Baba

Baba a vízben

Mifelénk szinte elképzelhetetlen a nyár strandolás nélkül. Vajon hova vihetjük magunkkal a kicsit úgy, hogy biztonságban, büntetlenül élvezhesse a pancsolást? Honnan tudhatjuk, hogy tiszta-e a víz?
2011. Április 24.

Honnan tájékozódhatnék a választott fürdőhely vízminőségéről?

Az ÁNTSZ honlapján a természetes vizek szennyezettségéről szerezhetünk friss információkat: . Ám a medencés fürdőktől elvárható tisztasági fokról egyetlen uniós jogszabály sem rendelkezik, így ma tájékoztatást sem kaphatnak erről az érdeklődők. Az ÁNTSZ ennek ellenére ellenőrzi ezeket is. Mivel a magyar strandokon nem jelzi külön tábla a víz szennyezettségének mértékét, csak bízhatunk abban, hogy megfelel az előírásoknak. Ellenkező esetben valószínűleg bezárták volna.

Miért nem jó a csecsemőknek a klórral fertőtlenített víz a medencében?

A klór szárítja a bőrt, és a belőle képződő klór-amin csípi a nyálkahártyákat és a szemet. Egyes klórozási melléktermékek hosszú távon akár rákkeltőek is lehetnek, ha a nagy szervesanyag-tartalmú (magyarul piszkos) medencét hanyagul klórozzák. A többi fertőtlenítőszer használata nem jelent ekkora kockázatot.

Termálfürdőbe készülünk. Ott kisbabák, kisgyerekek is fürödhetnek?

A rádiumos és kénes vizeket nem ajánlják gyerekeknek. Ilyen többek között Hévíz, Miskolctapolca és Zalakaros vize. De a szakemberek a többi meleg vízű termálmedencét sem tartják biztonságosnak háromévesnél fiatalabbaknál, mert a magas, 34 Celsius-fok feletti vízhőmérséklet kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának. Ráadásul a gyógyfürdőket mégiscsak beteg embereknek ajánlják, akik között bőrfertőzésben szenvedők is lehetnek. Az ugyanott pancsoló, a vizet esetleg megkóstoló gyerek könnyebben kap húgyúti, bőr- és szemfertőzést. A hideg (24-25 fokos) víz mindig tisztább, biztonságosabb, igaz, azt a babák kevésbé szeretik.

Miért tilos a bányatóban fürödni? Piszkos vagy inkább mély?

A bányatavak nagyon tiszták, hacsak a tömeges túlterhelés vagy a környezet rendezetlensége nem szennyezi őket. Például a budakalászi Omszki-tóban sem azért volt tilos fürdeni, mert szennyezett, hanem mert a tulajdonos nem volt hajlandó vizsgáltatni, így nem lehetett fürdőtóként használni. A bányatavak többsége azonban elsősorban a balesetveszély miatt nem ajánlott.

A Dunában szabad fürdenie egy kisgyereknek? Elég tiszta a vize? És más hazai folyókkal mi a helyzet?

A Duna vize sajnos nem elég tiszta, sőt ha beleiszik a baba, a legtöbb helyen szinte biztosan beteg lesz. Más folyók lehetnek ugyan tisztábbak, de erre nincs garancia. Emlékezzünk csak a Tisza esetére. Második legnagyobb folyónk vízminősége az esetek többségében megfelelő, időnként azonban váratlanul nagy szennyhullámok jelenhetnek meg rajta.

A Balaton tényleg gyerekbiztosan tiszta?

Valóban a legtisztább hazai fürdővizünk! De arra azért fel kell figyelnünk, ha valahol nagyon zöld és habos a víz, különösen a gyerekek által kedvelt sekély részeken. Ott veszélyes lehet a fürdés. Kiütést, gyomor- és bélrendszeri problémákat, súlyos esetben akár idegrendszeri károsodást is okozhat, bár ez utóbbira szerencsére hazánkban még nem volt példa.

Miért mondják, hogy a tenger biztonságosabb a kisbabáknak? Az nem olyan szennyezett? És a benne lévő só nem fogja kimarni a bőrét?

A tengervíz sója fertőtlenítő hatású, ezért a tengeri fürdés tekinthető a legbiztonságosabbnak, persze csak ellenőrzött strandon. A sót azonban, mivel erősen szárít, érdemes leöblíteni a gyerekről, és utána tanácsos bekrémezni.

Szakértőnk:

Baba a vízben

– Dr. Kádár Mihály, az ÁNTSZ Országos Környezet-egészségügyi Intézet Víz-mikrobiológiai Osztályának vezetője

Forrás: Kismama magazin