Baba

Az sem jó, ha túl sokat alszik a baba

Gyakori, hogy a szülők elégedetten dőlnek hátra az első napokban: milyen jó ez a kisbaba, alig sír, mindig alszik! Persze, vannak nyugodt babák, de a legtöbbször a túlzott aluszékonyság problémákat szül, bajt jelez.
2013. Július 25.

A baba a születés utáni első órában aktív, éber, figyeli a környezetét, lelkesen szopizik, a szülők szemébe néz, szopja az ujját, és mindenféle egyéb kunsztokkal lepi meg a nagyérdeműt. Ám ez után az időszak után mély álomba merül, és csak időnként jelzi, hogy szívesen szopna, mégpedig nagyon finom jelzésekkel.

Előfordulhat, hogy a szülők nem veszik észre, hogy a kisbaba “szólt”, hiszen sokan azt hiszik, hogy az éhség jele a sírás. Ám az is előfordul, hogy a baba valóban nem jelez, csak alszik, mint a bunda.

A túl mély alvás nem biztos, hogy jót jelent az első időkbenn

Mindkét helyzet oda vezethet, hogy az újszülött nem kerül mellre, nem jut anyatejhez. De, hát mindenki azt hajtogatja: igény szerint szoptassuk a babát, akkor tegyük mellre, ha jelez! – mondhatnád. Tárgyaljuk újra ezt a kérdést! Az első egy-két héten a kórházban született babákat három óránként jó, ha fölébresztjük.

Miért baj, ha nem szopizik?

Nemrég hallottam egy anyukától, azt mondták neki a szülőszobán, hogy nem kell még szoptatni, csak a harmadik napon jön meg a tej. Ez persze nem igaz, az előtej közvetlenül szülés után a baba rendelkezésére áll, és nem csak táplálja, hanem megvédi egy sor betegségtől, kóros állapottól.

Az első anyatej bevonja a bélfalat, így megvédi a szervezetet a lehetséges allergénektől. Visszatartja a vizet, így csökkenti a kiszáradás esélyét még nagy melegben is. Hashajtó, tehát segíti, hogy kiürüljön a magzatszurok, ez az oka, hogy a megfelelően szoptatott babák ritkábban sárgulnak be. A sárgaságot okozó túl sok bilirubin ugyanis a széklettel ürül. Fontos, hogy az anyatej az egészséges tartományban tartja a vércukorszintet, így az agy és más fontos szervek elég energiához jutnak.

Természetesen gyakorlati szempontból sem elhanyagolható az első néhány nap. A baba ilyenkor még ösztönösen megfelelő technikával szopik, és maga a szoptatás biztosítja a számára fontos testközelséget az édesanyjával. Azok a babák, akik nem kerülnek mellre, általában pótlást kapnak cumisüvegből, ez rontja a szopizási technikát, és megváltoztatja a baba bélflóráját, hasfájást okozhat. Ha túl sok pótlást kap, kitágul a gyomra, és több tejre vágyik, mint amennyi a rendelkezésre áll. Nem egyszerű újszülöttnek lenni…

Miért aluszékony?

  • A szülés alatt kapott fájdalomcsillapítók hathatnak álmosítólag a babára, az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy az epidurális érzéstelenítés is.
  • Ha egy baba besárgul, aluszékony lesz.
  • Aluszékony, ha régóta nem evett, és leesik a vércukorszintje.
  • A meleg szobalevegő, meleg ruha, vagy vastag takaró elálmosítja.
  • Ha tápszert kap, vagy sok cukros vizet, eltelíti, és hosszan alszik.
  • A cumi elbódítja.
  • A sok zaj, és sok huzavona (vizsgálat, oltás, látogatók stb. ) elől visszahúzódik, így alvásba menekül.

Hogyan ébresztheted fel?

  • Vedd föl az öledbe, fektesd a mellkasodra, érezze a bőrödet, érezze magát biztonságban.
  • Beszélj hozzá.
  • Tartsd függőlegesen, ingasd jobbra, balra finoman.
  • Fektesd hasra, kedvesen, de ne csikizősen masszírozd a hátát, derekát, talpát.
  • Pelenkázd át.
  • Vetkőztesd le, és egy szál pelusban fektesd a mellkasodra.
  • Ha régóta nem evett, fejj ki egy kis tejet, és kiskanállal add oda neki.

Ha pedig felébredt, tedd mellre. Így azt érzi: érdemes felébredni!

Ezek is érdekelhetnek a baba alvása témában: