Terhesség

Szent Lukács Egészségügyi Kht., Dombóvár

Mivel a kórházfelújítás még csak a gyermekágyas osztálynál tart, egyelőre ott számíthatnak első osztályú elhelyezésre az anyák és a kisbabák a dombóvári kórházban, amely az idén nyerte el a bababarát kórház címet. (A cikk 2009 augusztusában készült.)
2010. Szeptember 20.

dr. Gács Ernő

Fotó: MélyvízDr. Gács Ernő, a kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője először a szülőszobába kalauzol minket. Talán hogy legyünk túl a nehezén.

– Nem ez a büszkeségünk, jobb lenne kellemesen berendezett, egyágyas szülőszobákban fogadni a kismamákat, de most ezzel kell beérnünk. Mindemellett úgy gondolom, hogy a szülőszobában a személyzet hozzáállása, a szakmai tudás a döntő. Erre pedig nem szokott panasz lenni. Mivel éves átlagban 1,7 szülés esik egy napra, mindig el tudjuk kerülni, hogy egyszerre ketten legyenek a szülőszobán. Aki még nagyon az elején tart, az általában a folyosón sétálgat, vagy odakint üldögél a párjával. Van még egy vajúdóhelyiség, és csak ezután megy a kismama a szülőszobába. Természetesen vele lehet a férje vagy bárki más, akit választ.

Dombóváron már nem alkalmaznak beöntést a szülés előtt, viszont javasolják a hashajtó kúpot. A borotválás problémáját megoldotta az aktuális szépségtrend. Viszont első szülésnél csak elvétve tekintenek el a gátmetszéstől. Többedik szülésnél mindig megbeszélés tárgyát képezi a gátvédelem-gátmetszés kérdése. A szülőszobán nincs semmiféle alternatív lehetőség. A főorvos egy komolyabb szülőszékre költené legelőször az egyelőre nem létező milliókat.

– Bár jó fájástevékenység esetén a kisbaba bármilyen helyzetben megszületik – véli Gács doktor -, azért a gravitáció segíthet. Ezért sem fektetjük le az anyákat a vajúdás alatt, csak amikor úgy érzik, elfáradtak.

A szülőszobában két középen szétválasztható szülőágyat látunk. Rossz emlékű lábtartóit már évek óta nem használják, sőt az ágyat is csak komplikáció esetén bontják ketté, hogy a szülőágyfunkcióban használhassák. Fájdalomcsillapításra a kéjgáz és az epidurális, császármetszéskor a spinális érzéstelenítés áll rendelkezésre.

Szent Lukács Egészségügyi Kht., Dombóvár

Tóth Petra Kira még csak egynapos,

de már ügyesen szopizik

Fotó: MélyvízBelesünk a császáros műtőbe is, ahová az apa nem kísérheti el a párját.

– Az apa csak a folyosón várakozhat – avat be minket Pajcsics Lászlóné Ibolya osztályvezető főnővér. – De a műtét után, míg az anyát ellátják, ő dajkálhatja az újszülöttet. Arra is figyelünk, hogy az édesanya a kiemelés után azonnal megkapja pár percre a babáját.

Bababarát kórházhoz híven a megszülető kisbabákat minden esetben mellre teszik, csecsemősnővérek segítik már az első próbálkozást is.

Később az újszülöttosztályon is csecsemősnővérek, szülésznők és az osztályon dolgozó védőnő járkál a szobák között, és mindig ott teremnek, ahol segítségre, bátorításra van szükség. A kicsik egész nap édesanyjuk mellett vannak, pótlást, teát csak orvosi utasításra kapnak. Az egészséges mamákat és babákat természetes szülés után az ötödik, császár után a hetedik napok bocsátják haza.

Tények, adatok

  • Éves születésszám: 549
  • A császármetszések aránya: 17,85 százalék.
  • Egy kétágyas szülőszoba és egy vajúdó várja a családot.
  • Szülésznőt lehet választani.
  • Az apa nem lehet bent a műtőben császármetszés esetén.
  • Gyermekágyas kórtermek: 6 kétágyas, otthonosan berendezett szoba van.
  • 24 órás rooming-in ellátás van.
  • Fizetős szoba nincs.
  • Szülésfelkészítő tanfolyamokat, szülőszoba-látogatásokat szerveznek.

Forrás: Kismama magazin