Baba

A 10-12 hónapos baba táplálása

Csemeténk rengeteget fejlődött az utóbbi hetekben. Kapaszkodva feláll, néha a mama lábába fogódzva kíséri figyelemmel a konyhai munkálatokat. Már majdnem mindenből kaphat pár falat kóstolót a tizenegyedik-tizenkettedik hónapban!
2007. November 10.

Mit eszik a 10-12 hónapos baba?

Nemsokára itt az első szülinap, igazi tortával, amiből már az ünnepelt is kér néhány falatot! De ne szaladjunk annyira előre az időben, hiszen van néhány olyan újdonság a kamrában, amivel érdemes még a sütemények előtt megismerkedni.

Ilyenek például a káposztafélék, melyekből változatos, ízletes ételeket készíthetünk. Ha fokozatosan vezetjük be, nem kell attól tartanunk, hogy hasfájást okoznak a babának. Ugyanez a hüvelyesekre is igaz. A puffasztónak tartott zöldségfélékhez társítsunk emésztést könnyítő fűszereket. Ilyen többek között a kömény, az ánizs, az édeskömény.

Aki tart a hüvelyesek puffasztó hatásától, csíráztassa néhány napig a magokat – áztassa be, majd tegye csíráztató edénybe vagy szűrőtálba, és mindennap mossa át, tartsa nedvesen, amíg meg nem jelennek a csírák. Közben lebomlanak, átalakulnak a puffadást okozó szénhidrátok. Babcsírából, lencsecsírából készíthetünk levest, főzeléket, párolt köretet, salátát.

A csíráztatott magot rövidebb ideig kell főzni, mint a száraz terményeket. A hüvelyesek gazdag, teljes értékű fehérjeforrásaink. Vegetáriánus családokban már a nyolcadikkilencedik hónaptól meg lehet kezdeni a hüvelyesek bevezetését. Ez különösen akkor megfontolandó, ha már viszonylag ritkán szopik a baba.

A spenót – a hiedelmekkel ellentétben – nem tartozik a legegészségesebb zöldségeink közé. Sok karotint tartalmaz, ami A-vitamin-raktáraink feltöltéséhez segít hozzá, ezenkívül bőven van benne folsav és kálium. Ugyanakkor a sok oxálsav gátolja a vas és a kalcium felszívódását. A legtöbb családban különlegességnek számít a padlizsán, a rebarbara. Ha eddig nem kóstoltuk, próbáljuk ki bátran az új ízeket! A padlizsánnal először kenyérre kenhető krém formájában érdemes ismerkedni, a rebarbarakompót pedig a legtöbb kisbabának ízlik a maga savanykás aromájával.

Tipp: A rebarbara egy leveles növény vaskos, húsos szára. Egészen vékonyan hámozzuk le a külső réteget, majd vágjuk kis darabokra, és pároljuk meg kevés fahéjas vízben. Banánnal keverve kínáljuk a babának. Sok vasat tartalmaz!

Ízek százai

Szabadon dúskálhatunk a fűszerekben is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csípős paprikával, vagy mesterséges ízfokozókat (ilyen például a nátrium-glutamát) tartalmazó fűszerkeverékekkel kellene elkészítenünk a baba ebédjét. Ezek helyett friss vagy szárított zöldfűszereket, hagymát, fokhagymát használjunk. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a csecsemők már az anyatej közvetítésével megismerik és megszeretik édesanyjuk kedvenc, gyakran fogyasztott ételeit. Nyugodtan tehetünk kevéske fokhagymát a kicsik ételébe is – ez az egyik legfinomabb fűszerünk és leghatékonyabb gyógynövényünk is egyben.

Sok apróság él-hal a savanyított uborkáért, és általában a savanyúságokért. Ha kibújtak az őrlőfogak, kóstolgathatja kedvére, ha még nem tud rágni, vágjuk az uborkát vékony szeletekre, így kínáljuk.

Ne cukrozzunk semmit!

A hazánkban népszerű édességek, süteményfélék legtöbbje tojást, tehéntejet és cukrot is tartalmaz. A tojás és a tej allergiát válthat ki, csak fokozatosan vezessük be az étrendbe. A tojásfehérjével még várjunk egy-két hónapot, sárgáját már ehet a totyogó. Ha előfordult a családban allergiás megbetegedés, jobb, ha egyéves korig várunk vele. Tanulmányozzuk vásárlás előtt a babakekszek, babapiskóták feliratait: szinte valamennyi tartalmaz cukrot, tojást, tejet, vagyis nem valók csecsemőpocakba. A banán vagy az érett, jól átsült sütőtök, a zsenge csemegekukorica, a szelídgesztenye természetes cukortartalma olyan magas, hogy desszertként is tálalhatjuk.

Nincs értelme rászoktatni a babát az édességekre! Másfél éves kor előtt nyugodtan elháríthatjuk a kínálást is, bár ez néha kellemetlen helyzeteket szülhet. Ha az első egy-két évben nem vált mindennapos szokássá a desszertevés, később sem lesz túlságosan édesszájú a kisgyerek.

Akkor igyon, ha szomjas

A sokáig szoptató nők gyakran tapasztalják, hogy gyerekük alig iszik valamit, annak ellenére, hogy már bőven falatozik a család asztaláról. Van, aki kétségbeesésében egyéves kor körül próbálja rászoktatni a gyereket a cumisüveg használatára, hátha az segít. Sem ez, sem a többi praktika nem szokta beváltani a hozzá fűzött reményeket, vagyis azt, hogy a gyerek végre “rendesen” igyon. Az igény szerint szoptatott totyogó ugyanis elég folyadékhoz jut az anyatej által, még akkor is, ha édesanyja egyáltalán nem érzi, hogy számottevő mennyiségű teje lenne.

A cumisüvegen nevelt gyerekek nem azért isznak döbbenetes mennyiségű teát (gyümölcslét, szörpöt), mert ennyi egy átlagos gyerek folyadékigénye, hanem azért, mert számukra a cumisüvegből való ivás jelenti a megnyugvást – közben viszont kibújófélben levő fogacskáik látják kárát az édes innivalók egész napos szopogatásának. Ha elmegyünk otthonról, akkor sem kell cumisüveg. A legtöbb nagyobbacska csecsemő hamar megtanul inni a sportkupakos üdítős palackból, pohárból vagy szívószállal.

Tipp: Itt az ideje, hogy tápszeres babáknál napi 500 milliliterre csökkenjen a napi tápszeradag. A tejes italok nem szomjoltónak valók! Kínáljunk vizet, ritkábban cukrozatlan gyümölcslét, vagy édesítetlen gyümölcsteát az étkezések után.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Babák hozzátáplálása: a szabályok egyszerűek, a gyerekek különbözőek
  • Hozzátáplálási kisokos – kérdések és válaszok
  • Nem kell erőltetni!
  • Babák hozzátáplálása: nyugalom, figyelem, bizalom
  • Forrás: Kismama magazin