Terhesség

Fogas kérdések

Nem törvényszerű, hogy a kismamának minden terhessége egy fogába kerüljön. És az amalgámtöméstől sem kell félni!
Egy terhesség egy fog?

Igaz, hogy a magzat elszívja a kalciumot a fogakból, és ezért több a lyukas fog a terhesség alatt? Nem igaz, ez gyakori tévhit! A fogszuvasodás azonban valóban gyakoribb a kilenc hónap alatt. Ez valószínűleg sokkal kézenfekvőbb okokra vezethető vissza: a legtöbb kismama gyakrabban eszik, esetleg több nyalánkságot fogyaszt, mint egyébként, és nem mossa meg minden alkalommal a fogát.

Igaz-e, hogy az amalgámtömésekből a nyállal kioldódó és szervezetünkbe kerülő higany mérgező, a magzatnak is árthat? Érdemes-e kicseréltetni másfélére a terhesség alatt?

Az amalgámtömések tekintetében nem egészen egységes a fogorvosok álláspontja. Ez a tömőanyag százéves múltra tekinthet vissza, és természetesen azóta léteznek már ennél sokkal modernebbek is. Alkalmazása valóban felvet néhány kérdést.

Amalgámnál gyakoribb, hogy a tömés mentén kis rés keletkezik, és ezért alatta, mellette tovább lyukad a fog. Rágáskor, fogmosáskor csekély mennyiségben ugyan, de mérgező higany oldódik ki belőle. Sajnos az is tény, hogy a tömés behelyezésekor és későbbi eltávolításakor kerül a legtöbb higany a szervezetbe. Ezért nem javasoljuk, hogy a terhesség vagy a szoptatás folyamán kerüljön sor a cserékre, hanem inkább néhány hónappal a tervezett fogamzás előtt. Az amalgámtömések ráadásul csúnyák is, a korszerű, fehér tömőanyagokból pedig olyan hatalmas a választék, hogy több mint negyven tartósabb, jobb és szebb eredményt adóból választhat a fogorvos, hiszen az utóbbi években rengeteget fejlődött a tudomány ezen a téren is.

Persze a fehér tömőanyagok közt is akad olyan, amelyet szakértőnk nem ajánlana amalgám helyett. Európa sok országában tilos már a használata, manapság legfeljebb olcsósága szólhat mellette. Van olyan fehér tömőanyag, amely fluoridot is tartalmaz, hogy ezzel is megelőzzék a másodlagos, a tömés alatt kialakuló szuvasodást.

A szuvas fog ellátására a tömésen kívül más megoldás is létezik, az úgynevezett inlay. Ára anyagától függően a fehér tömés sokszorosa. A szuvas üreg lenyomata alapján fogtechnikus készíti el a betétet (ez az inlay), és a fogorvos ragasztja be. Szakmai szempontból az arany inlay a legelőnyösebb.

Mekkora egy tömés élettartama? Honnan lehet tudni, hogy már ki kellene cserélni?

A legújabb tömőanyagokkal az a gond, hogy még nem áll rendelkezésünkre hosszú távú tapasztalat használatukkal, tartósságukkal kapcsolatban. Az viszont tény, hogy a töméseket nem szükséges cserélni, akárhány év is telt el a berakás óta. A fogorvos rendszeresen ellenőrzi a tömések állapotát, azt, hogy a foggal érintkező részeken jól zár-e, és nem érzékeny-e a fog. Ha nincs gond, akkor bármeddig maradhat a helyén.

Hányszor és mikor érdemes fogorvoshoz menni a terhesség alatt?

A babatervezés előtt mindenképp, hogy rendbe lehessen hozni időben, amit kell. Sok kismama még mindig formalitásnak hiszi a fogorvosi ellenőrzést, és megelégszik azzal, ha pecsétet kap a terheskönyvébe, hogy részt vett a vizsgálaton. Pedig mindegyik harmadban indokolt lenne a fogorvosi vizsgálat, vagyis összesen három alkalommal.

Esztétikai fogászati beavatkozások, például fogfehérítés, végezhetők-e a terhesség alatt?

A külső fogfehérítést nem ajánljuk, a gyökértömött fogak belső fehérítésére azonban sor kerülhet. Nincs akadálya annak sem, hogy az összevissza álló, töredezett vagy csúnya fog porcelánhéjat kapjon, és fogékszert is nyugodtan rakathatunk a fogunkra.

Fogröntgent lehet-e a terhesség alatt végezni, és ha igen, melyik időszakban? Mikor indokolt ez?

A korszerű fogröntgenkészülékek célirányosan, csak a szükséges helyre sugároznak, és közben ólomkötény védi a páciens szerveit, ezért ma már a harmadik hónap letelte után nincs akadálya a fogröntgennek, ha feltétlenül szükséges. Szakértőnk azonban ennek ellenére kerüli a babavárás idején ezt a vizsgálati módszert, és ha csak lehet, más vizsgálatokkal, műszerekkel helyettesíti. Gyökértömés esetén például a többszöri röntgenezést el lehet kerülni a gyökércsúcsot bemérő műszer használatával, mely tizedmilliméter pontossággal jelzi, hol jár a gyökeret tisztogató tű.

Milyen kockázattal jár, ha valaki egyáltalán nem megy fogorvoshoz a terhesség alatt?

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a koraszülések, az alacsony születési súly és a preeklampszia (terhességi toxémia) bizonyos eseteinek, körülbelül öt-tíz százalékának hátterében fogágy eredetű góc áll. Az ínytasakban felhalmozódó és gyulladást fenntartó baktériumok a véráram és a nyirokkeringés közvetítésével a szervezet minden pontjára eljutnak, és további betegségeket okoznak. Gondos fogápolással, a fogkövek rendszeres leszedetésével sok esetben elkerülhető volna a koraszülés, ahogy az a legújabb kutatási eredményekből is kitűnik.

A rendszeresség azért fontos, mert a gyakori eltávolítás miatt legfeljebb egészen enyhe gyulladásos tünetek alakulnak ki. A fogágybetegségre való hajlam részben genetikai eredetű, akit ez érint, annak még komolyabban kell vennie a problémát. Az elhanyagolt fogágybetegség miatt tartósan károsodhat a fogágy, amit végül már csak műtéttel lehet úgy-ahogy helyrehozni.

Kapcsolódó cikkeink terhesség alatti fogápolás témában:

Forrás: Kismama magazin