Terhesség

Ultrahangból jöhet bármennyi!

A múlt évszázad ötvenes éveire nyúlnak vissza e zseniális technika előzményei. Tömegesen harminc évvel később terjedt el, olyannyira, hogy az ipari országokban mára a terhesgondozás alapját képezi.
2013. Március 18.

Ultrahangból jöhet bármennyi!

Bármennyi ultrahangra el lehet menni, nem árt a magzatnak.

IGEN! Az eddigi kutatások nem igazolták, hogy a gyakori ultrahangozás ártalmas volna a magzatra, persze ha a gyakoriság alatt nem napi rendszerességű, alkalmanként több órán keresztül tartó vizsgálatot értünk ‒ ilyesmire azonban a gyakorlatban nem kerül sor. Az ultrahangkészülék az emberi fül számára nem hallható hanghullámokkal dolgozik, és a lágy szövetekről való visszaverődés alapján alkot képet a készülék. Az ultrahangvizsgálatok gyakoriságáról nincs egységes álláspont, de jelenleg Magyarországon a legtöbb kismamánál négy alkalmat tartanak ideálisnak.

Ultrahangvizsgálattal a legtöbb fejlődési rendellenesség időben felismerhető.

NEM! A fejlődési rendellenességek jelentős részének nincs olyan sajátossága, amely ezzel a képalkotó eljárással megjeleníthető volna. Ráadásul nagyon sok minden függ a készülék minőségétől és a vizsgáló személy gyakorlatától, sőt attól is, hogy mikor kerül sor a vizsgálatra, és közben a magzat hogyan helyezkedik el. A Down-szindróma például okoz olyan elváltozásokat az embrión (a tarkóredő vastagsága a 12. hét környékén és az orrcsont hiánya), amelyek segítségével az esetek jelentős százalékában felismerhető ez a kromoszóma-rendellenesség. Ez azonban még vérvizsgálatokkal kiegészítve sem elégséges a diagnózishoz, ahhoz ugyanis magzati eredetű szövetek vizsgálatára is szükség van, az úgynevezett korionboholy-mintavétel vagy magzatvíz-mintavétel segítségével.

Ultrahanggal nagyobb biztonsággal megállapítható a terhesség kora, mint számolgatással.

IGEN! Az embrionális fejlődés során, a várandósság első heteiben még nagyon egyformán fejlődnek a kisbabák, az egyéni eltérések inkább a második harmad közepe-vége felé kezdenek megmutatkozni. Ezért egy korszerű ultrahangkészülékkel szinte napra pontosan megállapítható az embrió tényleges kora, és ebből számítható ki a szülés várható időpontja.

Az ultrahang lényegében feleslegessé teszi a nem túl közkedvelt „belső, kézi” vizsgálatot.

VITATOTT! Főként az idősebb, konzervatív beállítottságú orvosok hangoztatják, hogy a kézi vizsgálat nélkülözhetetlen. Valójában azonban az ultrahang segítségével minden lényeges információt megbízhatóan megszerezhet az orvos a magzat méreteiről, fekvéséről, életjelenségeiről, állapotáról, a méhszáj nyitottságáról, a magzatvíz mennyiségéről, a vajúdás előrehaladásáról. A szülőszobában azonban ennek ellenére is sor kerül kézi vizsgálatokra, főként azért, mert az olcsóbb, gyorsabb, és a legtöbb szülőszobában nincs ultrahangkészülék. Kivéve persze a kis kézi dopplert, amellyel magzati szívhangot lehet hallgatni, és amely szintén ultrahanggal működik.