Terhesség

Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján

Ezen az osztályon már tíz éve is dolgozott pszichológus, és az elsők között nyerték el a bababarát címet. Kár lenne azért, amit elértek!
2010. Szeptember 22.

– Borúlátó vagyok! – mondja szomorúan az osztály vezetője, dr. Kis Csitári István. – Ha csökkentik az ágyszámot, és ezzel a bent tölthető időt, nem sok lehetőségünk marad a szülők tanítására, a szoptatás támogatására. Pedig erre nagy szükség van, az első napokban elkél a szakszerű segítség. Mielőtt belevágtunk az éjjel-nappali rooming-in rendszer kialakításába, az igény szerinti szoptatás szorgalmazásába, nagyon gyatra volt a szoptatási arány itt Nógrádban, de ahogy változtattunk, megugrott a szoptatás is.

Sokat dolgoztunk az ügyön, legújabb sikerünk, hogy létrehoztunk egy szubintenzív centrumot, így a baba akkor is az anya mellett maradhat, ha a laboratóriumi eredményei fertőzésre utalnak. Tápszert nem adunk, cumisüveget sem használunk. Van viszont állandóan elérhető szakértő segítség.

A babák tehát jó kezekben vannak, többnyire a saját anyukájukéban. A születésük pillanatától. A szülőszobán ugyan csak hagyományos módon lehet szülni, de ahogy a baba kibújt, az édesanya mellére teszik, és nem is veszik el az első órában.

Timi babáját nagyóvodás lánya várja otthon.

Már elkelnek a vezető szülésznő,

Erzsike biztató szavai

Fotó: Vilisics Kálmán- A szülőszobáinkon – sajnos az épület adottságai miatt – nem tudunk változtatni, de itt nincs is igény az alternatív szülésre, inkább vajúdáshoz használnak az anyák labdát, vagy a bordásfalba kapaszkodnak. Gátmetszést, beöntést csak szükség esetén alkalmazunk. Epidurális érzéstelenítés lehetséges, ritkán fordul elő, hogy nincs a kórházban elég aneszteziológus – folytatja a főorvos. – Császármetszésnél az apa nem lehet bent, de a kisbabát azonnal megkapja, s ha szeretné, a mellkasára fektetheti, amíg a műtét be nem fejeződik. Sima szülésnél természetes, hogy az apa is jelen van, és megölelgetheti a kisbabát.

– Korszerű, gyönyörű gyermekágyas szobáink vannak – mutat körbe Krasznainé Erzsike főnővér. – Az osztály egy részén együtt vannak a várandós mamák azokkal, akik már babáznak. Így sokat tanulhatnak egymástól. Minden édesanya kap tájékoztatót a szoptatásról. Ebben a kedvenc részem: “Gyakori szoptatással nem kényezteted el a babát, hanem kielégíted természetes igényét. Az a baba romlik el, akit sírni hagynak.” Ritkán hallunk csecsemősírást az osztályon.

Tények, adatok

  • Születésszám 2009-ben: 862, ennek 28,7 százaléka császármetszés.
  • Öt, közülük egy teljesen elkülönített szülőágy várja a családokat.
  • Szülésznőválasztás lehetséges, dúlát is szívesen fogadnak.
  • Az apa nem lehet bent a császármetszésnél.
  • Csak 24 órás rooming-inre alkalmas gyermekágyas szobák vannak.
  • Van fizetős egyágyas szoba, egy éjszakára 2500 Ft.
  • Szülésre felkészítő tanfolyam, szoptatási ambulancia és koraszülöttrészleg működik a kórházban.
  • Látogatás a kórtermekben is lehetséges, de csak egy személy mehet be egy édesanyához.
  • A kórház honlapja: szlmk.hu

A Kismama magazin szeptemberi számában sok más, nélkülözhetetlen és szórakoztató cikket és képet találsz!

Forrás: Kismama magazin