörösen telítetlen zsírsav hatásairól.
2012. Március 19.

Mi a jelentősége a DHA-nak a babaprojekt időszakában?

Ilyenkor a tápanyagraktárak feltöltése az egyik legfontosabb kérdés. Sokan gondoljuk azt, hogy ha nem tapasztalunk semmilyen tünetet, akkor nincs is szükség különösebb odafigyelésre, biztosan beviszünk minden fontos táplálékot. A vitamin- és nyomelemhiány akkor válik nyilvánvalóvá, amikor tünetek mutatkoznak. Bizonyos szervek működési zavara olyan fokúvá válhat, hogy zavarhatja mindennapi teendőink elvégzését, és befolyásolhatja közérzetünket.A latens vitamin- és nyomelemhiány esetén lehetőségei szerint még igyekszik kompenzálni a szervezet a működési zavart, ezért még nem jelennek meg a tünetek, viszont olyan esetekben, amikor nagyobb terhelést kap a szervezetünk, nincs biztosítva a megfelelő működés. Ilyen terhelés lehet a terhesség.

Hogyan hat a szervezetre?

Milyen hatásai vannak a DHA-nak a terhesség első harmadában?A fogamzás után megkezdődik a magzati szervek fejlődése, ezért ideális esetben már akkor magasabb a nyomelemek, vitaminok (köztük a DHA) szintje, amikor még a nő nem is tudja, hogy állapotos. Az ötödik héten, amikor éppen elmaradt a menstruáció, a magzat már 2 milliméter nagyságú, kezd kifejlődni a gerince, az agya, az izmai, a csontjai és kezdetleges szíve is. Az agy a terhesség alatt fejlődik a leggyorsabban. Ez a szerv tartalmazza a legtöbb zsírt a szervezetben, nagy mennyiségben található benne a DHA.Ne felejtsük el, hogy a magzat kizárólag az anyától szerzi be az összes tápanyagot a gyors fejlődéshez, így a DHA-t is, amely a terhesség utolsó harmadában még gyorsabban épül be a májba, az agyba, ideghártyába. A terhesség alatt az anya DHA-tartaléka gyors ütemben csökken, mert nagy mennyiségben kerül a fejlődő magzathoz. Csak fél év múlva kezdi megközelíteni a terhesség előtti szintet.

DHA: nagyon figyelj rá, ha babát tervezel, vársz vagy szoptatsz!

A DHA jelentősége a szülés után

Megszületése után a gyermek az anyatejből veszi magához a DHA-t. A női tej 30-szor annyit tartalmaz ebből a tápanyagból, mint más emlősöké, amennyiben az anya megfelelően táplálkozik.

Terhességi és gyermekágyi depresszió

A terhesgondozóban az egyik határterületi kérdés a hangulati zavarok jelensége. Érdeklődésre tarthatnak számot azok a vizsgálatok, melyek a gyermekágyi depresszió kialakulásának megelőzésével foglalkoznak a DHA-val összefüggésben.

Elég DHA jut a kismama szervezetébe, ha vegyesen táplálkozik?

Ha felmérést végeznénk arról, hogy melyik kismama mit tart egészséges táplálkozásnak, akkor nagy eltéréseket találnánk. Ráadásul nem mindig tudjuk azokat a tápanyagokat fogyasztani, melyeket ideálisnak gondolunk. A terhesség idején olyan készítménnyel érdemes biztosítanunk tehát a szervezet megnövekedett vitamin-, nyomelem-, ásványianyag- és DHA-igényét, melynek összetétele fedezi szervezetünk szükségletét.

DHA: nagyon figyelj rá, ha babát tervezel, vársz vagy szoptatsz!

A Pharmaton Matruelle ideálisan kiegyensúlyozott összetétele vitaminokat, ásványi anyagokat és tápanyag-mikroösszetevőket, továbbá folsavat és omega-3 (köztük DHA) zsírsavakat tartalmaz, amelyek összhangban vannak az anya és a gyermek igényeivel mindegyik szakaszban, a gyermek tervezésétől a szoptatási időszak végéig. Csupán napi egy kapszula optimális mennyiségben tartalmazza azokat az összetevőket, melyek segítenek fenntartani szervezetünk megfelelő vitamin-, ásványianyag-, nyomelem- és omega-3-zsírsavszintjét, így adagolása kényelmes.

A Pharmaton Matruelle lágyzselatin-kapszula étrend-kiegészítőként kapható a patikákban.