Egyéb

A “prebiotikum” nem félregépelés – de akkor mi és miért jó nekünk?

Azt már tudjuk, hogy a probiotikumok (pl. a bifidobaktériumok és laktobacillusok) képesek fokozni a szervezet ellenállóképességét, és antibiotikum kezelés után segítenek helyreállítani a bél-flóra érzékeny egyensúlyát. Mit kell tudni a prebiotikumokról?
2010. Február 22.

Mik a prebiotikumok?

A prebiotikumok olyan, nem emészthető táplálékösszetevők, amelyek ellenállnak a gyomorban és a vékonybélben lezajló emésztési folyamatoknak, így kémiailag változatlan formában eljutnak a vastagbélbe, és ott képesek a szervezet számára előnyös tulajdonságú mikroorganizmusok (probiotikumok) szaporodását elősegíteni.

A prebiotikumok alkalmazása így a folyamatos probiotikumbevitel (napi több milliárd élő mikroorganizmus bevitele) nehézségeit küszöböli ki azzal, hogy kedvező környezetet teremtenek a vastagbélben a probiotikumok szaporodásához. Ezzel párhuzamosan gátolják a káros baktériumok megtapadását és elszaporodását a bélben.

Mi az inulin?

Az inulin prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező, emészthetetlen, vízben oldódó rostanyag, amely kedvezően befolyásolja a bél baktériumflóráját.

Miért előnyös a szervezet számára?

Az inulin elősegíti az egészséges bélműködést és kedvező hatást gyakorol az egészséget védő bélbaktériumokra. Az egészséges bélflóra hozzájárul a szervezet védekezőképességének megfelelő működéséhez.

Mik a prebiotikumok természetes forrásai?

Csecsemők számára a legfontosabb forrás az anyatej: legújabb ismeretek szerint az anyatejben több mint 130, laktózból származtatható oligoszacharid található, amelyek egy része prebiotikumnak tekinthető. A szilárd táplálékok közül a hagymában, fokhagymában, atricsókában, cikóriában, babban, borsóban, csicsókában találhatók meg nagy mennyiségben.

Ezen kivül miben található még inulin?

A Cebion 2x multi szirup 10 ml-enként 100 mg inulint tartalmaz, amely a termékben található 8 féle vitaminnal és 3 féle ásványi anyaggal együtt hozzájárulhat a gyermekek egészséges és kiegyensúlyozott növekedéséhez, valamint ellenállóképességük kialakulásához.

Forrás: www.oeti.hu, www.cebion.hu

Dr Decsi Tamás: A prebiotikumok szerepe a táplálkozásban (Komplementer Medicina 2004. VIII. Évf 2. szám)

Dr Polgár Marianne: A probiotikumok és prebiotikumok hatása a bélflóra kialakulására (Hippocrates, 2003. V. Évf. 2. szám)

Forrás: HáziPatika.com