Terhesség

Fokozottan veszélyes a kismamákra az ételmérgezés

Mivel az állapotos nőknek megváltozik az immunrendszere, az anyát és a magzatot a fertőzések még nagyobb kockázata fenyegeti. Az Egyesült Államokban évente 65 és 76 millió közötti azoknak a száma, akik valamilyen ételfertőzésben betegednek meg.
2010. Augusztus 21.

Veszélyes ételmérgezések

Íme, a terhes nőkre leselkedő 5 legfontosabb, étkezéssel kapcsolatos kockázat:

1. Lisztéria

A lisztéria egy baktérium, ami a liszteriózis nevű betegség okozója. Ez igen ritka fertőzés, ami akár vetélést is okozhat. Az esetek 88 százaléka kórházi kezelést igényel, a halálozási arány pedig 30 százalék. Az állapotos nők ötször akkora kockázatnak vannak kitéve, mint a nem állapotosak. Ráadásul a lisztéria baktérium a méhlepényen is átjuthat, így az újszülöttre nézve is nagyon nagy a kockázat. Életveszélyes fertőzés vagy vérmérgezés is előfordulhat náluk.

Kerüljük a következő élelmiszereket:

  • Felvágottak (ha ismeretlen vagy nem ellenőrzött forrásból származnak)
  • Tengeri herkentyűk – kerüljük a mélyhűtött, vagy nyers, de füstölt tengeri ételeket
  • Lágy sajtok – a Brie, a Camembert, a Roquefort, a feta, a gorgonzola veszélyesek lehetnek, hacsak nincs világosan feltüntetve a csomagoláson, hogy pasztörizált tejből készültek
  • Pasztörizálatlan tej
  • Friss pástétomok, húskrémek

2. Higany

A higany egy mérgező nehézfém, ami a központi idegrendszert károsítja. Amikor a higany higanymetillé alakul át, egy olyan vegyület keletkezik, ami keresztül tud hatolni a sejtmembránon, a vér-agy-gáton és a placentán. Szerves vegyület összetevőjeként be tud kerülni a táplálékláncba, és fel tud halmozódni a halakban, a halevő állatokban és az emberben. Több ezer csecsemő születik évente higanymérgezéssel, ami visszafordíthatatlan agyi károsodást is okozhat. Hogy mennyire súlyosak a tünetek, az attól függ, hogy milyen mennyiségű toxin, és hogyan került az újszülött szervezetébe.

Kerülendő élelmiszerek:

  • Köztudottan sok higanyt tartalmazó halak: cápa, kardhal, makréla.
  • Korlátozottan fogyasztható a lazac, a tonhal, a tőkehal, harcsa.
  • Nyers rákfélék, osztriga, kagyló

3. Toxoplazma fertőzés

A toxoplazmózis egy apró, egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii által okozott fertőzés. Szaporodása csak a macskában zajlik, de köztigazdája lehet bármilyen melegvérű állat, illetve az ember is. A tápcsatornán át, a fertőzött macska ürülékével, szennyezett földdel, mosatlan zöldséggel, gyümölccsel fertőződhet az ember. A parazita a méhlepényen keresztüljutva megfertőzheti a magzatot.

Kerülendő ételek:

  • Nyers tenger gyümölcsei, hal, marha-, és csirkehús
  • Mosatlan zöldség, gyümölcs
  • Nem eléggé megsütött hús (ha előtte le volt fagyasztva, akkor ehető)
  • Szárított húsok és vadhús

Hogyan védekezzünk? A nyers hús előkészítése, illetve zöldség-, gyümölcspucolás után alaposan mossuk meg a kezünket, és a használt eszközöket. Ha van macskánk, étkezés előtt töröljük le azokat a felületeket, amiről enni fogunk.

4. Szalmonella

A szalmonellafertőzés lázzal, hasmenéssel, hányással jár. Ha megfelelően készítjük el az ételeket, akkor a szalmonella baktériumok elpusztulnak.

Kerülendő ételek:

  • Nyers tenger gyümölcsei, nem eléggé átsütött marha, csirke, és egyéb húsok, nem megfelelően megfőtt vagy átsütött tojás.
  • Pasztörizálatlan tej és tejtermékek
  • Házi készítésű, nyers tojást tartalmazó ételek: majonéz, öntetek, holland mártás, tiramisu

5. PCB

A PCB-ket ( poliklórozott bifenil), amit régebben hővezetőként alkalmaztak, magas mérgezőanyag-tartalmuk miatt az 1970-es években betiltották. Mivel a PCB-k nagyon lassan bomlanak le, még mindig fenyeget a veszélyük. A PCB-k az anyatejen keresztül eljuthatnak a csecsemőhöz. Egy tanulmány 16 éven keresztül vizsgálta annak hatásait, amikor a kismamák PCB-vel fertőzött halat fogyasztottak. Arra jutottak, hogy ezen anyák gyermekei kisebb súllyal jöttek a világra, kisebb fejkörfogatuk volt, és mikor 11 évvel később megvizsgálták őket, kisebb IQ-szintet mértek náluk.

Kerülendő ételek:

  • Fertőzött tóból, folyóból kifogott halak

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress