Terhesség

Sokat fogsz a földön ülni

A derekadat fogod kímélni azzal, és gyereked is örülni majd, ha nem a magasból nézel le rá, hanem odaülsz mellé olvasgatni vagy játszani. Már most, a várandósság kilenc hónapja alatt is rendszeresítheted ezeket a földön ülve végezhető gyakorlatokat.
2012. Március 16.

Nemcsak arra valók, hogy megszokjad a földön ücsörgést, hanem természetesen közük van a sokat hangoztatott tartásjavításhoz is. Lehetséges, hogy eleinte nagyon kényelmetlennek fogod találni némelyik pózt, sőt, talán fájni is fog. Ebben az esetben változtass egy kicsit, tartsd rövidebb ideig, de másnap megint próbálkozz vele. Kitartó munkával csodálatos fejlődésen mehetsz keresztül, a sok ücsörgéstől elmerevedett ízületeid lényegesen hajlékonyabbak, erősebbek lesznek, és biztosan számíthatnak a tartóizmok támogatására is.

1. Pillangóülés

Kezdd szorosan a fal mellett! Szorítsd a hátadat a farokcsontodtól a válladig a falhoz úgy, hogy a derekad is odasimuljon. Húzd be a hasad, emeld fel a fejed úgy, hogy pontosan előre nézz. Húzd fel a térded, illeszd össze a talpad, majd nyisd szét a térded, amennyire csak tudod. Emeled ki a mellkasod, vegyél mély levegőket. Tartsd ezt a pózt legalább egy percig, közben enyhén rugózhatsz vele. Figyelj arra, hogy a vállad mindig egy vonalban legyen a medencéddel!

Gyakorolj pár napig így, majd próbáld ki, milyen érzés, ha mindezt nem a fal mellett, hanem a szoba közepén csinálod. Ki tudod egyenesíteni a hátad? Egy vonalban marad a vállad és a medencéd? Milyen változást érzel akkor, ha két párnát raksz magad alá? És ha megtámaszkodsz hátul mindkét karoddal? Ügyelj a szimmetrikus tartásra, ne dőlj egyik irányba se!

2. Terpeszülés

Először ezzel is fal mellett próbálkozz a pillangóülésnél írottak szerint. Tartsd legalább egy percig, nyisd szét a lábad minél jobban, a lábfejed pedig húzd vissza. Végül dőlj előre finoman, miközben végig nagyon ügyelsz a hasad behúzására (köldök a gerinc felé!). Emeld ki a mellkasod! Utána csináld a szoba közepén, és a karoddal is segíts minél inkább széttolni a combod. Akassz egy-egy kendőt, sálat vagy gumikötelet a talpadba, majd húzd magad felé a lábfejed úgy, hogy ne dőlj el egyik irányba se. A testtartás javításán túlmenően a belső combizmokat is remekül erősíti.

3. Nyújtott ülés

Kezdj ismét a falnál a pillangóülésnél írottak szerint. Nyújtsd ki előre a lábad, zárd össze a lábfejed. A tenyeredet ejtsd lazán a combodra. Figyelmesen csináld végig a már megszokott mozdulatsort: hátadat nyomd a falhoz, vállad és medencéd rendezd egy vonalba, a derekad se homorítson. Nyújtsd ki a nyakad, nézz egyenesen előre, a vállad lógjon lazán leengedve. Ezután próbáld ki ugyanezt úgy, hogy az egyik talpadat felhúzod, é a másik lábad combjához érinted. Közben egy sállal magad felé húzhatod a kinyújtott másik lábad talpát.

Meddig?

A begyakorlás időszakában elég lehet naponta egy-két gyakorlás pár percig. Később nyugodtan eltölthetsz ezekben a pózokban hosszabb időt is. De ügyelj mindvégig a tartásodra! Nézheted így a tévét, beszélgethettek a pároddal, kártyázhattok vagy társasozhattok a földön.

Egy kis segítség

Különösen az első időkben, amikor még kezdő vagy, vagy a szülés felé közeledve, amikor már tekintélyes méretű a hasad, jól jöhet egy terhességi öv, amely megtámasztja a derekad.