Terhesség

Árt-e a babának a láz, a fogyókúra?

Hogyan állítsam össze az étrendem? Ehetek-e néha azért valami csemegét? Hogyan kerülhetem el, hogy szurkálni kelljen magam az inzulin miatt? A terhességi diabéteszes kismamákat foglalkoztató kérdésekre Dr. Tóth Ágnes diabetológus válaszol.
2009. Március 08.

A kismamáknak az étrend összeállítása és a receptek hiánya okozza a legtöbb gondot. Mit tud nekik ajánlani?

A nagyobb inzulinigényt kielégíteni nem képes szervezetet úgy tudjuk leginkább segíteni, hogy egyenletesen adagoljuk számára a szükséges szénhidrát-mennyiséget. Ez általában napi ötszöri étkezést és 180 gramm szénhidrátbevitelt jelent. Ha a vércukor megemelkedik, ez a mennyiség csökkenthető, de legalább napi 150 gramm szénhidrátot kell fogyasztani. A legjobb úgy számolni, hogy a szénhidrátbevitel reggel 30, tízóraira 20, délben 50, uzsonnára 20 és este ugyancsak mintegy 50 gramm legyen. Egy kis pótvacsora is belefér mintegy 10 gramm szénhidráttal.

A diabetológiai szakambulancián a kismamák szoktak kapni egy receptes könyvet, valamint diétás tanácsokat tartalmazó szóróanyagot. Ezeket is jól lehet használni. Nekem is mindenre odafigyelő kismamák hívták föl a figyelmemet, hogy a közértben kapható ennivalók között ízesítőként olyanokban is van cukor, amiről nem is gondolná az ember.

Erre bizony érdemes odafigyelni, amikor a szénhidrát-bevitelt szeretnék betartani. Az üdítőknél talán már nem meglepő, de ki gondolná, hogy a ketchupban vagy akár a májkrémben is lehet cukor. Nem kivételek ez alól a “light”-termékek sem. Ezért nem árt alaposan átolvasni az élelmiszerek összetételét.

Gyakori kérdés, hogy szabad-e fogyni, fogyókúrázni a kismamának és főképp a cukorbeteg kismamának várandóssága idején?

Nem, ez tilos! Terhesség alatt sem fogyókúrázni, sem koplalni nem szabad. Ugyanakkor a cukorbeteg kismamának nem kell attól tartania, hogy diétája miatt nem juttat a babának eleget. Van úgy, hogy a kismama mindenáron el akarja kerülni, hogy inzulint kelljen alkalmazni, és emiatt túlságosan szigorúra fogja a diétát. Annyira, hogy már alig eszik szénhidrátot. Ennek aztán az lehet a következménye, hogy ún. éhezési aceton – tehát nem a magas cukorérték miatt megjelenő aceton! – jelenik meg a vizeletében, ami természetesen kerülendő.

Mi a teendő, ha a cukorbeteg kismama megkíván egy-egy finom édességet?

Akkor se egyen rendes cukrot vagy glükózt tartalmazó édességet. Ha édesre vágyik, gyümölcsöt egyen. A szénhidrátra szükség van, de lehetőleg ilyenkor is figyelni kell a minél egyenletesebb adagolásra. Hiszen nem mindegy, hogy szemerkél az eső, vagy ömlik. Nyilván így működik a cukorbevitel is. A talaj jobban fel tudja szívni a szemerkélő esővel érkező nedvességet, és ugyanígy sejtek számára is a lassan felszívódó – megfelelő glikémiás indexű – táplálék kedvező. Ezért lehetőleg ilyet kell fogyasztania a kismamáknak: durum búzából, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült csemegéket.

Helyesebb, ha az étel nincs pépesítve vagy pürésítve, hogy ezzel se gyorsítsuk a fölszívódást, ami az egy óra elteltével magasabb vércukorértéket alakít ki. Az alapos rágás elősegíti a szénhidrátok elnyújtott felszívódását.

Ezek olyan elvek, amiket az egészségesek is nyugodtan megszívlelhetnek. Van olyan kismama a praxisomban, akivel a harmadik terhességet csináljuk végig, és immár férje is ügyel az étkezésére; ugyanolyan egészségesen táplálkozik, ugyanazt a diétát tartja, mint a felesége, akinek így azért sokkal könnyebb az élete, mintha a családra külön kellene főznie.

A diétán és inzulinon túl milyen ötletet szokott adni a kismamáknak vércukorszintjük karbantartására?

A másik egyszerű, de nagyon fontos dolog a mozgás. Az étkezés utáni vércukorkiugrás legjobb ellenszere, ha a kismama egy kiadós sétát tesz. A mozgás – említettem már – akár 30%-kal is csökkentheti a vércukorértéket, mert az izomsejtek felveszik a cukrot.

A cukorbeteg kismama veszélyeztetett terhes. Ha a munkája sok feszültséggel jár, közben minduntalan nehézségek adódnak, több műszakban dolgozik, vagy valamiért kedvezőtlenek a körülmények, nehezebb kiküszöbölni a vércukor-ingadozást. Ha csak teheti, vegye igénybe a táppénz lehetőségét. A kiegyensúlyozott táplálkozás beállításához, a receptek elkészítéséhez is szükséges – főként az elején – némi többlet idő.

Milyen különleges állapotokra kell külön odafigyelni. Mi a teendő, ha a diabéteszes kismama megbetegszik?

Van néhány betegség, amire fogékonyabbak. Fokozott például a trombózis-veszély, hajlamosabbak terhességi toxémiára. A szülészek fokozottan figyelnek erre a vérvételnél. Gyakoribbak náluk a hüvelyi fertőzések, amelyeket a hüvelyi szülés előtt ki kell kezelni. Egyáltalán, bár szabadon lehet utazni, nyaralni, de a járványos területeket, fertőző betegeket kerülni kell.

A terhesség eleve csökkent immunitással jár, a cukorbetegeknek egy picit még jobban kell vigyáznia. Lázas, fertőző betegségek, hányás, hasmenés felboríthatják a vércukor-anyagcserét. Például egy komolyabb lázas megbetegedésnél az inzulinnal kezelt diabéteszes beteg inzulin-igénye 10-30%-kal is megemelkedhet. Az ilyen betegséget jelezni kell a nőgyógyásznak, diabetológusnak. A diabéteszes kismamák aszpirint nem szedhetnek! A házi gyógyszerezés és kezelgetés is súlyos hiba! Fontos a lázcsillapítás és a bőséges folyadékfogyasztás a kiszáradás elkerülésére. Az orvos által javasolt, célzottan alkalmazott antibiotikumtól sem kell félni.

Bár ez nem speciális cukorbeteg-probléma, de meg kell említeni, hogy Magyarországon a vizek jódhiányosak, és ez a jódhiány csak fokozódik a palackozott vizek fogyasztásával. A Tiszántúlt leszámítva mindenhol kevesebb a jód a kelleténél. Ezért fontos, hogy napi 200 mg jodidot is fogyasszanak a kismamák, ne csak a terhesség, de a szoptatás ideje alatt is. Nem csak a babát kell félteni, mert fejlődő kis szervezete úgyis elvonja a maga számára azt, amire szüksége van. A vitaminok és nyomelemek fogyasztása az anya szervezetének védelme miatt fontos.

Milyen gyakran kell a cukorbeteg kismamának megjelennie a speciális rendelésen?

Kezdetben ez heti egy alkalmat jelent, azután, ha sikerül karban tartani a vércukrot, elegendő kéthetente eljönni. Az inzulinos kismamákkal hetente találkozunk.

Havonta kell megjelennie laborvizsgálaton, ahol a vércukrot ellenőrizzük. A HbA1c-értéket hivatalosan csak háromhavonta lehet megnézni, a fruktóz-amint viszont kéthetente. Miután az eredmény két hétre visszamenően adja meg a vércukorszintet, gyakorlatilag folyamatosan követhető, nem lépte-e át a vércukor a megengedett határt. Ezenkívül fontos, hogy legalább egyszer szemészeti vizsgálatra is elmenjen a kismama.

Hogyan készüljenek a kismamák a cukorterheléses vizsgálatra?

A vizsgálathoz legjobb a patikában megvenni a 75 g pontosan kimért cukrot. Ha nagyon émelyítőnek érzi a tömény cukoroldatot, tegyen hozzá pár csepp citromot. Az esedékes laborvizsgálatra vigye magával otthoni vércukormérőjét, és mérje meg vércukrát a saját gépén is. Így be tudja kalibrálni, hogy az otthoni és a laborértékek ne térjenek el!

Az otthoni vércukormérésre a csak diétázó kismamáknál reggel, délben és este kerüljön sor. Úgy kell időzíteni, hogy mindig egy órával az étkezés utánra essék, mert az ekkor mérhető csúcsérték az igazán fontos, ami nem lehet 7 mMol/l fölött.

Ha, mondjuk, egyszer ennél az értéknél magasabbat mér a kismama, akkor ne ijedjen meg, a tendencia a lényeg. Ha azonban többször is e határ fölötti az eredmény, azt soron kívül jelezni kell az orvosnak. Rosszullét nélküli alacsony vércukorértéknél pedig ellenőrizni kell, nem hibás-e a csík, nem volt-e túl kicsi a vércsepp. Kiugró vagy gyanús mérési eredménynél a legjobb még egyszer mérni.

Mi a tapasztalata, mennyire fegyelmezetten tartják be a kismamák az utasításait?

Lényegében csak felelős, fegyelmezett kismamákkal találkoztam, akik mindent megtesznek a maguk és a baba egészségéért, jönnek, és nagyon aranyosak egészen addig, amíg még nem szültek. Utána viszont szinte lasszóval kell őket megfogni, hogy visszajöjjenek a rendelésre. A szülés után hat héttel esedékes az úgynevezett reklasszifikációs vércukorvizsgálat, amikor eldől, hogy a terhességi cukorbetegség valóban csak múló állapot volt-e.

Általában akkor sikerül a kismamákat erre a vizsgálatra berendelni, ha tudunk szövetkezni a nőgyógyásszal, aki a hathetes kontrollra jövő kismamákat automatikusan átküldi a diabetológiai szakrendelésre. A szülést követően az anyák kevesebb, mint 10 százaléka marad cukorbeteg, nekik azonban fontos, hogy tudjanak róla. Az évek múlásával viszont 40-60% esélye van arra, hogy 2-es típusú cukorbeteggé váljon.

Azt szoktuk mondani, hogy a terhesség ablak a jövőre. Tulajdonképpen örülnünk kell, hogy a másállapot a magas-vérnyomásra és a cukorbetegségre való hajlamot és veszélyt évekkel előre jelzi, így az idejében megelőzhető, akkor, amikor még pusztán életmóddal, gyógyszerek nélkül jó eredményeket lehet elérni hosszú távon. Az ilyen kismama utána figyelhet vércukrára. Fontos, hogy tudatosodjon benne, hogy nem szabad elhíznia. Akkor jó eséllyel elkerülheti a későbbi betegséget okozó anyagcserezavart.

Végül mit kötne a cukorbetegen gyermeket tervezők lelkére?

Tudatosan tervezetten készüljenek a babavárásra. Diéta és mozgás, ezek a legfontosabb sarokkövek. Végül csak azt, hogy örüljön neki, és élvezze a terhességét! Én is mindkét gyermekemmel nagyon boldog voltam ebben az időszakban, ezt kívánom mindenkinek! Ez a legszebb másállapot!

Forrás: HáziPatika.com